Número 261
octubre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Societat Catalana de Química, filial de l'IEC, premia l'excel·lència en la recerca, la docència i la divulgació

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir dijous 21 d’octubre l’acte de lliurament de la primera edició dels Premis de la Societat Catalana de Química (SCQ) en Recerca, Educació i Divulgació. Els guardonats van ser: Jaume Veciana Miró, Premi a l’Excel·lència Científica; Maria Luisa Salgado Vallvey, Premi a l’Excel·lència Educativa; Claudi Mans Teixidó, Premi a l’Activitat Divulgadora, i Aleix Comas Vives i Clàudia Climent Biescas, Premis al Talent Científic Emergent.

Durant l’acte, el president de la SCQ, Gregori Ujaque, va explicar que la creació d’aquests guardons pretén reconèixer la tasca dels professionals en els àmbits en què la química és més present i va recordar que aquesta és una ciència que té un paper clau en l’economia catalana. La sessió també va comptar amb el secretari científic de l’IEC, Ramon Bartrons.

Els guardonats

Jaume Veciana ha treballat en els camps dels materials moleculars funcionals, la nanociència molecular, la nanomedicina i els biomaterials. Cofundador de l’empresa Nanomol Technologies, defensa la necessitat de potenciar el trasllat del coneixement a les seves aplicacions pràctiques: «Des de l’acadèmia, els investigadors no tenen prou consciència que cal transferir la ciència a la societat, cal convertir-la en innovació».

Maria Luisa Salgado exerceix de professora de física i química a l’Institut El Cairat, d’Esparreguera, des de fa més de trenta anys. La passió per la seva feina i la dedicació l’han portada a obtenir bons resultats a l’aula: «Has de conèixer bé els alumnes, tenir en compte que són adolescents i, sobretot, dedicar molt de temps a preparar les classes i a convertir el que saps en material que puguin entendre i aprendre.»

Claudi Mans, catedràtic d’enginyeria química de la Universitat de Barcelona, és un reconegut divulgador científic que ha escrit llibres sobre ciència i cuina, com La química en la cocina. Una inmersión rápida o La truita cremada. 24 lliçons de química. Mans es refereix així a la importància de la divulgació en ciència: «Per a mi només hi ha una recepta: que la gent senti el tema com a propi. Per exemple, si has de parlar del grafè, has de parlar de la relació que el grafè té amb la gent; sempre hi ha una vinculació».

Aleix Comas té una sòlida trajectòria com a docent i és investigador al Departament de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona, mentre que Clàudia Climent és investigadora postdoctoral del Departament de Física Teòrica de la Matèria Condensada de la Universitat Autònoma de Madrid.

Notícies

* Pere Aragonès: «Ens hem d'encomanar de l'autoexigència, el rigor i l'ambició que van presidir el naixement de l'IEC»

* La presidenta de l'IEC, Teresa Cabré, es reuneix amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs

* La Societat Catalana de Química, filial de l'IEC, premia l'excel·lència en la recerca, la docència i la divulgació

* L'IEC presenta l'Observatori de la Qualitat Lingüística, una eina per a avaluar i millorar l'ús del català

* Josep Maria Martorell reivindica la importància d'unes infraestructures científiques ben planificades i ben finançades

* Teresa Cabré: «Felícia Fuster va ser una creadora valenta, arriscada i molt inquieta»

* La Universitat Rovira i Virgili homenatja Joan Martí i Castell, membre numerari de l'IEC

* El Ple de la Secció Filològica de l'IEC, enguany a Tortosa

* Sergi Garcia i Mañes centra el seu discurs de recepció com a nou membre de l’IEC en l’afectació de la mecanoquímica en el comportament cel·lular

* Viure perillosament, de Gemma Pasqual, i els premis d’Exporecerca Jove 2021 centren l’acte d’inauguració del curs 2021-2022 de la SCP

* Martí Casadesús: «Hem d’estar orgullosos del nivell científic dels investigadors del nostre país»

* La UB i l’IEC celebren una jornada en record de Joaquim Molas

* La Societat Catalana de Geografia renova la seva Junta de Govern


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa