Vocabulari Lluís Faraudo de Saint-Germain
INICI 
Cerca per entrada
Cerca per mots de la fitxa
coincident
començada
que contingui
acabada per
cerca
    1 de 1    (4 registres)
veure  Canelobre de banya de cervo
veure  Cervo, [çervu]
veure  Moll de cervo
veure  Salsa de cervo

CANELOBRE DE BANYA DE CERVO

Utensili consistent en un peu o columna que té una o algunes dolles per sostenir verticalment una o algunes candeles (DCVB).

"Item un canalobre de banya de cervo gran e sobrer."
Inventari del castell de Tous Any 1410

"Un canelobre de banyes de cervo guarnit ab ses candeles e cadenes."
Inventari en document de l'any 1443


CERVO, [ÇERVU] s.

Mamífer remugant més gran que la cabra i proveït de banyes ramoses que perd i renova tots els anys.

V.
cer, cerv, servo.

"... e irem sopar e jaure al loch vostre Daytona e caçar hi aquell meteix dia lo cervo brau vostre."
Itinerari de l'infant En Joan Any 1374, n. 370

"... e anant un die a caça troba molts cervos justats, e entre tots los cervos ell ne vee un qui era molt pus bell que negun dels altres, e lexan tots los altres segui aquell. E axi con lo seguia vee entre les banyes del cervo una creu en que stava la ymatge de Jhesuchrist crucificada..."
Recull d'eximplis e miracles CCLXVIII

"... que abunda en moltes caçes... e encara en caçes de cabirols, cervos e d altres notables besties salvatges."
Eiximenis, Francesc Regiment de la cosa pública 405, Proemi

"La sanhc de cabro e de çervu e de lebre, can es dada a beure torrada, val contra les plagues dels budels e taylla la menazon..."
Ibn Wáfid Llibre de les medicines particulars f. 104, b.


MOLL DE CERVO un. pluri.

Medul·la de la tíbia del cérvol (el moll de cérvol era usat com a matèria medicamentosa en l'època medieval que rebé la influència de les escoles aràbigues).

V.
meoll, moll.

"Sia pressa fulla de olivera sia picada ab mol de cervo tro sia a fur de enguent..."
Micer Johan Receptari de Micer Johan CXCVI


SALSA DE CERVO un. pluri.



"Salsa de cervo.
Si vols fer salsa de cervo, pren la salsa menys de safra e ages pa torrat e mullat en vinagre, e capola la e pica la ab lo pa ensemps, e, com sera tot ensemps picat, destempra ho ab del brou mateix, e, com sera destemprat e com la sal hi sera, pren vinagre e arrop e mit n i per cominal, e, com aço sera fet, mit la a bullir, e, com sera bullida, leva la del foch e tasta la de sal e de vinagre e de arrop e fe n escudellas."

Llibre de Sent Soví MS. n. 216, f. cxxviiij, a. Bib. Univ. València


torna a dalt