Número 184
febrer 2014
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Un congrés analitza a Cervera la realitat als territoris de parla catalana després dels decrets de Nova Planta

Els dies 21 i 22 de febrer, l’Antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera va acollir la novena edició del Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), que, amb el títol Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana, s’emmarca dins els actes organitzats per a commemorar el tricentenari dels fets del 1714. El Congrés, organitzat per la CCEPC, la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Muntaner, la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs i la Paeria de Cervera, va permetre posar en comú la recerca feta des de la perspectiva del món local sobre el que va significar la ruptura de les Noves Plantes allà on es van aplicar.

El Congrés també va analitzar la transcendència de les transformacions polítiques, econòmiques, socials i culturals que van viure i protagonitzar al llarg del segle XVIII les successives generacions de persones que van habitar el conjunt dels territoris de parla catalana. Les sessions es van dividir en quatre àmbits: sistema polític i elits locals, que va tractar sobre el règim municipal, les hisendes locals i la fiscalitat; una economia en transformació, que va abordar les especialitzacions productives, les xarxes comercials i les dinàmiques gremials; transformacions socials i conflictivitat, dedicat a la mobilitat social, les xarxes de relació familiar i els espais de sociabilitat, i cultura popular i renovació de les idees, que es va centrar en la llengua, l’ensenyament i la producció científica i literària.

El Congrés va començar amb la conferència inaugural, titulada «Els decrets de Nova Planta: lleis de Castella o experiment absolutista?», a càrrec d’Agustí Alcoberro, professor de la Universitat de Barcelona, i es va cloure amb la taula rodona «La llengua als diversos territoris després de les Noves Plantes», organitzada per la Secció Filològica de l’IEC i en què van intervenir Vicent Escartí, professor de la Universitat de València; Joan Lluís Marfany, de la Universitat de Liverpool, i Joan Miralles, de la Universitat de les Illes Balears i membre de l’IEC. Josep M. Nadal, de la Universitat de Girona i també membre de l’IEC, va ser l’encarregat de moderar la taula.

 Recull de premsa


 

Notícies

* Els mitjans de comunicació, al servei de la democràcia?

* Societat catalana 2013 s’endinsa en l’anàlisi dels moviments socials com a reacció a la situació econòmica i política actual

* Jordi Salas-Salvadó pronuncia el discurs de recepció com a membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Els historiadors analitzen la Guerra de Successió a Catalunya i al conjunt dels Països Catalans

* Es reedita Costums sobre termenals, camins i aigües, publicat el 1921 per l’Oficina d’Estudis Jurídics de la Mancomunitat

* La Poesia completa de Rafael Caria, el primer membre alguerès de l’Institut, es presenta a l’IEC

* Es lliuren els premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Es presenta el llibre Barcino II. Marques i terrisseries d’àmfores al Baix Llobregat

* Un congrés analitza a Cervera la realitat als territoris de parla catalana després dels decrets de Nova Planta


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal