Número 185
març 2014
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La relació entre la neurociència i l’economia centra el primer debat del cicle Neurociència i Societat

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), i l’Institut de Cultura de Barcelona organitzen una sèrie de quatre debats amb el títol «Neurociència i…», en què tres ponents fan una presentació breu i, a continuació, es convida el públic assistent a participar en un debat obert. El primer debat, «Neurociència i economia», es va fer el 13 de març i es va analitzar com treballa el cervell a l’hora d’avaluar les decisions que ha de prendre, de categoritzar els riscos i les recompenses i d’interactuar amb altres agents econòmics. Hi van intervenir els economistes Antonio Cabrales, de l’University College de Londres, i Rosemarie Nagel, investigadora ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, i el biòleg Arcadi Navarro, investigador ICREA d’aquesta mateixa universitat.

«Neurociència i educació» és el títol del segon debat, que se celebrarà el 15 de maig, en què intervindran Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill; David Bueno, del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona, i Ignacio Morgado, de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona. El 26 de juny el debat estarà dedicat a «Neurociència i política», i el 3 de juliol tancarà el cicle el debat «Neurociència i dret».

Tots els debats es duran a terme a l’Institut d’Estudis Catalans, i l’assistència és oberta i gratuïta. El cicle compta amb la col·laboració del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea, LOGOS-Grup de Recerca en Lògica, Llenguatge i Cognició, la Sociedad Española de Neurología, la Societat Catalana de Biologia (filial de l’IEC) i la Brain Awareness Week.
 

La periodista egípcia Nadia El-Awady i la biòloga Lynn Margulis, protagonistes de la commemoració del Dia Internacional de les Dones a l’IEC

«Els dies de la revolució a la plaça de Tahrir van ser els més terribles de la meva vida: hi va haver mort, ferits, passió, compassió, dolor, por i joia. Més que traumatitzar-me, però, em feien sentir esperançada: era el que calia perquè hi hagués un canvi real.» Són algunes de les paraules que va pronunciar la metgessa i periodista egípcia Nadia El-Awady, en la conferència «La Primavera Àrab o un llarg i desolat hivern àrab?», que va pronunciar el 5 de març a l’IEC i que van organitzar l’Institut i l’Academia Europaea. En el seu parlament, El-Awady va relatar com va viure els fets de la plaça de Tahrir i va fer balanç dels tres anys posteriors i del cop d’estat del juny passat per a treure el president Morsi del poder.

La conferència d’El-Awady va obrir els actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones a l’IEC, que van consistir en aquesta conferència i en una jornada dedicada a recordar la figura de la biòloga estatunidenca Lynn Margulis, que es va celebrar l’endemà, el 6 de març. En aquest acte, titulat La Terra és el nostre cos. Lynn Margulis i Gaia, diverses persones vinculades a Margulis van oferir petits parlaments amb els quals van abordar aspectes sobre la seva personalitat i el llegat científic. En la jornada, hi van intervenir Joandomènec Ros, Ricard Guerrero, Marta Estrada, Juli Peretó, Isabel Esteve, Mercè Piqueras, Anna Omedes i Carme Puche, i l’organització va ser a càrrec de Carmen Chica.

 

Vídeo de la conferència de Nadia El-Awady

Vídeo de l'acte La Terra és el nostre cos. Lynn Margulis i Gaia

Salvador Giner, investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida

El sociòleg i expresident de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida el 4 de març. En el seu discurs, Giner va demanar que la sociologia tingui un departament propi a la Universitat de Lleida, que actualment comparteix amb la geografia, ja que d’aquesta manera «la ciència sociològica arribaria al màxim nivell d’autonomia possible dins l’ordre científic i disciplinari universitari». Per a Giner, la sociologia «és potser l’única que aplega una preocupació ecològica i ambiental, una preocupació moral, una preocupació científica i una preocupació radical per la igualtat i la llibertat dels homes».

Salvador Giner va reivindicar el paper públic de la sociologia com a ciència moral, com a consciència crítica de la modernitat i de la societat on es conrea, i va afirmar que «no pot ser una eina neutral, sinó compromesa amb la política social, tant la que es duu a terme des dels poders públics com la que es fa des dels moviments socials o des de la societat civil».

Per la seva part, Fidel Molina, catedràtic de Sociologia de la Universitat de Lleida i padrí de Giner en l’acte d’investidura, va destacar la interdisciplinarietat dels seus estudis i el fet d’haver considerat la sociologia no solament una ciència social, sinó també humana. Molina va elogiar l’activisme de Giner en la defensa de la ciutadania i de la democràcia, sempre des del punt de vista d’un pensament crític.
 

L’historiador Jordi Casassas, nou president de l’Ateneu Barcelonès

L’historiador i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC Jordi Casassas (Barcelona, 1948) serà el nou president de l’Ateneu Barcelonès, després de guanyar les eleccions a l’entitat, celebrades el 24 de març. Jordi Casassas és doctor en història contemporània per la Universitat de Barcelona, on actualment és catedràtic d’aquesta especialitat i també responsable de la Càtedra Lluís Companys de Drets Humans. Ha publicat en nombroses revistes i llibres. Entre les seves obres, destaquen L’Ateneu Barcelonès. Dels seus orígens als nostres dies, publicat el 1986; Entre Escil·la i Caribdis: el catalanisme i la Catalunya conservadora de la segona meitat del segle XIX (La Magrana, 1990), una obra fonamental per a entendre el passat del catalanisme abans dels primers èxits electorals, i més recentment, ha coordinat l’obra Les identitats a la Catalunya contemporània (Galerada, 2009).

Jaume Reventós, nou director de l’IDIBELL

Jaume Reventós (Barcelona, 1953), metge de formació i president de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, entre els anys 2003 i 2009, va ser designat nou director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) en la reunió extraordinària del patronat d’aquesta institució que es va celebrar el dimarts 18 de març. Jaume Reventós, llicenciat per la Universitat Autònoma de Barcelona, va obtenir l’especialitat de bioquímica (1982) en el programa de formació de metges residents (MIR) a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Fins ara, ha exercit com a cap de la Unitat de Recerca Biomèdica i Oncologia Translacional del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

El patronat de l’IDIBELL és format pels departaments de Salut i Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de Salut (ICS), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

Notícies

* Rafael Patxot, cinquanta anys després

* La Societat Catalana de Sociolingüística, filial de l’IEC, celebra el quarantè aniversari de la seva fundació

* Quatre nous membres numeraris i tres de corresponents s’incorporen al Ple de l’Institut d’Estudis Catalans

* Una còpia facsímil feta sobre pergamí i il·lustrada a mà de l’Atles català, realitzat cap a l’any 1375, s'incorpora al Fons d'Art de l'IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans tanca la seu de la plaça de Salvador Seguí, de Barcelona

* Catalunya perd posicions en la distribució autonòmica del finançament per càpita destinat a ciència i tecnologia

* Més de trenta-un mil estudiants de secundària i batxillerat participen en la XIX Prova Cangur de Matemàtiques

* Mor Modest Prats, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans

* La relació entre la neurociència i l’economia centra el primer debat del cicle Neurociència i Societat

* La periodista egípcia Nadia El-Awady i la biòloga Lynn Margulis, protagonistes de la commemoració del Dia Internacional de les Dones a l’IEC

* Salvador Giner, investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida

* L’historiador Jordi Casassas, nou president de l’Ateneu Barcelonès

* Jaume Reventós, nou director de l’IDIBELL


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal