Número 252
desembre 2020
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El ‘Manual de rebudes i dades’ de la Clavaria Municipal de Mallorca corresponent a l’any 1333 (ADM, MSL/252)
Estudi introductori i edició a cura d’Antoni Riera i Melis i Antoni Ortega Villoslada

 
El Manual de rebudes e de dades de la Universitat de Mallorca corresponent a l’any 1333 es conserva a l’Arxiu Diocesà de Mallorca. No inclou cap anotació arxivística que permeti intuir quan ni per què es va incorporar a aquesta institució.
 
L’expansió de la fiscalitat municipal va promoure, del 1321 ençà, noves sèries documentals, que no ens han arribat. Aquesta pèrdua fa que el primer manual de cobraments i pagaments de la Universitat de Mallorca sigui un document excepcional, tant per la manca de sèries anteriors com per l’època que registra, ja que el 1333 fou un any força especial per la coincidència de dues catàstrofes: una guerra amb Gènova i una de les fams més intenses de la baixa edat mitjana. El Manual no només aporta informació original sobre el desenvolupament i les conseqüències d’ambdues, sinó que permet computar-ne els costos. Pel que fa a la guerra, registra detalladament les inversions de la Universitat en l’armament d’una flota, les despeses ocasionades per la defensa de les costes i la custòdia, l’alimentació i el vestuari dels presoners. Quant a la fam, el manuscrit permet quantificar cada mesura adoptada per la Universitat per a incrementar l’oferta de gra en el mercat interior balear, en una crisi anomenada «lo mal any primer». 
 
L’estructura interna del Manual correspon a un sistema comptable de partida simple, organitzat en dos comptes. En el primer, el clavari anotava cronològicament tots els diners i béns rebuts en nom del consistori; era el seu «deu», el que devia a l’Administració. En l’altre, assentava, també per ordre cronològic, les quantitats pagades o entregades per compte del municipi; era el «deig», el que l’Administració li devia.
 

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Les transformacions d’Aristòtil. Filosofia natural i medicina a Montpeller: el cas d’Arnau de Vilanova (c. 1240-1311) - Sergi Grau Torras
 
 
L’edició genòmica i el seu impacte. Informe de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans -
 
 
El ‘Manual de rebudes i dades’ de la Clavaria Municipal de Mallorca corresponent a l’any 1333 (ADM, MSL/252) - Estudi introductori i edició a cura d’Antoni Riera i Melis i Antoni Ortega Villoslada
 
 
Catalunya carolíngia. Els comtats d’Urgell, Cerdanya i Berga - A cura de Ramon Ordeig i Mata
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa