Número 263
desembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L'IEC participa en un homenatge a l'historiador Jordi Nadal

Els dies 1 i 2 de desembre va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) un homenatge a Jordi Nadal, historiador de la demografia i l’economia. Les jornades van ser organitzades pel Centre d’Estudis Demogràfics (CED), juntament amb l’Asociación de Demografía Histórica (ADEH), i en col·laboració amb l’IEC. L’acte va ser inaugurat per Teresa Cabré, presidenta de l’IEC; Andreu Domingo, president de l’ADEH, i Albert Esteve, president del CED.

Cabré va destacar que Nadal «va deixar una petjada molt important, va crear escola i va obrir vies de recerca molt innovadores». Va recordar que «va participar en la creació de l’Asociación Española de Historia Económica i del Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona i va introduir l’assignatura d’història econòmica a la Universitat de Barcelona». La presidenta també va subratllar la metodologia «convençuda» de Nadal, «basada en el treball d’arxiu, en el rigor de les dades i amb una anàlisi reflexiva, no sempre exempta d’interpretació».

Andreu Domingo, per la seva banda, va avançar que les jornades es van organitzar per parlar de la dimensió humana de Nadal, del seu paper institucional i del seu vessant científic. Albert Esteve va tancar l’acte d’inauguració declarant-se «net acadèmic de l’historiador». Va recordar que durant els anys en què Nadal va desenvolupar la seva carrera, «la demografia no representava el repte que és ara», i que es va avançar al seu temps.

El programa va incloure les intervencions, entre d’altres, d’Anna Cabré, directora honorària del CED; Vicente Pérez, cofundador de l’ADEH, i Jordi Maluquer, de la UAB. L’homenatge va comptar també amb una glossa familiar, a càrrec de Josefina Domènech, la seva vídua; Miquel Nadal, fill de Nadal; Gonzalo Pontón, editor i amic, i Joaquim Nadal, historiador i nebot.

Notícies

* L'IEC presenta l'informe Allò que hem après de la COVID-19

* El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

* Teresa Cabré: «Pare Massot, l'IEC no podrà oblidar la teva aportació, ja que per a nosaltres has estat un far de treball»

* Negacionisme, elegit neologisme de l'any 2021

* L'IEC ret un emotiu homenatge a Miquel Tarradell en el centenari del seu naixement

* Nicolau Dols, nou president de la Secció Filològica de l'IEC

* El Consell Permanent de l'IEC es reuneix a l'Abadia de Montserrat

* L'IEC participa en un homenatge a l'historiador Jordi Nadal

* L’IEC reivindica el mecenatge cultural i científic de Rafael Patxot

* Commemoració del 150è aniversari del naixement d’Enric Prat de la Riba


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa