Número 202
Octubre 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Secció Filològica es reuneix a Ceret amb investigadors i estudiosos de la Catalunya del Nord

Els membres de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans es van reunir els dies 9 i 10 d’octubre a Ceret en les jornades anuals de la Secció, que cada any se celebren en una població de l’àmbit lingüístic català amb l’objectiu de mantenir contactes i intercanvis amb els estudiosos de cada territori. Les jornades es van celebrar a la Sala de la Unió (bulevard de Lafayette, 7) en dues sessions que van reunir lingüistes, escriptors, historiadors i artistes que han centrat el seu treball en el Vallespir. La comarca i el marc nord-català van ser els temes de reflexió de la trobada.

En la sessió de divendres, 9 d’octubre, dedicada a la llengua en la Catalunya del Nord, hi van intervenir Joan Veny, membre de la Secció Filològica de l’IEC; Jean-Paul Escudero, doctor en estudis catalans, dialectòleg i professor d’escoles; Gentil Puig Moreno, sociolingüista i president del Centre Cultural del Vallespir; Cinto Carrera, doctor en literatura francesa i professor de la Universitat de Perpinyà; José Enrique Gargallo, membre de la Secció Filològica i professor de la Universitat de Barcelona, i Nicolas Berjoan, professor d’història contemporània de la Universitat de Perpinyà. La sessió va finalitzar amb un espectacle a cura del Taller de Vora Mar, amb August Bover (poesia) i Eulàlia Ara (soprano i violoncel), en què es va estrenar la cançó «Cenacle», amb música de Pascal Comelade, i va incloure el recital Cloc! i altres sons, amb música de Manuel Garcia Morante.

La sessió de dissabte, 10 d’octubre, es va dedicar a la cultura i hi van intervenir Eric Forcada, historiador de l’art i director del programa MIRO de la Universitat de Perpinyà; Claudi Balaguer, filòleg, occitanista i professor de català al Soler; August Bover, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i poeta; Nicolau Dols, membre de la Secció Filològica i professor de la Universitat de les Illes Balears; Miquel Arnaudies, pintor, escriptor i animador cultural, i Alà Baylac-Ferrer, professor de la Universitat de Perpinyà i director de l’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà.

 Les jornades van estar organitzades per la Secció Filològica de l’IEC i l’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, amb la col·laboració de la vila de Ceret, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà i la vila de Perpinyà, i amb el patrocini de l’Obra Social ”la Caixa”.

 

Notícies

* Companys, símbol de lluita

* Els científics defensen el valor nutritiu de la carn en una dieta variada i sense excessos

* J. Ros: «L’IEC ha de promoure la recerca que contribueixi a la ciència universal i al coneixement del patrimoni nacional»

* Col·legues, exalumnes i amics reconeixen el mestratge de M. Teresa Cabré

* Jordi Casassas revisa les circumstàncies històriques del Noucentisme en el seu discurs d’ingrés a l’IEC

* Luis Fernando Lara: «Per l’Estat espanyol, la identitat castellana és la identitat d’Espanya»

* La Secció Filològica es reuneix a Ceret amb investigadors i estudiosos de la Catalunya del Nord

* Es presenta el Diccionari grec-català. D’Homer al segle II dC

* El Fons Isidra Maranges i Prat s’integra a l’Arxiu de l’IEC

* Es presenten dos toms d’Història de la música de l’Enciclopèdia de Menorca

* Jordi Borja rep el V Premi Catalunya de Sociologia

* L’exili de la marededéu de Núria, un documental que relata el viatge de la verge entre 1936 i 1941

* L'IEC celebra el Dia Internacional de la Traducció


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa