Número 178
juliol-agost 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Aula Carles Riba celebra un simposi internacional sobre la tragèdia

La tragèdia és una obra dramàtica en la qual els personatges que la protagonitzen s’enfronten de manera inevitable contra el destí o contra els déus. Generalment acaben amb la mort o la destrucció física, moral i econòmica del personatge principal. El terme tragèdia va ser encunyat a Grècia, i el gènere literari va ser tractat en períodes posteriors. Als territoris de llengua i cultura catalanes, per exemple, trobem les obres d’autors com Joan Ramis i Ramis, Josep Palau i Fabre o Àngel Guimerà. Els dies 10 i 11 de juliol, l’Aula Carles Riba va organitzar a l’IEC un simposi internacional centrat en la tragèdia, en el qual es van abordar qüestions com la llengua en la tragèdia o la ironia tràgica, i es van estudiar les obres de Riba, Pere Bosch i Gimpera o Francesc Ubach i Vinyeta.

El simposi es va obrir amb la conferència «La llengua de la tragèdia», a càrrec de Carles Miralles, president de l’Aula Carles Riba i membre de l’IEC. Al llarg del primer dia es van oferir, a més de la de Miralles, un total de sis conferències i es va presentar el volum de l’Aula Carles Riba L’epica. Tra evocazione mítica e tragedia, que és fruit del simposi internacional de l’Aula celebrat a Roma al principi de gener del 2012. L’11 de juliol es van pronunciar quatre conferències: «A propòsit d’uns textos de joventut de Pere Bosch i Gimpera», per Jaume Pòrtulas, de la Universitat de Barcelona; «Il Prometeo di Eugeni d’Ors, per Paola Volpe, de la Universitat de Salern; «La tragèdia i el tràgic de Riba», a càrrec de Carles Garriga, de la Universitat de Barcelona, i «Hèlena de Villalonga: referents i innovació», per Carmen Morenilla, de la Universitat de València.

Notícies

* AGROFÒRUM, un impuls per al sector agroalimentari i el món rural català

* El cicle Música al claustre encara la recta final amb el concert del 19 de setembre

* La Universitat Catalana d’Estiu presenta un programa d’alt nivell acadèmic i de debat nacional

* La Societat Catalana de Sociolingüística alerta la comunitat internacional de l’ofensiva política contra l’ús del català

* Una jornada commemora el vuitè centenari de la batalla de Muret

* La Xarxa Vives d’Universitats ret homenatge a Joan Veny

* El claustre de l’IEC és l’escenari de la lectura dramatitzada d’El somni, de Bernat Metge

* L’Aula Carles Riba celebra un simposi internacional sobre la tragèdia

* La Fundació Estrella Casas lliura el seu fons a l’Institut


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa