Número 212
setembre 2012

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home», al claustre de l’IEC

 

L’exposició itinerant «Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home», que fins al 16 de desembre de 2016 —de dilluns a dijous de 9 a 20 h i divendres de 9 a 18 h— es pot visitar lliurement al claustre de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans, ens convida a endinsar-nos en l’univers d’un personatge polièdric, de moltes cares diferents: el científic que volia ser i no pogué ser en plenitud, l’home de cultura, el Patxot hereu del cognom familiar, el catalanista, el mecenes que destinà bona part de la fortuna familiar a impulsar i finançar grans projectes, i tantes d’altres.

L’exposició està basada en dos eixos inspiradors. El primer pren com a punt de partida la gran labor de mecenatge de Rafael Patxot en l’àmbit científic, cultural i social, que acabava sempre amb un resultat material: fotografies, llibres, articles, música... Les exposicions, en canvi, són efímeres, per aquest motiu «vam decidir que aquesta exposició fos també una obra de mecenatge i vam encarregar a cinc artistes dels Països Catalans que, amb total llibertat, fessin una obra cadascun inspirada en la figura de Patxot», explica Manuel Castellet, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, que ha comissariat l’exposició juntament amb Jordi Soler. Aquests artistes són Job Ramos, Jaume Pitarch, Roc Parés, Ana Garcia-Pineda i Carles Santos.

L’altre eix de l’exposició es basa en la porta de la biblioteca del seu Observatori Català d’Astronomia a Sant Feliu de Guíxols, que es va fer dur a Suïssa, on es va exiliar el 1936. El valor simbòlic tan potent d’aquesta porta, que fou traslladada recentment a Barcelona per a aquesta mostra, ha dut a organitzar l’exposició es sis portes que s’obren a sis àmbits que resumeixen la vida i l’obra de Patxot: La família i el llegat, El mecenatge, La catalanitat, La renúncia, L’exili i Tot un caràcter. Per acabar, arribem a la porta que ha inspirat el recorregut i que, al mateix temps, serveix per a cloure-la. Una porta sempre oberta a l’univers Patxot.

Abans d’arribar a l’IEC, on es podrà veure per última vegada, l’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home», organitzada per la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans, va començar el recorregut el 27 de febrer de 2015 a l’Espai Santa Caterina de Girona, i des d’aleshores s’ha pogut visitar al Museu de Granollers, al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, al Palau Robert de Barcelona i a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida.

Trobareu més informació, documents i fotografies a l’Espai Patxot de l’IEC

 

 

Notícies

* La Secció Filològica presenta L’Acadèmia Oberta al professorat de primària i secundària de Catalunya

* La Secció Filològica presenta al Ple la proposta d’Ortografia

* Commemoració de l’Onze de Setembre, a l’IEC

* L’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home», al claustre de l’IEC

* Una jornada i un manifest per a reivindicar i fer visible el paper del traductor literari

* L'IEC lamenta les morts de Jordi Carbonell, membre de la Secció Filològica, i de Xavier Roselló, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

* Franco Farinelli presenta a l'IEC la traducció al català del seu llibre La invenció de la Terra

* La recerca en l’ensenyament de la química reuneix en l’ECRICE 2016 investigadors i professors d’arreu del món

* Les societats txeca, eslovena, austríaca, eslovaca i catalana de matemàtiques es reuneixen a l’IEC

* Les publicacions de l’IEC en la 34a Setmana del Llibre en Català

* Moisés, estigues quiet, de l’escriptora Lliris Picó, millor llibre juvenil en els XXVI Premis de la Crítica de l’AELC

* El sector agroalimentari i el TTIP, a debat

* El discurs del Partit Popular amb relació a la PAH, «corrupte i contaminat per l’instint de supervivència del partit i del sistema capitalista regnant»

* V Congrés Europeu de Teoria Sociològica: Rethinking Social Change

* L’IEC obre el termini per a la presentació en línia de les candidatures als Premis Sant Jordi 2017


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa