Número 167
agost-setembre 2012
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletÝ  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Els bons usos es perden. Petit diccionari fraseol˛gic cerdaniÓ
Kßroly Morvay

 

Els bons usos es perden. Petit diccionari fraseològic cerdanià
Károly Morvay
Premi Catalunya del Nord 2008
Institut d’Estudis Catalans, 2012

«Estrènyer el pas de la salivera», «la barrina està feta i la jugada mantinguda» o «estovar-se de glòria» són alguns dels exemples de les més de sis-centes unitats fraseològiques que recull aquest treball, guardonat amb el Premi Catalunya del Nord de l’Institut Estudis Catalans el 2008. Es tracta d’un petit diccionari fraseològic explicatiu que documenta els fraseologismes emprats a les Contalles de Cerdanya (1997 i 2001), obra de l’escriptor nord-català Jordi Pere Cerdà, pseudònim literari d’Antoni Cayrol (1920-2011).

El Petit diccionari fraseològic cerdanià (PDFC) ajuda a desxifrar el sentit de les unitats fraseològiques que apareixen a les Contalles de Cerdanya i permet caracteritzar la fraseologia «cerdaniana» i nord-catalana. A més, inclou nombrosos comentaris sobre diversos aspectes lingüístics de l’obra examinada.

El diccionari és precedit per una introducció que fa conèixer l’obra de Jordi Pere Cerdà apareguda fins al 2009. Els diversos apartats de la introducció resumeixen els conceptes fonamentals de la fraseologia i repassen les qüestions del tractament fraseogràfic de les unitats fraseològiques en el Petit diccionari fraseològic cerdanià, presentant l’estructura bàsica dels articles i les solucions tipogràfiques emprades. Aquestes informacions es completen amb la clau de les abreviacions i els símbols emprats i amb la llista de diccionaris i altres fonts consultades i/o citades en forma d’abreviació. La part introductòria acaba amb un índex conceptual que conté les unitats registrades en el diccionari ordenades alfabèticament segons una paraula clau del significat. La bibliografia que apareix al final del diccionari enumera les publicacions citades i les obres consultades per a la redacció del diccionari.
 

 

 

Piula aquesta notÝcia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
La Llengua i la literatura catalanes a les aules del segle XXI - Daniel Casals i Francesc Foguet (ed.)
 
 
Els bons usos es perden. Petit diccionari fraseol˛gic cerdaniÓ - Kßroly Morvay
 
 
Educaciˇ i Hist˛ria. Revista dĺHist˛ria de lĺEducaciˇ - Societat dĺHist˛ria de lĺEducaciˇ dels Pa´sos de Llengua Catalana
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa