Número 184
agost 2011

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenta el llibre Barcino II. Marques i terrisseries d’àmfores al Baix Llobregat

Barcino II. Marques i terrisseries d’àmfores al Baix Llobregat, editat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), sota els auspicis de la Unió Acadèmica Internacional, presenta la riquesa vinícola i terrissera de la vall del Baix Llobregat, que en l’antiguitat formava part de l’ager Barcinonensis. José Remesal Rodríguez, catedràtic d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona, va ser l'encarregat de presentar l’obra el  20 de febrer, al Museu de Sant Boi de Llobregat, en un acte que va ser presidit per Jaume Bosch, alcalde de Sant Boi de Llobregat.

A més de presentar la riquesa vinícola que comportava la fàbrica dels envasos corresponents a la fèrtil vall del Baix Llobregat, el llibre inclou un estudi en cinc capítols de les terrisseries dels diferents jaciments amb una valoració de les diverses intervencions arqueològiques i una bona documentació gràfica. També es caracteritzen arqueomètricament les àmfores produïdes al territori. El gruix del volum l’ocupa el corpus epigràfic dels diferents segells.

L’estudi dels materials aplegats en aquest volum demostra que la producció terrissera va començar prop del delta del Llobregat, on es van constituir àmplies zones industrials per a envasar grans quantitats de vi. Quan al final del segle I aC es va fundar la nova colònia de Barcino, es van crear noves terrisseries amb la finalitat de transportat el vi produït en els dominis de les villae romanes de la conca del Llobregat.
 

Notícies

* Els mitjans de comunicació, al servei de la democràcia?

* Societat catalana 2013 s’endinsa en l’anàlisi dels moviments socials com a reacció a la situació econòmica i política actual

* Jordi Salas-Salvadó pronuncia el discurs de recepció com a membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Els historiadors analitzen la Guerra de Successió a Catalunya i al conjunt dels Països Catalans

* Es reedita Costums sobre termenals, camins i aigües, publicat el 1921 per l’Oficina d’Estudis Jurídics de la Mancomunitat

* La Poesia completa de Rafael Caria, el primer membre alguerès de l’Institut, es presenta a l’IEC

* Es lliuren els premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Es presenta el llibre Barcino II. Marques i terrisseries d’àmfores al Baix Llobregat

* Un congrés analitza a Cervera la realitat als territoris de parla catalana després dels decrets de Nova Planta


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa