Número 230
setembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d’Estudis Catalans ret homenatge a l’historiador Josep Fontana

«Fontana hauria estat un molt bon membre de l’Institut». Així es va expressar el president de l’IEC, Joandomènec Ros, en la presentació de l’acte d’homenatge a l’historiador Josep Fontana, que es va fer el passat 26 de setembre a la Sala Prat de la Riba de la Casa de Convalescència, amb la qual es va inaugurar el curs de la Societat Catalana d’Estudis Històrics. Van intervenir també en aquest acte els historiadors, Jaume Sobrequés, Joaquim Albareda i Borja de Riquer, així com el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.

En la seva intervenció, Joandomènec Ros es va lamentar que Fontana, «uns dels historiadors que més petja ha deixat a casa nostra», no arriba mai a ingressar a l’Institut d’Estudis Catalanes com a membre numerari, i va voler destacar que, tot i això, Fontana va col·laborar, sempre que se li va demanar, en publicacions i congressos organitzats per l’IEC.

Precisament, Jaume Sobrequés, president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, va recordar les crítiques que va rebre Fontana per la seva participació en el Simposi «Espanya contra Catalunya», que va organitzar l’Institut l’any 2011. Sobrequés va destacar també el pensament historiogràfic i cívic de l’historiador.

Joaquim Albareda, per la seva part, va parlar sobre la voluntat de fer una obra útil per a la societat i va qualificar d’«excepcional» la seva capacitat per a analitzar els fets històrics i els fenòmens socials més complexos, «sempre amb una gran claredat expositiva».

Borja de Riquer va considerar que aquest homenatge té un «caràcter de reparació», ja que en vida es va negar el reconeixement, «per motius polítics», «al més destacat historiador contemporani de les últimes dècades»; «uns dels pocs que havia assolit una autèntica projecció internacional», va remarcar.

Va tancar l’acte el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que va destacar la «concepció integral de la història» que tenia Josep Fontana, així com el seu compromís i mestratge: «Fontana ha estat mestre d’historiadors i el seu llegat continua amb els historiadors del país».

Josep Fontana, historiador i catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, va morir el 28 d’agost passat. Nascut l’any 1931 a Barcelona, Fontana va ser fundador i director, durant deu anys, de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra. Va desenvolupar, principalment, la seva recerca al voltant de la història econòmica i la història espanyola del segle XX, i és considerat un dels intel·lectuals que més ha reflexionat sobre la funció social de la història i el compromís cívic de l’historiador.

Vídeo de l'acte d'homenatge a Josep Fontana
 

Notícies

* L’activitat política de Pompeu Fabra centra la commemoració de la Diada

* Es publica Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer, per a commemorar el seu noranta aniversari

* L’IEC i el Govern d’Andorra reprenen la col·laboració en l’edició de l’Atles lingüístic del domini català

* Xavier Besalú i Bernat Sureda, nous membres de l’Institut d’Estudis Catalans

* El 19è Congrés Internacional de Museus d’Història de la Medicina reflexiona sobre la necessitat de conservar el patrimoni científic

* L’Institut d’Estudis Catalans ret homenatge a l’historiador Josep Fontana

* La relació de Carlemany i Girona, tema del discurs de recepció de l’arqueòleg Josep Maria Nolla com a membre de l’IEC

* La Societat Catalana de Biologia organitza una jornada per a fomentar les sinergies en la recerca sobre obesitat i diabetis

* La Secció de Filosofia i Ciències Socials celebra un ple itinerant a Castelló i a Morella

* La Universitat Catalana d’Estiu ret homenatge a Pompeu Fabra

* L’IEC acull la commemoració del Dia Internacional de les Persones Sordes

* Mariàngela Vilallonga i Xavier Bellés, distingits amb la Medalla Narcís Monturiol

* L’IEC lamenta la mort de Josep Castells, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

* L’IEC lamenta la mort de Ramon Parés i d’Alexandre Olivar, membres de l’Institut d’Estudis Catalans


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa