Número 180
octubre 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’escriptora i lexicògrafa Joana Raspall és homenatjada, a l’IEC, en el marc dels actes pel seu centenari

«Enfilall de mots» és el títol de l’acte d’homenatge a la novel·lista, poetessa, autora teatral i lexicògrafa Joana Raspall, que es va celebrar a l’Institut d’Estudis Catalans, el 29 d’octubre, per a commemorar el centenari del seu naixement. En el marc d’aquest acte es va presentar Batec de paraules. Poesia lírica completa de Joana Raspall, que aplega l’obra poètica completa i obra inèdita de l’escriptora. Posteriorment, es va celebrar la taula rodona «Joana Raspall, il·lusionista de mots», en què es va estudiar la poesia infantil i juvenil i l’obra lírica i lexicogràfica de l’autora.

El perfil de «ciutadana, activista i patriota» de Joan Raspall, així com la seva «voluntat de servei i compromís amb el país» van ser referències constants durant l’acte. Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC, va destacar que l’homenatge se centra en dos eixos de la feina que ha fet Raspall: el lingüístic i el literari, sobretot el poètic, però, va recordar que la figura de Joana Raspall té altres dimensions, que fan que «hagi estat una persona amb una projecció cultural immensa que es va reflectir amb l’assistència multitudinària a l’acte d’homenatge que es va fer al Palau de la Generalitat». En la inauguració de l’acte van intervenir també Joandomènec Ros, president de l’Institut; Maria-Rosa Lloret, vicepresidenta de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC; Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC, i Carme Arenas, comissionada de l’Any Joana Raspall. La cloenda va ser a càrrec de Jordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat.

L’homenatge celebrat a l’IEC s’emmarca dins dels actes de l’Any Joana Raspall i hi van participar Carme Arenas, Cesca Mestre, directora d’El Cep i la Nansa i editora de l’obra; Vicenç Villatoro, escriptor; Josep M. Aloy, escriptor i crític literari; Miquel Desclot, escriptor, i Joaquim Rafel, membre de la Secció Filològica de l’IEC. L’acte va ser organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya, el PEN Català, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, la Comissió Any Joana Raspall, la Secció Filològica de l’IEC i l’IEC.
 

 Recull de premsa

Notícies

* Neix un nou instrument: la barítona

* L’Institut d'Estudis Catalans inaugura el curs 2013-2014

* El web Corpus Literari Digital posa a l’abast del públic el patrimoni literari de Salvador Espriu

* Les conseqüències de la batalla de Muret sobre la literatura, la llengua i la cultura centren un congrés a l’IEC

* L’IEC acull el II Simposi sobre l’Ensenyament de la Llengua i la Literatura Catalanes a la Secundària i a la Universitat

* Les jornades de la Secció Filològica de l’IEC a Santa Coloma de Farners commemoren el centenari de les Normes ortogràfiques

* Se celebra a l'IEC el primer simposi internacional sobre el menjar i l’alimentació en l’època medieval

* L’escriptora i lexicògrafa Joana Raspall és homenatjada, a l’IEC, en el marc dels actes pel seu centenari

* Acte d’homenatge a Mercè Durfort, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* El biòleg Jordi Casanova presenta a l’IEC els darrers estudis sobre morfogènesi

* Una conferència de Xavier Dectot, director del Museu del Louvre-Lens, obre el curs 2013-2014 d’Amics de l’Art Romànic

* Màrius Serra reivindica l’ofici de traductor literari el Dia Internacional de la Traducció

* Mor Joan-Ferran Cabestany i Fort, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa