Número 168
setembre - octubre 2012
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El Parlament de Catalunya: república, guerra civil i exili
Mercè Morales

 

Mercè Morales
Editorial Base, amb la col·laboració de Societat Catalana d’Estudis Històrics (filial de l’IEC). 2012

El Parlament de Catalunya va ser el primer parlament autònom de la història d’Espanya. El desembre del 1932, s’obrien per primera vegada les portes del Palau de la Ciutadella als diputats escollits democràticament pels ciutadans de Catalunya. Tanmateix, aquell primer Parlament es va veure sotmès a tot tipus de proves i contextos polítics. Des de la creació i la posada en marxa fins a la suspensió estatutària; des d’una guerra civil a un exili de quatre dècades.

En aquest llibre, la historiadora Mercè Morales explica la història d’aquesta primera cambra, des dels seus inicis, quan Catalunya ja havia assolit l’autonomia, fins que l’últim president del parlament a l’exili, Francesc Farreras i Duran, exiliat a Mèxic, va donar, el 1980, el relleu al primer president del Parlament català de la democràcia, Heribert Barrera.

L’obra es complementa amb un capítol dedicat a les biografies polítiques del parlamentaris —d’alguns dels quals no es tindria notícia si no fos per mitjà de la història de les institucions, dels partits o de la història local. El llibre també reprodueix alguns dels discursos pronunciats a la cambra catalana, com ara el de Lluís Companys en ser elegit president del Parlament el 13 de desembre de 1932 o el de Francesc Macià en ser elegit president de la Generalitat de Catalunya el 14 de desembre de 1932.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

Història de la moneda de l'Occitània catalana (s.XI-XIII) - M. Crusafont i Sabater
 
 
La nostra biosfera - Ramon Margalef (Traducció: Jaume Terradas)
 
 
El Parlament de Catalunya: república, guerra civil i exili - Mercè Morales
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa