Número 216
gener 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Catàstrofes artificials, malalties i determinisme geogràfic, entre els temes dels col·loquis 2016-2017 de la SCHCT

Com cada curs, la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) programa un sèrie de col·loquis en els quals tracta diversos temes d’interès en el seu camp d’estudi i en què participen especialistes rellevants d’arreu del món. En el curs 2016-2017, són vint-i-sis les sessions repartides entre els deu col·loquis programats i ja se n’han completat tres.

Catàstrofes artificials, és el títol del col·loqui que va iniciar el curs i que es va celebrar a l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero de València. Aquest cicle va tractar l’impacte de la societat industrial analitzat des del concepte de la societat del risc per mitjà de l’anàlisi d’alguns accidents industrials significatius. Va constar de tres sessions: «The American Nuclear Cover-up in Spain», a càrrec de John Howard, del King’s College de Londres; «An Oral History of the Torrey Canyon Disaster», de Timothy Cooper, de la Universitat d’Exeter, i «Not All Live In Bhopal: The Una(Count)able Catastrophe», de Bridget Hanna, de la Universitat de Harvard.

Amb motiu del tercer centenari de la mort d’un dels matemàtics més rellevants de la història, Gottfried Wilhelm Leibniz, la SCHCT va organitzar, durant el mes de novembre a la seu de l’IEC, el cicle Leibniz, 300 anys després. Podeu llegir-ne una crònica detallada en aquest enllaç. La primera ponència del col·loqui, titulada «Una aproximació a la figura de Leibniz: filòsof, físic, enginyer i matemàtic», va ser a càrrec de Rosa Massa, de la Universitat Politècnica de Catalunya. Guillermo Lusa, de la mateixa Universitat, va tancar el cicle amb la conferència «Tras las huellas de Leibniz».

Un altre dels cicles de col·loquis que s’han completat aquest curs ha estat Raça i determinisme geogràfic. En aquest cicle, celebrat a l’IEC, hi van participar Consuelo Naranjo, de l’Institut d’Història-CCHS, del CSIC, amb la conferència «Discursos identitarios y raciales en la Cuba del siglo XIX», i Wolfgang Kophamel, del Col·legi Alemany de València, amb la ponència «Raza y geografía antes, durante y después del III Reich: el caso del alemán Franz Termer (1894-1968)»

De la resta de cicles del curs, n’han començat els següents: Tienen historia las «enfermedades mentales»?; Objectes perduts: explicar i exposar ciència a museus i altres llocs públics; Ciència i fotografia II, i La invenció del patrimoni natural: política, acadèmia, activisme i comunicació.

La resta de cursos que començaran al llarg del 2017 són els següents: Els molts hereus d’una sola herència: el patrimoni industrial de Barcelona; Les revistes científiques com a patrimoni bibliogràfic: recuperació, digitalització i difusió, i Àtoms a la plaça: conflictes ambientals i energia nuclear, 1977-2016. Trobareu més informació sobre els cicles, els horaris, les sessions i tots els ponents al lloc web de la SCHCT.

Notícies

* Barcelona, capital de les matemàtiques

* L’IEC dona suport als polítics encausats pel 9N

* La comunitat científica alerta de l’evolució del canvi climàtic i dels seus efectes a Catalunya

* Els mitjans de comunicació comencen el 2017 amb l’aplicació de la nova normativa ortogràfica de l’IEC

* Mor l’hepatòleg Joan Rodés, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Mor l’escriptor Pere Verdaguer, una figura clau per a la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya del Nord

* Vegà, -ana, elegit neologisme de l’any 2016

* Neix la Secció Catalana de Metrologia de la Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC

* L’Espai Ciència analitza a València els Premis Nobel 2016

* La Societat Catalana de Comunicació celebra els trenta anys amb una reflexió sobre el futur de la recerca i el lliurament dels Premis CAC a la investigació

* Els Amics de l’Art Romànic de l’IEC celebren l’Any Puig i Cadafalch amb el cicle Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Memòria de l’historiador i de l’arquitecte

* La crisi dels refugiats a Europa, a debat, a l’IEC

* Aristòtil, dones, esclaus i homes lliures inauguren el curs de la Societat Catalana de Filosofia

* Catàstrofes artificials, malalties i determinisme geogràfic, entre els temes dels col·loquis 2016-2017 de la SCHCT


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa