Número 254
febrer 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Universitat Jaume I de Castelló premia Vicent Pitarch pel seu compromís amb la llengua i la cultura

Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), rebrà properament la distinció extraordinària de la Universitat Jaume I de Castelló pel seu compromís amb la llengua i la cultura. També rebran aquesta distinció els col·lectius sanitaris, per l’exemplaritat davant la COVID-19, i l’associació ADONA’T i l’ONG ILÊWASI, per llur compromís amb la igualtat de gènere i la solidaritat, respectivament. 

 Vicent Pitarch va estudiar filosofia i lletres (especialitats de filologia romànica i filosofia) a les universitats de València i Barcelona; en aquesta darrera es va doctorar en filologia catalana. Ha estat catedràtic de batxillerat, professor associat a la Universitat Jaume I de Castelló i és membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i de la Societat Catalana de Sociolingüística (antic Grup Català de Sociolingüística, del qual fou cofundador).

Des del 1985 és membre de l’IEC (adscrit a la Secció Filològica). Promotor i membre fundador de la Fundació Carles Salvador, és així mateix membre del patronat de la Fundació Huguet. És el delegat de la Presidència a la seu de l’IEC a Castelló de la Plana d’ençà que es va inaugurar (2001). Va fundar el programa Nosaltres els valencians a Ràdio Popular de la Plana (1969-1980) i la primera escola en català, El Rotgle, a les comarques valencianes del nord.

És autor de llibres de text de llengua i literatura catalanes, i ha publicat treballs de sociolingüística, sobre la cultura (especialment sobre les Normes de Castelló, Carles Salvador i Gaietà Huguet), i sobre senderisme. Cal destacar Defensa de l’idioma (1972), Curs de llengua catalana (1977), Les Normes de Castelló. Textos i contextos (2002), i Pompeu Fabra, l’autoritat admirada pel valencianisme (2011), entre d’altres. Ha rebut nombrosos premis i distincions, com ara el I Premi Socarrat Major, de l’associació cultural Socarrats; el Premi Enric Soler i Godes a la Innovació Educativa (2003), de la Fundació Càtedra Soler i Godes, i el Miquelet d’Honor (2006), de la Societat Coral El Micalet. També ha rebut els guardons literaris següents: Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians d’assaig 1997, per Control lingüístic o caos, i el IV Premi Ulisses (2002) de narrativa per De camí a Fisterra.

Notícies

* La Real Academia Galega, l’Euskaltzaindia i l’Institut d’Estudis Catalans reivindiquen el plurilingüisme com un patrimoni comú

* L’IEC i la Fundació Pere Coromines publiquen la versió digital de l’Onomasticon Cataloniae, de Joan Coromines

* L’IEC estrena un nou web que recull el coneixement popular sobre plantes als Països Catalans

* Es publica a la revista Land un article de síntesi sobre el projecte de l’IEC «Natura, ús o abús?»

* Joandomènec Ros: «M’agrada recordar Badia i Margarit com el rector que va transformar la universitat franquista en una universitat lliure»

* Jordi Camí s’endinsa en les bases cognitives de l’il·lusionisme en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’IEC edita Dietaris de joventut i de vellesa (1922-1966), de Ferran Soldevila

* L’IEC participa en la commemoració del 125è aniversari de la Biblioteca Pública Arús

* Doctor Clotet: «Hi ha molta gent bona en recerca, però les idees s’han d’executar: calen molts diners, i ràpid»

* Què passa quan el gel de l’Àrtic es fon a causa de l’escalfament de la Terra?

* Es posa en marxa el curs Linguistic Diversity, What for?

* El volum I de l’Obra científica de Pasqual Calbó rep el Premi Emili Darder que atorga l’Obra Cultural Balear

* La conflictivització de l’educació lingüística a Catalunya, objecte de debat a l’IEC

* Xavier Úbeda: «Les urbanitzacions són un dels pitjors invents del segle XX»

* La Universitat Jaume I de Castelló premia Vicent Pitarch pel seu compromís amb la llengua i la cultura


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa