Número 183
gener 2014
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Inversió tectònica i evolució estructural de la Cordillera Oriental meridional (Valles Calchaquíes, NW de l’Argentina)
Núria Carrera

 

En aquest treball, reconegut amb el Premi Josep R. Bataller de Geologia de l’IEC l’any 2010, Núria Carrera analitza l’estructura geològica de la Cordillera Oriental meridional, als Andes del nord-oest de l’Argentina, amb l’objectiu d’entendre el paper que hi ha tingut la inversió tectònica, és a dir, la reutilització de les mateixes falles al llarg dels temps geològics, amb moviments oposats a causa dels canvis de la situació geodinàmica.

L’obra és rica en mapes geològics de zones clau basats en treball de camp, fotografies aèries i de satèl·lit, acompanyades de talls geològics i esquemes paleogeogràfics. Malgrat aquest material, la zona d’estudi és remota i les dades del subsòl i de superfície són escasses, i és per això que no s’hi poden aplicar els mètodes clàssics de reconstrucció tridimensionals. Davant aquesta problemàtica, l’autora idea un mètode de reconstrucció tridimensional que anomena mètode dels dominis de cabussament equivalents, en què les dades disponibles s’optimitzen al màxim per a acotar la geometria de les estructures.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Terminologia en les ciències de la vida, en la química i en el món educatiu - Miquel-Àngel Sànchez (cur.)
 
 
Costums sobre termenals, camins i aigües. Oficina d’Estudis Jurídics. Mancomunitat de Catalunya - Jesús Burgueño (cur.)
 
 
Inversió tectònica i evolució estructural de la Cordillera Oriental meridional (Valles Calchaquíes, NW de l’Argentina) - Núria Carrera
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa