Número 252
desembre 2020
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Catalunya carolíngia. Els comtats d’Urgell, Cerdanya i Berga
A cura de Ramon Ordeig i Mata

 
L’Institut d’Estudis Catalans acaba de publicar el vuitè tom de la col·lecció «Catalunya Carolíngia» (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020). Es tracta de dos nous volums que recullen la documentació catalana del món carolingi fins a l’any 1000, corresponent als comtats d’Urgell, Cerdanya i Berga. Amb aquesta nova publicació l’IEC tanca el projecte Catalunya Carolíngia, tal  com el va concebre Ramon d’Abadal fa cent anys.
 
Ramon Ordeig i Mata ha estat l’editor d’aquest tom: ha estat el responsable de la recerca documental, la fixació del text dels documents, l’anàlisi paleogràfica i diplomàtica corresponent i l’establiment de la datació i la tradició documentals. També és qui signa l’estudi general que encapçala el llibre, on apunta que la història d’aquests tres comtats ha estat «greument distorsionada per l’existència d’una colla de documents falsos, aplegats en l’apèndix del present volum, alguns dels quals no han vist qüestionada la seva veracitat fins fa ben poc».
 
El volum I de l’obra conté el pròleg dels dos directors actuals de la recerca, Gaspar Feliu i Monfort i Josep Maria Salrach i Marés, la introducció de l’editor i el diplomatari (doc. 1-544). El volum II recull el diplomatari (doc. 545-908), els mapes i l’índex.
 

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Les transformacions d’Aristòtil. Filosofia natural i medicina a Montpeller: el cas d’Arnau de Vilanova (c. 1240-1311) - Sergi Grau Torras
 
 
L’edició genòmica i el seu impacte. Informe de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans -
 
 
El ‘Manual de rebudes i dades’ de la Clavaria Municipal de Mallorca corresponent a l’any 1333 (ADM, MSL/252) - Estudi introductori i edició a cura d’Antoni Riera i Melis i Antoni Ortega Villoslada
 
 
Catalunya carolíngia. Els comtats d’Urgell, Cerdanya i Berga - A cura de Ramon Ordeig i Mata
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa