Número 241
novembre 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Tarragona clausura els actes commemoratius de l’Any Internacional de la Taula Periòdica

En el marc de la Setmana de la Ciència 2019 i acompanyats per més de 250 representants del teixit econòmic, educatiu i institucional de Tarragona, i d’altres àmbits catalans, dijous 14 de novembre va tenir lloc l’acte de cloenda de l’Any Internacional de la Taula Periòdica (AITP). Tarragona, com a capital del territori que concentra el complex petroquímic més gran del sud d’Europa, va acollir aquest acte.

En concret, aquest es va dur a terme a l’Auditori de la Diputació de Tarragona, l’escenari triat per a l’acte de cloenda de la celebració de l’AITP, impulsada per la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Pere Estupinyà, comunicador científic, escriptor i bioquímic, va ser l’encarregat de conduir un acte que va comptar amb el monòleg “La química dels sentiments”, a càrrec del doctor en biologia i professor David Bueno. També es va projectar el primer vídeo premiat per la SCQ i per la Societat Europea de Química (European Chemical Society, EuChemS) -en les categories de 15-16 anys i de menys de 18 anys, respectivament- del concurs de vídeos Chemistry Rediscovered - In Your Element, organitzat per la Xarxa Europea de Joves Químics (European Young Chemists’ Network), de l’EuChemS.

El vídeo guanyador, obra de l’Institut Guindàvols de Lleida, va ser “The Periodic Table” High School. Have your ever wondered about what would the elements of the periodic table be like if they were human?. Els seus autors, presents a l’acte de cloenda celebrat  a Tarragona, van rebre l’ovació dels assistents, que seguidament van presenciar el col·loqui “Quo vadis química?”, durant el qual representants de diferents sectors de la química i de la innovació van oferir la seva visió del futur de la química a Catalunya.

Aquest col·loqui va comptar amb la participació de Carmen Claver, directora de la Unitat de Tecnologies Químiques d’Eurecat i professora a la Universitat Rovira i Virgili; Xavier Marcet, consultor en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa; Carles Navarro, director general de BASF Española i president de FEIQUE i d’Expoquimia; Cinta Pastor, exdirectora tècnica del Laboratori Dr. Oliver Rodés, SA, i vicedegana del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.

Un cop finalitzat el col·loqui, aquest va trobar continuïtat en la lectura dramatitzada del poema “La taula periòdica”, de David Jou, i que va ser interpretat per la rapsoda Sílvia Panisello i per la violoncel·lista Sinta Salvadó.

Així es va arribar al final de l’acte de cloenda de l’AITP, amb les intervencions de Jaume de Puig, vicepresident de l’IEC, i de Carles Bo, president de la SCQ.

Amb els seus parlaments es va donar per finalitzat un any durant el qual han tingut lloc fins a 123 actes emmarcats en l’Any Internacional de la Taula Periòdica a Catalunya, i que han inclòs conferències, exposicions, col·loquis, espectacles, tallers i altres activitats. De tot plegat, 94 actes han estat oberts al públic en general, mentre que els 29 restants s’han dut a terme a escoles i instituts d’arreu de Catalunya.

Any Internacional de la Taula Periòdica, una oportunitat i un èxit

Catalunya, pol químic més important del sud d’Europa, compta amb un sector químic potent i internacionalitzat, que combina l’impuls industrial amb una recerca i un desenvolupament d’avantguarda a les universitats i centres de recerca. Tots i cadascun d’ells, d’una manera o d’una altra, han volgut participar d’aquesta celebració.

L’AITP català ha arribat a les quatre capitals de província i ha estat present en els diferents programes de divulgació científica que es fan a Catalunya, com ara la Biennal de Ciència, la Jornada STEAM, la Festa de la Ciència, la Nit Europea de la Recerca, el Maker Faire, la Setmana de la Ciència, la Ciència al Carrer o la Fira de la Ciència.

La Societat Catalana de Química com a entitat impulsora de l’AITP
Gran part de les activitats organitzades amb motiu de l’AITP han estat impulsades per la Societat Catalana de Química, filial de l’IEC, i coorganitzades amb l’IEC i empreses, patronals i entitats del sector químic. En total, la SCQ ha coorganitzat una vintena d’activitats, com ara conferències, col·loquis, tallers i espectacles, per a donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut.

Les activitats han estat dirigides, sobretot, a un públic infantil i juvenil amb el propòsit d’atreure joves talents a la química, fent un èmfasi especial en la incorporació de la dona a la ciència, i d’assegurar la propera generació de científics, enginyers i innovadors en aquest camp.

Per tal de fer la màxima difusió tant de les activitats impulsades i coorganitzades des de la SCQ com de totes aquelles iniciatives impulsades per universitats, centres de recerca, empreses i altres entitats, s’ha activitat el web taulaperiodica.cat. Des del web s’han ofert al professorat de primària, secundària i batxillerat més de trenta recursos educatius, deu vídeos, així com ressenyes de publicacions i de trenta-cinc articles de divulgació científica a través del blog.

Les activitats amb motiu de l’AITP impulsades des de la Societat Catalana de Química i l’Institut d’Estudis Catalans han estat coorganitzades amb l’Obra Social La Caixa; les empreses BASF, Carburos Metálicos, Covestro, DOW, Ercros, Quimidroga, l’Associació de Fabricants de Química Farmacèutica (AFAQUIM); el gremi químic de CECOT, la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic (FEDEQUIM), i Expoquimia, punt de trobada internacional de la química de Fira de Barcelona.

També han comptat amb la col·laboració de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), l’Institut Químic de Sarrià - Universitat Ramon Llull, les empreses Ramon Clemente Glass i Kemira, l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC), i la Real Sociedad Española de Química (RSEQ) i la seva Secció Catalana.

Hi han donat suport l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona, així com el Departament d’Educació i el d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Tot això tampoc no hauria estat possible sense l’activa participació de les universitats: Institut Químic de Sarrià - Universitat Ramon Llull, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Politècnica de Catalunya i Universitat Rovira i Virgili. També hi ha participat activament els centres de recerca: Agrotecnio, Centre de Desenvolupaments Biotecnològics Agroalimentaris (Centre DBA), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC), Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) i Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida).

Notícies

* El cas català en l’impacte de la mundialització sobre les llengües a la cinquena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra

* L’empremta de Salvador Giner a la sociologia

* Tarragona clausura els actes commemoratius de l’Any Internacional de la Taula Periòdica

* L’IEC participa en l’acte de cloenda de la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa

* Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, guanya el XXV Premi Europeu de Divulgació Científica

* La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, integrada a l’IEC, impulsa un projecte per a millorar la qualitat de vida dels infants amb paràlisi cerebral

* Homenatge a Maria Àngels Anglada a l’IEC, coincidint amb el vintè aniversari de la mort de l’escriptora

* Els orígens de la novel·la catalana moderna i del feminisme a Catalunya, al Simposi Dolors Monserdà i Vidal a l’IEC

* Es posa en marxa a l’IEC el primer joc d’escapada de la llengua catalana

* L’IEC inaugura el II Simposi Internacional Joan Brossa: «Els arbres varien segons el terreny»

* Andreu Domingo analitza la demografia, la postveritat i la postdemocràcia en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Joana Maria Seguí Pons analitza la geografia dels transports i de les mobilitats al segle XXI en el seu discurs de presentació com a membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Narcís Monturiol a l’IEC

* L’IEC participa en la Jornada Internacional de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes

* Carlos M. Duarte, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2019, debat a l’IEC amb alumnes de batxillerat


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa