Número 167
agost-setembre 2012
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Llengua i la literatura catalanes a les aules del segle XXI
Daniel Casals i Francesc Foguet (ed.)

 

La llengua i la literatura catalanes a les aules del segle XXI
Daniel Casals i Francesc Foguet (cur.)
Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i Universitat Autònoma de Barcelona. 2012
 

El llibre recull els textos derivats del I Simposi sobre l’ensenyament de la llengua catalana a la secundària i a la Universitat. Com i què hem d’ensenyar a les aules del segle XXI?, que va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans l’octubre de 2009. Després dels parlaments de benvinguda, com a primer bloc, l’obra inclou la conferència inaugural de Ramon Solsona titulada «Elogi de la gramàtica amb 24.000 apatxes». En el segon bloc es troben les ponències «Entre la legalitat i la realitat», de Jaume Aulet i Pere Martí, i «Ensenyar llengua i literatura a l’aula», d’Anton Carbonell. En el tercer bloc consten els comentaris que van exposar tres alumnes de secundària i tres més d’Universitat per a la taula rodona «Els estudiants s’expliquen».

El quart bloc correspon a la presentació de projectes i d’assaigs pràctics, i el cinquè és integrat per les intervencions escrites de la taula rodona «La didàctica de la llengua i de la literatura, avui». Finalment, apareixen transcrites les paraules de cloenda del Simposi, a cura de Montserrat Anton i Albert Jané. El volum inclou també un annex on consta la proposta elaborada per Pep Martorell, de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili, per a la creació de l’Observatori sobre l’Ensenyament de la Llengua i de la Literatura Catalanes a la Secundària i a la Universitat.

Tal com expliquen Daniel Casals i Francesc Foguet, coordinadors del simposi, en el «Pòrtic» del llibre, de les intervencions es desprèn un clam unànime a favor del que Joan Martí anomena, en la benvinguda, «un canvi de rumb» enèrgic que redreci una situació en caiguda lliure. Segons Casals i Foguet, «si no hi ha una reacció política clara, un suport institucional decidit, que aporti recursos econòmics i que dignifiqui la professió; si no hi ha una revisió a fons dels plans d’estudi, perquè la llengua i la literatura catalanes hi tinguin una importància capital [… serà molt i molt difícil que puguem millorar-lo».
 

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
La Llengua i la literatura catalanes a les aules del segle XXI - Daniel Casals i Francesc Foguet (ed.)
 
 
Els bons usos es perden. Petit diccionari fraseolňgic cerdaniŕ - Károly Morvay
 
 
Educació i Histňria. Revista d’Histňria de l’Educació - Societat d’Histňria de l’Educació dels Paďsos de Llengua Catalana
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa