Número 278
abril 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC recrea el sopar que es va oferir a Einstein fa cent anys

El dimecres 26 d’abril, el claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir un tast del sopar relativista que fa cent anys es va oferir a Albert Einstein durant la seva estada a Barcelona. Una vuitantena de persones van degustar els plats elaborats per David Reig i La Sitja - Restaurant Escola de l’Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges.

L’acte va començar a les vuit del vespre amb unes paraules de benvinguda de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré: «Aquest és un acte cientificolúdic per a recordar l’estada d’Einstein a Barcelona. Sabem pel seu dietari que va quedar content de la seva estada a Catalunya.» A continuació, Antoni Roca Rosell, vicepresident de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC i gran coneixedor de tots els detalls de l’estada d’Einstein a Barcelona, va recordar algunes dades del sopar homenatge que Rafael Campalans va oferir a Einstein, «tot i que el científic alemany gairebé no menjava», va explicar Roca Rosell. El delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Joan Borràs, va cloure els parlaments abans d’iniciar-se el tast.

 



 

El febrer del 1923, Albert Einstein arribà a Barcelona per impartir un curs, convidat per la Mancomunitat de Catalunya. El curs, de tres lliçons, es desenvolupà al Saló Daurat del Palau de la Generalitat de Catalunya, que aleshores era la seu de l’IEC. Durant aquella setmana, concretament el 27 de febrer, l’enginyer i físic Rafael Campalans va oferir un sopar a Einstein, aleshores ja famós arreu del món per la seva teoria de la relativitat. De fet, el menú del sopar del 1923, escrit en llatí, incloïa, amb una certa ironia, referents a les teories d’Einstein i a altres físics rellevants de l’època, com Max Planck.

 

La rèplica oferta per l’IEC, més d’un segle després, ha estat un tast del menú que va cuinar la dona de Campalans. El tast oferia plats com canelons a la Fizeau, faves a la Lorentz transformades a la catalana, home platònic segons Diògenes (pollastre) amb salsa a la Michelson o gelat continu euclidià, entre d’altres. Pel que fa a les begudes, els assistents van tastar el vi Castell del Remei gravitatori o poma petita amb efecte Doppler (sidra).

 



 

Els assistents, entre els quals hi havia membres de la família Campalans i de la família Terradas,  i Jordi Isern (president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona), van gaudir de les propostes culinàries, que es van completar amb la degustació de la figura de xocolata «Einstein», creada pel xocolater Enric Rovira.

 



 

La iniciativa de l’IEC es va fer amb la col·laboració de Pere Castells, del Science & Cooking World Congress, i l’assessorament del xef Germán Espinosa, de la Fonda España (Grup Martín Berasategui).

Des del febrer i per commemorar l’estada d’Einstein a Catalunya, l’IEC ha organitzat diverses activitats, com la jornada Einstein i l’actualitat de les seves contribucions i l’exposició «100 anys d’Einstein a Catalunya». Aquesta exposició es tornarà a instal·lar al claustre de l’IEC pel setembre i s’hi organitzaran visites escolars.

Emma Sallent i Antoni Roca Rosell van publicar un article amb tots els detalls sobre el sopar. El podeu llegir aquí.
 

Notícies

* L’arquitecta Carme Pinós, Premi Prat de la Riba de l’IEC 2023

* L’IEC Obert posa a l’abast de tothom 116 anys d’història i de cultura catalana

* L’IEC recrea el sopar que es va oferir a Einstein fa cent anys

* Per Sant Jordi, portes obertes a l’IEC

* L’IEC commemora els quaranta anys de la mort de Mercè Rodoreda amb un homenatge a les traduccions de la seva obra

* Romanyà de la Selva, escenari de la commemoració dels quaranta anys de la mort de Mercè Rodoreda

* Montserrat Corominas ofereix el seu discurs de presentació com a membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques

* Xavier Roqué Rodríguez i Xavier Sànchez Vila, nous membres numeraris de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* La Revista Catalana de Ciències Socials enceta una nova etapa

* Jaume Vilalta: «La ciència és l’últim reducte de pensament lliure»

* L’IEC i el diari ARA impulsen un cicle de pensament sobre els grans reptes del present

* La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer de l’IEC coorganitza el Dissabte de les Matemàtiques Transfronterer dels Pirineus

* L’IEC felicita Josep Vallverdú, Antoni Riera i Montserrat Alsina, entre altres membres del Ple


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa