Número 216
gener 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Espai Ciència analitza a València els Premis Nobel 2016

L’Espai Ciència, un programa d’activitats patrocinat per l’Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià i la Càtedra de Divulgació de la Ciència/Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, ha celebrat al llarg del mes de gener un cicle de conferències per a analitzar les contribucions a la ciència i la literatura dels guardonats amb els Premi Nobel 2016 d’Economia, Física, Química, Medicina i Literatura.

La primera conferència, titulada «Propietaris, alts executius i treballadors: contractes i institucions», va ser a càrrec de Gonzalo Olcina, especialista en teoria de jocs, incentius i contractes i economia del comportament, que va explicar l’aportació d’Oliver Hart, Premi Nobel d’Economia 2016 per les seues contribucions a la teoria del contracte.

Vicent Vento, de l’Institut de Física Corpuscular de la Universitat de València-CSIC, va pronunciar la segona conferència, «Vòrtex d’Espín», el dimecres 18 de gener. Vento va parlar dels treballs de David J. Thouless, Duncan M. Haldane i J. Michael Kosterlitz, distingits amb el guardó en física «pels seus descobriments teòrics de les transicions de fase topològiques i fases topològiques de la matèria».

El 23 de gener, Jordi Solà, del CSIC de Barcelona, va impartir la conferència «Màquines i motors moleculars: què són i com i per a què es fabriquen?» sobre la transcendència dels guardonats amb el Premi Nobel de Química, Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart i Bernard L. Feringa.

Carmen Aguado, del Centre d’Investigació Príncep Felip de València, va intervenir el dimecres 25 de gener per argumentar la importància de Yoshinori Ohsumi, Premi Nobel de Fisiologia o Medicina, amb la conferència «Autofàgia, una via de degradació intracel·lular».

Per acabar, Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb, i Borja Penalba, músic, van parlar de Bob Dylan, el músic guanyador del Nobel de Literatura 2016 per haver creat noves expressions poètiques dins la tradició de la cançó americana. Totes les conferències es van celebrar a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

Notícies

* Barcelona, capital de les matemàtiques

* L’IEC dona suport als polítics encausats pel 9N

* La comunitat científica alerta de l’evolució del canvi climàtic i dels seus efectes a Catalunya

* Els mitjans de comunicació comencen el 2017 amb l’aplicació de la nova normativa ortogràfica de l’IEC

* Mor l’hepatòleg Joan Rodés, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Mor l’escriptor Pere Verdaguer, una figura clau per a la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya del Nord

* Vegà, -ana, elegit neologisme de l’any 2016

* Neix la Secció Catalana de Metrologia de la Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC

* L’Espai Ciència analitza a València els Premis Nobel 2016

* La Societat Catalana de Comunicació celebra els trenta anys amb una reflexió sobre el futur de la recerca i el lliurament dels Premis CAC a la investigació

* Els Amics de l’Art Romànic de l’IEC celebren l’Any Puig i Cadafalch amb el cicle Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Memòria de l’historiador i de l’arquitecte

* La crisi dels refugiats a Europa, a debat, a l’IEC

* Aristòtil, dones, esclaus i homes lliures inauguren el curs de la Societat Catalana de Filosofia

* Catàstrofes artificials, malalties i determinisme geogràfic, entre els temes dels col·loquis 2016-2017 de la SCHCT


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa