Número 261
octubre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Martí Casadesús: «Hem d’estar orgullosos del nivell científic dels investigadors del nostre país»

El dijous 21 d’octubre, la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va celebrar un nou Dijous de ciència 2021. La novena conferència del cicle va ser a càrrec de Martí Casadesús, enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i doctor en enginyeria industrial per la Universitat de Girona (UdG). És catedràtic d’organització d’empreses a la UdG; director de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya); director del Grup de Recerca en Innovació Tecnològica al Sistema Productiu (GITASP), un grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya, i secretari del Consell d’Administració de la Xarxa Internacional d’Agències d’Assegurament de la Qualitat en l’Educació Superior (International Network for Quality Assurance Agencies in Higher Education, INQAAHE).

Casadesús va començar la conferència explicant què és l’AQU Catalunya, una agència creada el 1996 per la Generalitat de Catalunya i les diverses universitats públiques amb l’objectiu de promocionar i avaluar la qualitat del sistema universitari català. «Tenim la tasca d’assegurar que les universitats garanteixen un nivell de qualitat. I per a fer-ho avaluem títols, avaluem professorat i intentem ser un observatori de coneixement del sistema universitari català.»

El conferenciant també va entrar en el tema de l’avaluació de titulacions i institucions. «El 2020 vam avaluar 160 graus, 215 màsters, 36 doctorats i 76 auditories a diversos centres docents. A Catalunya tenim uns 1.500 títols, aproximadament, uns 500 graus, uns 500 màsters i uns 400 i escaig doctorats, 12 universitats que es desdoblen en uns 200 centres docents». I va posar èmfasi en el fet que «avaluar és un problema de qualitat: hem de tenir uns estàndards, hem de pensar com els passem, què els demanem, com assegurem que els estudis funcionen…».

Martí Casadesús va explicar com el procés d’avaluació ajuda constantment a millorar: «bàsicament a través de la verificació i de l’acreditació. Un cop acreditat, es donen uns segells amb quatre nivells: excel·lent, favorable, en condicions o no acreditat. Això es fa a totes les universitats de Catalunya, públiques i privades.»

Per acabar, l’enginyer va fer constar la seva voluntat de fer «més avaluacions qualitatives i menys de quantitatives» i es va mostrar orgullós del nivell científic dels investigadors del nostre país.

Finalment, hi va haver un torn de preguntes dels espectadors.

 

El cicle Dijous de ciència

L’edició d’aquest 2021 té com a subtítol «Organització i govern de la ciència i la tecnologia». El cicle continuarà fins a finals d’any amb les conferències següents: «Objectius de la recerca a Catalunya», de Pere Puigdomènech, el 25 de novembre, i «Lliurant les batalles de la ciència», d’Andreu Mas-Colell, el 9 de desembre.

De cara al 2022, el cicle començarà el 27 de gener i tindrà com a subtítol «L’economia de la ciència i la tecnologia». La primera de les tretze conferències del cicle serà «El futur passa per la ciència, la tecnologia i la innovació. El marc europeu», a càrrec d’Enric Banda.

Notícies

* Pere Aragonès: «Ens hem d'encomanar de l'autoexigència, el rigor i l'ambició que van presidir el naixement de l'IEC»

* La presidenta de l'IEC, Teresa Cabré, es reuneix amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs

* La Societat Catalana de Química, filial de l'IEC, premia l'excel·lència en la recerca, la docència i la divulgació

* L'IEC presenta l'Observatori de la Qualitat Lingüística, una eina per a avaluar i millorar l'ús del català

* Josep Maria Martorell reivindica la importància d'unes infraestructures científiques ben planificades i ben finançades

* Teresa Cabré: «Felícia Fuster va ser una creadora valenta, arriscada i molt inquieta»

* La Universitat Rovira i Virgili homenatja Joan Martí i Castell, membre numerari de l'IEC

* El Ple de la Secció Filològica de l'IEC, enguany a Tortosa

* Sergi Garcia i Mañes centra el seu discurs de recepció com a nou membre de l’IEC en l’afectació de la mecanoquímica en el comportament cel·lular

* Viure perillosament, de Gemma Pasqual, i els premis d’Exporecerca Jove 2021 centren l’acte d’inauguració del curs 2021-2022 de la SCP

* Martí Casadesús: «Hem d’estar orgullosos del nivell científic dels investigadors del nostre país»

* La UB i l’IEC celebren una jornada en record de Joaquim Molas

* La Societat Catalana de Geografia renova la seva Junta de Govern


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa