Número 185
març 2014
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Les malalties del segle XXI
Jordi Barquinero i Jaume Reventós (ed.)

 

Aquest volum número 64 de la revista Treballs de la Societat Catalana de Biologia és el primer que s’edita després de la commemoració del centenari de la Societat (1912-2012). L’objectiu d’aquest número és revisar la nova medicina, el desenvolupament espectacular que s’ha produït en les darreres dècades, que ha anat associat a una sèrie de desenvolupaments tecnològics i un coneixement cada vegada més profund del perquè i del com emmalaltim, i també sobre què podem fer per a guarir i prevenir la malaltia. Aquest volum recull els articles d’especialistes en els diferents àmbits que es tracten, que són representatius dels canvis que ja s’han començat a veure.

Com expliquen els editors del llibre, Jordi Barquinero i Jaume Reventós, en la presentació, en una part del món menys desenvolupat, els principals problemes sanitaris són encara les infeccions, però en el nostre entorn un dels canvis més rellevants és el progressiu augment de l’esperança de vida. Una conseqüència d’això ha estat l’envelliment gradual de la població, un fenomen que ha comportat un gran augment en la prevalença de càncer i de malalties degeneratives. Un dels avenços més emblemàtics és el derivat del coneixement del nostre genoma, ja que representa un canvi de paradigma en la visió de la salut i la malaltia. Un exemple és l’anomenada medicina personalitzada, que ja s’està aplicant en el diagnòstic i tractament del càncer.

Les vacunes i les campanyes de vacunació han estat un altre dels avenços més importants que ha conegut la ciència mèdica, però infeccions com ara la tuberculosi o la grip són encara una amenaça. Darrerament, sembla que tornen a aparèixer també altres infeccions com la sida. En els capítols dedicats a les malalties infeccioses es mostra que la idea del control és encara un miratge i que les infeccions van i vénen i constitueixen amenaces potencialment greus per a la nostra salut.
 

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
TECA. Tecnologia i Cičncia dels Aliments - Associació Catalana de Cičncies dels Aliments
 
 
Arnaldi de Villanova Opera Theologica Omnia (AVOThO) - Josep Perarnau (cur.)
 
 
Les malalties del segle XXI - Jordi Barquinero i Jaume Reventós (ed.)
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa