Número 202
Octubre 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

J. Ros: «L’IEC ha de promoure la recerca que contribueixi a la ciència universal i al coneixement del patrimoni nacional»

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, ha centrat el discurs d’obertura del curs 2015-2016, que s’ha celebrat avui a la Sala Prat de la Riba, en dos aspectes. D’una banda, ha valorat la nova situació política que es viu a Catalunya, al País Valencià, a les Illes Balears i a Aragó, que «és motiu d’esperança»; de l’altra, ha destacat el paper fonamental que ha tingut i té l’IEC com a forjador de la identitat nacional de Catalunya i dels Països Catalans. El president de l’IEC ha afirmat que, a l’Institut, avui dia «maldem per continuar fent ciència i fent país alhora», i, en aquest sentit, ha defensat el paper de l’IEC dins del panorama científic i acadèmic de la Catalunya i els Països Catalans del segle XXI. Per a Ros, l’activitat científica de l’Institut s’ha de centrar «en aquell tipus de programes de recerca que constitueixen una contribució raonable a la ciència universal al mateix temps que fan país, que signifiquen fites importants alhora per a la ciència, en majúscula, i per al coneixement del patrimoni català.» 

En l’acte inaugural ha participat Jusèp Loís Sans, president de l’Institut d’Estudis Aranesi, institució que va ser reconeguda pel Govern de la Generalitat com a acadèmia i autoritat lingüística de l’occità —aranès a la Vall d’Aran— el gener del 2014. Sans ha destacat la relació històrica que hi ha hagut entre Catalunya i Occitània i ha afirmat que «serem actius en la consolidació d’aquesta relació i per convertir la Vall d’Aran en el centre de la mateixa.»

A continuació, el biòleg Jordi Casanova, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, ha estat l’encarregat de pronunciar la lliçó inaugural, titulada «Animals, tanmateix», en què ha reflexionat sobre el caràcter animal dels humans. Casanova ha plantejat que la biologia certifica la naturalesa animal dels humans, «estudis de tipus molts diferents han posat clarament de manifest la base molecular i genètica de la nostra conducta» i aquest fet explicaria que «molts dels aspectes de la cultura, l’economia, la sociologia i la política no es poden entendre sense tenir en compte el caràcter animal dels humans». «La cultura i l’educació modifiquen o exploten el marge de maniobra que determina la genètica», ha afirmat.

En el decurs de la sessió inaugural, el secretari general de l’IEC, Romà Escalas, ha presentat la memòria del curs 2014-2015, i s’han lliurat els diplomes als membres de l’Institut que han passat a la condició d’emèrit i les insígnies als nous membres. L’acte ha inclòs l’actuació musical de la pianista Alba Ventura, que ha interpretat les obres d’Enric Granados Valsos poètics i Allegro de concierto.

Piula aquesta notícia Facebook mail


Notícies

* Companys, símbol de lluita

* Els científics defensen el valor nutritiu de la carn en una dieta variada i sense excessos

* J. Ros: «L’IEC ha de promoure la recerca que contribueixi a la ciència universal i al coneixement del patrimoni nacional»

* Col·legues, exalumnes i amics reconeixen el mestratge de M. Teresa Cabré

* Jordi Casassas revisa les circumstàncies històriques del Noucentisme en el seu discurs d’ingrés a l’IEC

* Luis Fernando Lara: «Per l’Estat espanyol, la identitat castellana és la identitat d’Espanya»

* La Secció Filològica es reuneix a Ceret amb investigadors i estudiosos de la Catalunya del Nord

* Es presenta el Diccionari grec-català. D’Homer al segle II dC

* El Fons Isidra Maranges i Prat s’integra a l’Arxiu de l’IEC

* Es presenten dos toms d’Història de la música de l’Enciclopèdia de Menorca

* Jordi Borja rep el V Premi Catalunya de Sociologia

* L’exili de la marededéu de Núria, un documental que relata el viatge de la verge entre 1936 i 1941

* L'IEC celebra el Dia Internacional de la Traducció


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa