Número 278
abril 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Jaume Vilalta: «La ciència és l’últim reducte de pensament lliure»

Jaume Vilalta, director i presentador del programa Quèquicom (Canal 33), va impartir la conferència «L’art de divulgar ciència» el dijous 20 d’abril. Aquesta va ser la quarta xerrada del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2023, que organitza la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

El periodista va explicar quines són les claus que han fet que el Quèquicom es convertís en un programa influent i amb un gran èxit de públic: «Les històries científiques, com totes les altres, han de tenir protagonista, objectiu, antagonista, conflicte, principis morals i resolució». Vilalta considera que «la gràcia és identificar molt bé el conflicte». Va apuntar que el lema d’un comunicador científic hauria de ser: «L’experiència delimita la ciència». Per això, va afegir que «has d’explicar el que veus i la gent ja et creurà; no cal explicar-ho tot».

 

 

Vilalta va subratllar que el públic ha de pensar que el que li estan explicant li servirà «perquè no l’enredin i, fins i tot, per a prendre decisions raonades». En aquest sentit, va defensar la ciència com «l’últim reducte de pensament lliure, davant els fanatismes, cada vegada més presents».

Durant la conferència, va citar les fases de la comunicació: «Captar l’atenció, mantenir l’interès i resoldre les expectatives» i va deixar clar que «com més abstracte és un tema, més enginy s’ha de posar per a explicar-lo».

A la part final de la seva intervenció, va reivindicar el paper dels científics: «Trobem a faltar que hi hagi un star system de científics catalans amb capacitat d’influència social i política. N’hi ha pocs de coneguts, i els que ho són pertanyen a l’àmbit de la salut. Cal que es facin sentir més.» Vilalta va reconèixer que els investigadors han fet un gran esforç en els darrers anys per a aprendre a comunicar millor i que el que cal ara és que els periodistes es formin més en ciència.

Podeu veure la conferència sencera aquí.

Notícies

* L’arquitecta Carme Pinós, Premi Prat de la Riba de l’IEC 2023

* L’IEC Obert posa a l’abast de tothom 116 anys d’història i de cultura catalana

* L’IEC recrea el sopar que es va oferir a Einstein fa cent anys

* Per Sant Jordi, portes obertes a l’IEC

* L’IEC commemora els quaranta anys de la mort de Mercè Rodoreda amb un homenatge a les traduccions de la seva obra

* Romanyà de la Selva, escenari de la commemoració dels quaranta anys de la mort de Mercè Rodoreda

* Montserrat Corominas ofereix el seu discurs de presentació com a membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques

* Xavier Roqué Rodríguez i Xavier Sànchez Vila, nous membres numeraris de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* La Revista Catalana de Ciències Socials enceta una nova etapa

* Jaume Vilalta: «La ciència és l’últim reducte de pensament lliure»

* L’IEC i el diari ARA impulsen un cicle de pensament sobre els grans reptes del present

* La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer de l’IEC coorganitza el Dissabte de les Matemàtiques Transfronterer dels Pirineus

* L’IEC felicita Josep Vallverdú, Antoni Riera i Montserrat Alsina, entre altres membres del Ple


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa