Número 241
novembre 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC inaugura el II Simposi Internacional Joan Brossa: «Els arbres varien segons el terreny»

El Simposi, que s’emmarca en el centenari del naixement de Joan Brossa, es va inaugurar el dijous 7 de novembre a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Vint anys després de la seva mort (1998) i divuit anys després de l’únic simposi acadèmic realitzat al voltant de la seva obra (2001), aquesta nova trobada vol oferir una revisió dels estudis realitzats sobre la seva creació i un impuls a noves lectures fetes des d’un segle i un context molt diferents dels del poeta.

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, va recordar que l’Institut posseeix un parell d’obres de Brossa i va subratllar el «paper fonamental de l’autor en l’art i la literatura». També va explicar que fa molts anys va coincidir amb ell en una reunió sobre medi ambient en què el poeta va fer «aportacions molt encertades de protecció de la natura», que li van descobrir «un altre Brossa, allunyat de la seva imatge d’artista transgressor».

Vicenç Altaió, president de la Fundació Joan Brossa, el va descriure com un «artista popular, transgressor, experimental i foteta». Altaió es va mostrar convençut que en un encontre com aquest es produeixen aportacions sobre l’obra de Brossa que permetran «trobar l’imprevist» i que seran cabdals per a futurs lectors.

La doctora Glòria Bordons, considerada la màxima especialista en l’obra de Brossa, va destacar la importància del debat al Simposi, i va remarcar que «tant en les conferències com en les taules rodones, és interessant que la gent parli i s’iniciï un camí cap a noves lectures de Brossa». Així mateix, va apuntar que el Simposi ha valorat molt la veu dels creadors que el van conèixer, com Perejaume, Enric Casasses i Alain Arias-Misson, que hi participen com a conferenciants.

Finalment, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va afirmar que es pot considerar Brossa com «una conselleria en ell mateix, perquè ha cultivat el circ, el teatre, les arts visuals i la poesia», i va afegir que «vagi on vagi la consellera de Cultura pot esmentar Joan Brossa, un dels grans creadors de la cultura catalana».

El Simposi continua aquest divendres, 8 de novembre, a l’IEC amb conferències i taules rodones entorn de l’obra del poeta.

Notícies

* El cas català en l’impacte de la mundialització sobre les llengües a la cinquena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra

* L’empremta de Salvador Giner a la sociologia

* Tarragona clausura els actes commemoratius de l’Any Internacional de la Taula Periòdica

* L’IEC participa en l’acte de cloenda de la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa

* Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, guanya el XXV Premi Europeu de Divulgació Científica

* La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, integrada a l’IEC, impulsa un projecte per a millorar la qualitat de vida dels infants amb paràlisi cerebral

* Homenatge a Maria Àngels Anglada a l’IEC, coincidint amb el vintè aniversari de la mort de l’escriptora

* Els orígens de la novel·la catalana moderna i del feminisme a Catalunya, al Simposi Dolors Monserdà i Vidal a l’IEC

* Es posa en marxa a l’IEC el primer joc d’escapada de la llengua catalana

* L’IEC inaugura el II Simposi Internacional Joan Brossa: «Els arbres varien segons el terreny»

* Andreu Domingo analitza la demografia, la postveritat i la postdemocràcia en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Joana Maria Seguí Pons analitza la geografia dels transports i de les mobilitats al segle XXI en el seu discurs de presentació com a membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Narcís Monturiol a l’IEC

* L’IEC participa en la Jornada Internacional de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes

* Carlos M. Duarte, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2019, debat a l’IEC amb alumnes de batxillerat


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa