Número 185
març 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Societat Catalana de Sociolingüística, filial de l’IEC, celebra el quarantè aniversari de la seva fundació

La Societat Catalana de Sociolingüística (SOCS) celebra enguany el quarantè aniversari del que es considera el seu acte fundacional: la presentació del Grup Català de Sociolingüística al VIII Congrés Mundial de Sociologia de Toronto l’agost de 1974. La constitució d’aquest grup va significar la introducció de la sociolingüística als països de parla catalana en un moment de canvi polític i en el context de les mobilitzacions de l’Assemblea de Catalunya i del Congrés de Cultura Catalana (1975-1977). L’acte inaugural de la commemoració es va celebrar el 27 de març a l'IEC i la cloenda serà el 20 de novembre.

L’acte inaugural va ser presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC, i hi van intervenir Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat, i Joan Pujolar, president de la SOCS. Pujolar va destacar que l’objectiu de la commemoració «no és tant celebrar els quaranta anys de la SOCS, sinó els quaranta anys de la sociologia a casa nostra» i que serveixi per a fer una «reflexió acadèmica d’aquesta disciplina». L’acte també va incloure la conferència «La sociolingüística catalana, de la resistència a la institucionalització», amb les intervencions de Joaquim Torres i d’Emili Boix, tots dos expresidents de la SOCS.

El Grup Català de Sociolingüística es va convertir, l’any 2004, en l’Associació de Sociolingüistes de Llengua Catalana (ASOLC) i més endavant va passar a anomenar-se Societat Catalana de Sociolingüística, en integrar-se a l’Institut d’Estudis Catalans. Entre els seus membres fundadors hi ha Lluís Vicent Aracil, Antoni Maria Badia i Margarit —que en va ser el primer president—, Francesc Vallverdú, Joaquim Torres, Joan Martí, Jordi Carbonell, Aina Moll, Vicent Pitarch, Gentil Puig i Modest Reixach. També hi han estat vinculats al llarg dels anys molts altres membres de la Secció Filològica de l’IEC, com Isidor Marí, Joan Albert Argenter, Miquel-Àngel Pradilla i Lluís B. Polanco, i estudiosos rellevants com Joan Fuster, Amparo Tusón i Helena Calsamiglia.

A la SOCS s’han anat incorporant les successives generacions de sociolingüistes de totes les orientacions: antropològica, variacionista, sociològica, educativa, de planificació, de ciència política i de psicologia social. Tot i que ha estat principalment una societat científica, s’ha distingit pel seu contacte continuat amb moviments socials i polítics. Ha fornit la base intel·lectual per a la concepció de les polítiques lingüístiques als països de parla catalana i ha mantingut també un contacte constant amb l’activisme i el voluntariat lingüístic.

 

Article Quaranta anys de sociolingüística, de Joan Pujolar
 

Notícies

* Rafael Patxot, cinquanta anys després

* La Societat Catalana de Sociolingüística, filial de l’IEC, celebra el quarantè aniversari de la seva fundació

* Quatre nous membres numeraris i tres de corresponents s’incorporen al Ple de l’Institut d’Estudis Catalans

* Una còpia facsímil feta sobre pergamí i il·lustrada a mà de l’Atles català, realitzat cap a l’any 1375, s'incorpora al Fons d'Art de l'IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans tanca la seu de la plaça de Salvador Seguí, de Barcelona

* Catalunya perd posicions en la distribució autonòmica del finançament per càpita destinat a ciència i tecnologia

* Més de trenta-un mil estudiants de secundària i batxillerat participen en la XIX Prova Cangur de Matemàtiques

* Mor Modest Prats, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans

* La relació entre la neurociència i l’economia centra el primer debat del cicle Neurociència i Societat

* La periodista egípcia Nadia El-Awady i la biòloga Lynn Margulis, protagonistes de la commemoració del Dia Internacional de les Dones a l’IEC

* Salvador Giner, investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida

* L’historiador Jordi Casassas, nou president de l’Ateneu Barcelonès

* Jaume Reventós, nou director de l’IDIBELL


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa