Número 233
desembre 2018
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’inventari i la catalogació del Fons Eduard Artells, consultables al web de l’IEC

El Fons Eduard Artells, dipositat a l’Arxiu de l’Institut d’Estudis Catalans, ha estat inventariat i catalogat pel Servei de Documentació i Arxiu de l’Institut, i la relació i la descripció dels documents ja es poden consultar al web de l’IEC.

Eduard Altells i Bover (1903-1971), gramàtic, traductor i pedagog català, va ingressar al Departament d’Extensió d’Ensenyament Tècnic de la Generalitat de Catalunya l’any 1931. L’any següent va entrar a formar part de l’Oficina de Revisió d’Originals de l’Institut d’Estudis Catalans. És autor del Vocabulari castellà-català abreujat (1958) i del Vocabulari català-castellà abreujat (1961). L’any 1938 va traduir La importància d’ésser fidel, d’Oscar Wilde.

El Fons Eduard Artells inclou documents personals; correspondència amb escriptors, periodistes i activistes culturals de l’època sobre temes de correcció, llengua i terminologia; fotografies, i documents relacionats amb la seva activitat professional.

L’Arxiu de l’IEC disposa de fons personals i d’entitats que s’han rebut a l’Institut d’Estudis Catalans al llarg de la seva història i que corresponen a membres de l’Institut i personalitats destacades de la cultura catalana. Actualment, hi ha trenta-dos fons dipositats a l’Arxiu.

Es lliura el guardó de la segona edició del Premi Ramon Amigó i Anglès a treballs d’onomàstica

L’11 de desembre es va lliurar a la Universitat Rovira i Virgili el II Premi Ramon Amigó i Anglès per unanimitat al treball Onomàstica del terme municipal de Torredembarra, de Carme Miquel i Solé i Ramon Pere i Anglès. 

L’acte d’entrega del premi va comptar amb la presència de María José Figueras Salvat, rectora de la Universitat Rovira i Virgili i Esther Franquesa Bonet, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

El jurat d’aquest premi —que es convoca bianualment i es concedeix a treballs de recerca que tinguin com a objectiu la confecció d’inventaris de noms de lloc i de persona— estava format per Jordi Ginebra i Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili; Anna Domingo, del Departament de Cultura de la Generalitat; Albert Turull, de la Universitat de Lleida i la Secció Filològica de l’IEC, i Joan Anton Rabella, de l’Oficina d’Onomàstica de l’IEC. 

Ramon Amigó i Anglès va ser membre de la Secció Filològica de l’IEC fins a la seva mort. Aquest premi és un reconeixement a la seva magnífica tasca en el camp de l’onomàstica catalana, especialment pel que fa a les monografies onomàstiques. 

Més informació aquí.

 

Trobada a l’IEC del doctor Steve Carpenter, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2018, amb un grup d’estudiants

Avui ha tingut lloc a l’IEC la trobada entre el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2018, el doctor Steve Carpenter, i diversos estudiants de batxillerat d’Escoles Verdes, que tenen el compromís d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat. Els estudiants han pogut escoltar de primera mà les impressions de Carpenter sobre la situació de l’ecologia a escala mundial i, alhora, li han pogut preguntar aquelles qüestions que més els preocupen.

El doctor Carpenter va rebre ahir el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2018, el guardó més important que atorga la Generalitat, juntament amb el Premi Internacional Catalunya. 

En la catorzena edició, el jurat ha distingit el seu treball «creatiu i original, que ha transformat la nostra comprensió dels ecosistemes». Concretament, destaca la creativitat i dedicació de Carpenter en la seva disciplina, la limnologia, que ha aportat millores significatives i contínues a la comprensió dels llacs i l’ús racional dels recursos hídrics.

Reconegut com un dels científics mediambientals més influents del món en l’àmbit de l’ecologia, el doctor Carpenter és membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i president del Comitè de Ciència del Programa sobre Canvi de l’Ecosistema i Societat de Future Earth. És coeditor en cap de la revista Ecosystems i membre de les juntes governamentals del Centre de Resiliència d’Estocolm. Del 1999 al 2009, va liderar la recerca sobre llacs temperats del nord dins el programa de la Xarxa de Recerca Ecològica a Llarg Termini de la Universitat de Wisconsin a Madison, i el 2009 va esdevenir director del Centre de Limnologia d’aquesta universitat.

Premi Ramon Margalef d’Ecologia

Des de l’any 2004, la Generalitat distingeix amb el Premi Ramon Margalef d’Ecologia persones d’arreu del món que treballen per avançar en la descoberta de la ciència ecològica. Es concedeix en honor del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), un dels màxims exponents mundials, reconegut per la seva contribució en la tasca científica i intel·lectual en el camp de l’ecologia moderna.

 

Bioinformàtica i genòmica, protagonistes d’una jornada a Barcelona

El 20 de desembre es va celebrar a l’Auditori CaixaForum de Barcelona la VI Jornada de Bioinformàtica i Genòmica, organitzada per la Secció de Bioinformàtica i Biologia Computacional i la Secció de Genòmica i Proteòmica de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, juntament amb l’Associació Bioinformatics Barcelona (BIB).

La genòmica és la ciència que estudia el genoma dels individus i la seva funció; és l’estudi de l’ADN, que engloba tant les zones que corresponen a gens com les zones anomenades no codificadores, que no constitueixen gens i que tenen altres funcions ben diverses. La bioinformàtica, per la seva banda, és l’aplicació de la tecnologia i l’estadística en l’anàlisi de dades biològiques. En un món on cada vegada es generen més dades, tant en l’estudi de la natura com de característiques dels diferents individus sans i malalts, es fa imprescindible desenvolupar eines prou potents per a poder extreure el màxim d’informació d’aquestes dades. És per això que aquestes dues disciplines estan estretament lligades, ja que la genòmica genera una gran quantitat de dades que, per a ser interpretades, fa imprescindible la bioinformàtica. 

En el decurs de la jornada, un programa amb una vintena de conferències orals i seixanta-tres presentacions en format pòster va permetre conèixer de primera mà les últimes investigacions en aquests camps que s’estan realitzant a Catalunya, i algunes de les contribucions més importants a escala internacional. Tres convidats, Henk Stunnenberg, Julio Sáez-Rodríguez i Lars Juhl Jensen, procedents d’Holanda, Alemanya i Dinamarca, respectivament, va oferir les seves conferències plenàries durant les diferents sessions temàtiques en les quals s’organitzà la jornada.

Alguns dels temes que es van tractar són la relació entre genètica i epigenètica, l’estudi de mutacions que generen diferents malalties, la contribució de tècniques d’anàlisi genètica específiques en l’estudi del càncer, la caracterització de la flora intestinal durant l’embaràs, les malalties en homes relacionades amb el cromosoma Y i la importància d’escollir bons models informàtics predictors que ajudin a prendre decisions en la clínica, entre molts altres.

La jornada va acabar amb una sessió de pòsters, l’entrega del premi a les millors comunicacions en format oral i pòster, i una visita al CaixaForum que va permetre als convidats conèixer les activitats educatives que l’Obra Social ”la Caixa” realitza actualment en aquesta antiga fàbrica tèxtil de principis del segle XX.

Notícies

* Sororitat, elegit neologisme de l’any 2018

* L’IEC incorpora quatre nous membres a la Secció Històrico-Arqueològica

* L’enginyera Alícia Casals, nova presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* Andreu Palou Oliver, Ametller Origen i Borges Agricultural & Industrial Edible Oils, premiats pel CCNIEC

* Carme Torras parla dels avenços en la investigació tecnocientífica en el seu discurs de presentació com a membre de l'IEC

* Els experts parlen de l’avaluació i de la gestió del risc a la cadena alimentària

* Jürgen Erfurt, de la Universitat de Frankfurt, exposa quina és la situació lingüística al Quebec

* L’Any Pompeu Fabra clou amb un acte al Teatre Nacional de Catalunya

* L’inventari i la catalogació del Fons Eduard Artells, consultables al web de l’IEC

* Es lliura el guardó de la segona edició del Premi Ramon Amigó i Anglès a treballs d’onomàstica

* Trobada a l’IEC del doctor Steve Carpenter, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2018, amb un grup d’estudiants

* Bioinformàtica i genòmica, protagonistes d’una jornada a Barcelona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal