Número 253
gener 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans va acordar el passat 21 de gener incorporar un membre corresponent adscrit a la Secció de Ciències Biològiques i un membre numerari adscrit a la Secció de Filosofia i Ciències Socials. Es tracta de Jordi Bascompte, doctor en ecologia, i Albert Moncusí, doctor en antropologia social, respectivament.

Jordi Bascompte és doctor en ecologia per la Universitat de Barcelona i, des del 2015, és catedràtic a la Universitat de Zuric. Ha estat investigador i professor d’investigació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a Sevilla. Va fer estades postdoctorals en dos centres de recerca adscrits a la Universitat de Califòrnia (EUA): el Departament d’Ecologia i Biologia Evolutiva i el Centre Nacional per a l’Anàlisi i la Síntesi Ecològiques.

La seva activitat de recerca combina la teoria i l’anàlisi de grans conjunts de dades per a abordar problemes bàsics i aplicats en ecologia. Inicialment, va estudiar la dimensió espacial de la dinàmica de poblacions i comunitats i va fer noves aportacions al camp de la biologia de la conservació. Més endavant, mitjançant l’aplicació de la teoria de xarxes a l’estudi dels mutualismes, ha identificat lleis generals que determinen com les interaccions de les espècies configuren la biodiversitat. Aquestes línies d’investigació també tenen aplicabilitat en altres camps, com és el de l’estudi del risc sistèmic en sistemes de finances i en altres xarxes cooperatives confegides per l’home. 

És coautor de diversos llibres sobre les seves especialitats, entre els quals hi ha Mutualistic networks i Modeling spatiotemporal dynamics in ecology. Ha escrit nombrosos articles científics i publica regularment a les revistes especialitzades de més prestigi, com Nature, Science i PNAS. Ha estat editor de la secció «Ideas and perspectives» d’Ecology Letters (2008-2014) i membre del comitè d’editors de Science (2010-2016).

Reconegut per Thompson Reuters com un dels científics més influents, té un índex h de 61. Ha rebut, entre altres guardons, el premi European Young Investigator (2004), el Premio Nacional de Investigación en Ciencias Ambientales (2011) i el premi Marsh Book de la British Ecological Society (2016). Des del 2018, és membre de la World Economic Forum’s Expert Network.

Albert Moncusí Ferré és doctor en antropologia social per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i professor titular del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València (UV). Des del 2018, és el degà de la Facultat de Ciències Socials de la UV, on ha ocupat altres càrrecs de gestió acadèmica, entre els quals el de secretari del Departament de Sociologia i Antropologia Social i el de vicedegà d’Organització i Mobilitat de la Facultat de Ciències Socials. 

Com a investigador, s’ha especialitzat en l’estudi dels processos d’identificació col·lectiva i de les relacions interètniques, els processos de patrimonialització immaterial, l’associacionisme de migrants i les relacions transnacionals, i les identificacions etnonacionals en zones de frontera. Aquesta darrera línia de recerca és una continuïtat de la seva tesi doctoral: Meitat de França meitat d’Espanya, o Cerdanya catalana? Fronteres, identitats nacionals i espais de sociabilitat en una comarca del Pirineu, amb què va obtenir el premi extraordinari de doctorat de la URV (2002) i el segon Premi d’Investigació Cultural Marquès de Lozoya del Ministeri de Cultura i Esports (2003).

Ha fet prop de vuitanta aportacions a congressos, ha impartit una vintena de seminaris i conferències, i és autor de més de vuitanta publicacions, entre monografies, capítols de llibre i articles, aquests últims publicats en revistes especialitzades, com ara Revista Valenciana d’Etnologia, Debats o Revista d’Etnologia de Catalunya

És avaluador d’expedients de propostes de declaració de béns patrimonials per a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana des del 2018, membre del grup d’investigació MIDICO (Migracions, Diversitat i Convivència) i col·laborador del Centre d’Estudis sobre Cultura, Poder i Identitats (CECPI), de l’Associació Valenciana d’Antropologia i de l’European Association of Social Anthropologists, entre altres entitats.

Notícies

* Missatge del president de l’IEC

* Eulàlia Espinàs, nova gerent de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres

* L’IEC estrena un nou disseny de la pàgina principal del web institucional

* Paquita Sanvicén, escollida nova presidenta de l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC

* Daniel Casals, Francesc Foguet i Montserrat Bacardí, elegits president, secretari i vocal de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC

* Antonio Calvo: «Hi ha una relació directa entre les emocions i el sistema immunitari de les persones»

* Carles Feixa: «Si no apostem per la joventut, anem cap a l’autodestrucció»

* Conseller Calvet: «La climatologia canviant ens recorda que hem de fer canvis en la nostra manera de viure»

* S’inicia el cicle Dijous de ciència 2021 de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC dedica una jornada d’homenatge a Lluís López del Castillo

* Es presenten dues noves eines de cribratge per a l’educació infantil en un seminari organitzat per la Societat Catalana de Pedagogia

* Josep Peñuelas: «El creixement de la vegetació a la Terra està disminuint i això tindrà conseqüències en el clima»

* Un estudi liderat per Jordi Salas-Salvadó conclou que el consum moderat de cafè s’associa a un risc menor de deteriorament cognitiu


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa