Número 272
octubre 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Secció Filològica homenatja Germà Colón Domènech

El dijous 20 d’octubre, la Secció Filològica (SF) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar una sessió en memòria de Germà Colón Domènech (1928-2020). L’acte, que es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, va començar amb la intervenció de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, i va comptar amb la participació d’experts, amics i deixebles.

«Germà Colón fou un incansable investigador, precís i molt fiable. També va ser generós amb els lingüistes joves que ens hi adreçàvem, va ser molt reconegut en vida. Hem tingut la sort de conèixer-lo de prop i d’haver pogut compartir amb ell una petita part del seu trajecte», va recordar Teresa Cabré. Després de la intervenció de la presidenta, M. Josep Cuenca, tresorera de la SF de l’IEC, i José Enrique Gargallo, membre d’aquesta secció, inauguraren la sessió en memòria de l’il·lustre lingüista. Seguidament, va haver-hi les ponències «Paral·lelismes amicals», de Joan Veny; «Germà Colón, mestre i amic», d’Antoni Ferrando; «La Fundació Germà Colón Domènech, el llegat del mestre», de Lluís Gimeno Betí; «Germà Colón romanista», de Beatrice Schmid; «L’estudiós dels refranys», de José Enrique Gargallo, i «Germà Colón i l’IEC», de Joan Martí i Castell. Finalment, per acabar l’emotiu homenatge, Maria-Pilar Perea va presentar la versió en paper del Vocabulari de la llengua catalana medieval de Lluís Faraudo de Saint-Germain. Aquesta és una obra a la qual Colón havia dedicat molt temps i esforços. «El preocupava no poder enllestir els mots del Vocabulari de la llengua catalana medieval, ell volia veure’l publicat en paper, volia que es publiqués tradicionalment. Avui, aquest llibre és una realitat, per tant, podem dir que estaria content, que estaria satisfet», va afirmar Perea.

Germà Colón Domènech (Castelló, novembre del 1928) va ser un lingüista valencià especialitzat en filologia romànica i lexicologia catalana. Es va llicenciar a la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1951, es va doctorar en filologia romànica per la Universitat de Madrid i fou catedràtic emèrit a la Universitat de Basilea. També va ser professor a la Universitat d’Estrasburg i a la UB. L’any 1966, Colón va ingressar com a membre corresponent a la Secció Filològica de l’IEC fins que el 1993 va passar a ser-ne membre numerari. A més, va ser membre corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, de la Real Academia Española i de la Comissió Lul·liana per a la publicació de les obres completes catalanes de Ramon Llull. També fou investit doctor honoris causa per la Universitat de València (1984), la Universitat d’Alacant (1990), la Universitat Jaume I de Castelló (1993), la Universitat Autònoma de Barcelona (2003) i, finalment, la Universitat Complutense de Madrid (2007).

 Germà Colón és autor d’obres com El léxico catalán en la Romania (1976), El espanyol y el catalán, juntos y en contraste (1989) i De Ramon Llull al diccionari Fabra (2003). A més, també va ser distingit amb diferents guardons, com el Premi Prat de la Riba de l’IEC (1979), el Premi Serra d’Or (1982), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1985), el Premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I (1987), el Premi Literatura de la Generalitat de Catalunya (1987), el Premi d’Honor de les Lletres Valencianes (1988), la Gran Creu d’Alfons X el Savi (1999), la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats (2014) i la Medalla de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016).

Notícies

* La presidenta balear participa en la inauguració del curs i es compromet a «col·laborar a través de totes les vies» amb l’IEC

* L’IEC estrena el pòdcast «Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC»

* 'Les mutacions socials de la COVID-19', nou informe de l’IEC

* L'IEC participa en la Biennal del Pensament

* Mor l’arqueòleg Joan Sanmartí, membre de la SHA

* Tres actes en memòria de Joan Fuster

* La presidenta de l’IEC es reuneix amb el ministre Iceta

* La presidenta de l’IEC es va reunir amb el conseller Nadal

* Dos treballs de l’IEC guardonats amb els Premis Crítica Serra d’Or 2022

* L’IEC, present a la 40 edició de la Fira Internacional del Llibre (Liber)

* La Vanguardia publica un obituari de Ko Tazawa escrit per Teresa Cabré

* La innovació pesquera i alimentària, protagonista del Dijous de ciència i tecnologia

* La Secció Filològica homenatja Germà Colón Domènech

* Tallers i espectacles a l’IEC per a conèixer el llegat de Santiago Ramón y Cajal

* Jornades de la Secció Filològica de l’IEC a la Cerdanya

* Té fonament estadístic l’èxode rural associat a la pandèmia?

* Les grans explosions de l’Univers, tema de la conferència inaugural de la Societat Catalana de Física

* Mercè Rius: «La provisionalitat i la pèrdua de rumb són el denominador comú en moltes ideologies»

* El decreixement i la reducció del temps de treball, protagonistes de les conferències de la SCE

* Jornada sobre la poesia de Gabriel Ferrater

* L’IEC col·labora en l’exposició «Els camins de l’abstracció, 1957-1978»

* La filòloga Maria Sabaté, nova presidenta de la SOCS

* Reconeixements a membres de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa