Número 253
gener 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Josep Peñuelas: «El creixement de la vegetació a la Terra està disminuint i això tindrà conseqüències en el clima»

Un nou estudi, publicat a la revista Science i codirigit pel professor del CSIC al CREAF Josep Peñuelas, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, conclou que la manca d’aigua i nutrients ha limitat el creixement de la vegetació en els darrers anys. Aquest fet pot comportar un ràpid augment de les temperatures i dels nivells de CO2 a l’atmosfera i canvis climàtics cada vegada més importants. D’acord amb l’article, des del 1982 la reducció progressiva de la vegetació ha arribat al 50 %.

El professor Peñuelas explica que «els humans estem fertilitzant també amb diòxid de carboni, aliment de les plantes. El món ha esdevingut més verd per aquest motiu: ha crescut la biomassa al llarg dels últims decennis i això ha provocat que aquestes plantes hagin absorbit més carboni de l’atmosfera i que no ens hàgim escalfat tant com ens hauríem escalfat sense aquesta activitat accentuada de la vegetació. Des del punt de vista del clima, ens ha anat bé perquè els últims seixanta anys ha augmentat la biomassa verda». El científic explica la desacceleració del creixement vegetal així: «Com que no ha augmentat el fòsfor, ara comença a haver-hi una limitació de nutrients, l’aigua tampoc no ha augmentat i fa massa calor: les plantes comencen a patir. Ara el que estem veient és que l’augment de la vegetació està disminuint, comença a desaccelerar-se.

Si disminueix la capacitat fertilitzant del CO2 hi haurà greus conseqüències sobre el cicle del carboni i, per tant, sobre el clima. Els boscos han rebut una gran quantitat extra de CO2 durant dècades que els ha permès segrestar tones de diòxid de carboni per a fer més fotosíntesi i créixer més. De fet, aquesta major fixació ha aconseguit disminuir el CO2 acumulat a l’aire, però aquesta situació s’ha acabat. «Aquests resultats inèdits assenyalen que l’absorció de carboni per part de la vegetació s’està començant a saturar. Això té implicacions climàtiques molt importants que s’han de tenir en compte en les possibles estratègies i polítiques de mitigació del canvi climàtic en l’àmbit mundial. La naturalesa disminueix la seva capacitat de segrestar carboni i amb això augmenta la dependència de la societat de futures estratègies per a frenar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle», alerta Peñuelas.

Josep Peñuelas ha codirigit la recerca amb l’estudiant de doctorat Songhan Wang (primer autor de l’article) i el professor Yongguang Zhang de la Universitat de Nanjing, i ha comptat amb la participació dels investigadors del CREAF Jordi Sardans i Marcos Fernández.

L’equip de treball ha obtingut els seus resultats a partir de les dades obtingudes en centenars de boscos estudiats al llarg dels darrers quaranta anys.

Notícies

* Missatge del president de l’IEC

* Eulàlia Espinàs, nova gerent de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres

* L’IEC estrena un nou disseny de la pàgina principal del web institucional

* Paquita Sanvicén, escollida nova presidenta de l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC

* Daniel Casals, Francesc Foguet i Montserrat Bacardí, elegits president, secretari i vocal de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC

* Antonio Calvo: «Hi ha una relació directa entre les emocions i el sistema immunitari de les persones»

* Carles Feixa: «Si no apostem per la joventut, anem cap a l’autodestrucció»

* Conseller Calvet: «La climatologia canviant ens recorda que hem de fer canvis en la nostra manera de viure»

* S’inicia el cicle Dijous de ciència 2021 de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC dedica una jornada d’homenatge a Lluís López del Castillo

* Es presenten dues noves eines de cribratge per a l’educació infantil en un seminari organitzat per la Societat Catalana de Pedagogia

* Josep Peñuelas: «El creixement de la vegetació a la Terra està disminuint i això tindrà conseqüències en el clima»

* Un estudi liderat per Jordi Salas-Salvadó conclou que el consum moderat de cafè s’associa a un risc menor de deteriorament cognitiu


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa