Número 180
octubre 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d'Estudis Catalans inaugura el curs 2013-2014

«1914. Centenari de la Mancomunitat de Catalunya i la significació del bicentenari de 1714 en la seva perspectiva històrica» és el títol de la lliçó inaugural impartida per Jordi Casassas, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, en l’obertura del curs 2013-2014 de l’IEC, que es va celebrar el 28 d’octubre, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut. L’acte, que va estar presidit per Joandomènec Ros, president de l’Institut, va comptar amb la participació de Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i va incloure un concert de Joan Massotkleiner & Toti Soler, que van interpretar El món perdut de Salvador Espriu.

En el seu discurs, el president de l’IEC va afirmar que aquest curs estarà marcat pels «nous anhels de llibertat política que ens arriben de la societat catalana» ―va recordar que l’Institut impulsa una sèrie d’activitats que volen ajudar, des de la perspectiva acadèmica, a «perfilar aquest futur en llibertat»― però també per la «situació econòmica actual que caldrà afrontar amb més retallades». Amb tot, Joandomènec Ros va destacar que ni el context econòmic desfavorable ni el context polític «no haurien d’incidir sobre el pinyol de les activitats de l’Institut, que són la recerca, l’estudi, la difusió del coneixement i l’assessorament a les administracions, i això en tot el territori dels Països Catalans».

El secretari general de l’Institut, Romà Escalas, va presentar la Mèmoria anual del curs 2012-2013, i va destacar, en la seva intervenció, que el «dinamisme de l’Institut es manifesta en les activitats científiques, acadèmiques i institucionals que s’hi desenvolupen». Escalas va afirmar que «el nombre elevat d’aquests actes fa comprendre com de cabdal és aquesta tasca de difusió del coneixement per a l’Institut d’Estudis Catalans». Acte seguit, va presentar els membres de l’Institut que han passat a la condició d’emèrit, a qui es va lliurar la medalla de l’IEC.

En el seu torn, Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, va destacar «l’harmònica combinació de tradició i innovació» de l’IEC i el seu compromís cultural i social amb la ciutat, i més concretament al barri del Raval, on té la seu la institució. Ciurana va afirmar que «les nacions que es volen grans han de donar suport a les seves acadèmies científiques».

A continuació, Jordi Casassas va iniciar la seva conferència amb una reflexió històrica, en què va apuntar que «tot sembla indicar que durant aquest curs que ara s’inicia el nostre país s’enfrontarà a reptes que, al marge del seu resultat més o menys immediat, afectaran la nostra vida individual i col·lectiva potser d’una forma essencial». Per a Casassas, els problemes de la llibertat nacional, sigui quin sigui el model defensat, no es fa estrany veure’ls lligats al record vindicatiu de 1714. Per això, va afirmar que «tot ens obliga a analitzar aquest moment històric decisiu amb una certa perspectiva temporal».

L’acte va finalitzar amb el concert de Joan Massotkleiner & Toti Soler, que van interpretar El món perdut de Salvador Espriu.

El vídeo de l'acte es pot veure a la videoteca de l'IEC

Fotografies de l'acte

Notícies

* Neix un nou instrument: la barítona

* L’Institut d'Estudis Catalans inaugura el curs 2013-2014

* El web Corpus Literari Digital posa a l’abast del públic el patrimoni literari de Salvador Espriu

* Les conseqüències de la batalla de Muret sobre la literatura, la llengua i la cultura centren un congrés a l’IEC

* L’IEC acull el II Simposi sobre l’Ensenyament de la Llengua i la Literatura Catalanes a la Secundària i a la Universitat

* Les jornades de la Secció Filològica de l’IEC a Santa Coloma de Farners commemoren el centenari de les Normes ortogràfiques

* Se celebra a l'IEC el primer simposi internacional sobre el menjar i l’alimentació en l’època medieval

* L’escriptora i lexicògrafa Joana Raspall és homenatjada, a l’IEC, en el marc dels actes pel seu centenari

* Acte d’homenatge a Mercè Durfort, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* El biòleg Jordi Casanova presenta a l’IEC els darrers estudis sobre morfogènesi

* Una conferència de Xavier Dectot, director del Museu del Louvre-Lens, obre el curs 2013-2014 d’Amics de l’Art Romànic

* Màrius Serra reivindica l’ofici de traductor literari el Dia Internacional de la Traducció

* Mor Joan-Ferran Cabestany i Fort, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa