Número 197
abril 2015
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Mancomunitat de Catalunya (1914). Simposi del Centenari
Albert Balcells (ed)

 

L’abril de 1914 es va constituir la Mancomunitat de Catalunya, federació de les quatre diputacions catalanes. Va ser el primer pas cap a l’autogovern. Precursora de la Generalitat del 1931 i de la del 1977, la Mancomunitat va ser producte de la coŀlaboració dels partits de Catalunya en un projecte de construcció nacional, i durant els onze anys que va existir va vertebrar i modernitzar el país, desenvolupant línies telefòniques, carreteres, serveis sanitaris, escoles tècniques i biblioteques, alhora que posava les bases de la normalització lingüística. Aquest llibre conté les ponències del simposi organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, el 2014, per a celebrar el centenari de la Mancomunitat, en què diversos especialistes d’àmbits acadèmics diferents van analitzar l’aportació d’aquesta institució cabdal des de tots els vessants.

Les figures dels dos presidents de la Mancomunitat (Enric Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch) centren el primer capítol, a càrrec d’Albert Balcells. Santiago Izquierdo situa els antecedents de la institució i Enric Pujol, la seva relació amb l’Administració local i el Projecte d’estatut d’autonomia. Josep Muntaner analitza les finances de la corporació; Ferran Sabaté, la política sanitària, i Andreu Mayayo, l’agrària. Santiago Riera és l’encarregat de tractar els serveis de carreteres i telèfons que va desenvolupar la Mancomunitat, i Josep Massot dedica la seva ponència a la normativització lingüística del català i la seva utilització com a llengua oficial.

En els darrers articles, Assumpció Estivill analitza els orígens i el desenvolupament del sistema de biblioteques populars de Catalunya, Josep González-Agàpito se centra en l’obra pedagògica de la Mancomunitat, Josep M. Roig tracta la irradiació de la institució fora de la província de Barcelona, i Jordi Casassas analitza quin va ser el paper que va tenir el sector intel·lectual en l’acció de govern desenvolupada per la Mancomunitat. En el seu conjunt, el llibre situa la Mancomunitat en la seqüència de la història contemporània de Catalunya.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Martí l'Humŕ: el darrer rei de la dinastia de Barcelona (1396-1410), l'Interregne i el Compromís de Casp - M. Teresa Ferrer i Mallol (ed.)
 
 
La Mancomunitat de Catalunya (1914). Simposi del Centenari - Albert Balcells (ed)
 
 
L'home de la campana. Biografia novel·lada de Carl F. Gauss - Joan Girbau
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa