Número 229
juliol-agost 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El pare Josep Massot, Medalla d’Honor de la Xarxa Vives

El filòleg, editor, historiador i monjo benedictí Josep Massot i Muntaner va ser homenatjat, el divendres 13 de juliol, amb la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives, juntament amb l’historiador Manuel Lladonosa. Aquest guardó, l’únic que atorguen conjuntament les vint-i-dues universitats dels territoris de parla catalana, és la màxima distinció que la Xarxa Vives concedeix en reconeixement de la trajectòria professional i compromís envers la ciència i la cultura. 

L’homenatge va estar presidit pel president de la Xarxa Vives, Jesús Pastor, i hi van ser presents tant les rectores i els rectors de les universitats de la Xarxa Vives com diferents càrrecs i membres de la comunitat universitària. També hi van assistir representants de governs i institucions de la regió Vives, com el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; la directora general d’Universitat, Investigació i Ciència de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno; el director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern de la Generalitat Valenciana, Josep Ochoa, i el president de l’Associació Cívica per la Llengua “El Tempir”, Josep Enric Escribano.

Josep Massot va nàixer a Palma el 1941. Es llicencià en filologia romànica a la Universitat de Barcelona el 1962, any en què va ingressar a l’Abadia de Montserrat com a monjo benedictí. Ha estat professor de literatura catalana a la Universitat de Barcelona i és professor d’història de l’Església a Montserrat, director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, funció que desenvolupa des del 1972, i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.

Massot és doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (1999) i de València (2016). També ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1996) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2012). Entre les publicacions sobre literatura, llengua i història destaquen Els escriptors i la Guerra civil a les Illes Balears (1990), Materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1993-2011), Guerra civil i repressió a Mallorca (1997), Església i societat a la Catalunya contemporània (2003) i Els mallorquins i la llengua catalana (2018).

Manuel Lladonosa va nàixer a Lleida el 1946. És historiador i doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona. Fou un dels primers professors de la primera delegació universitària lleidatana, fet que el consolidà com una figura central de la fundació de la Universitat de Lleida. Degà de la Facultat de Lletres entre el 1985 i el 1988, ha estat catedràtic d’història contemporània entre els anys 1989 i 2011, i fins al 2016 professor emèrit. Lladonosa presideix el Patronat Municipal Josep Lladonosa Pujol d’Alguaire i és membre corresponent de la Reial Acadèmia de la Història (2001). Va ser president d’Òmnium Cultural de Lleida (1980-1982), de l’Ateneu Popular de Ponent (1979-1987) i de la Creu Roja de Lleida (1993-1996). L’any 1999 va ser guardonat amb el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla i el 2005 va ser condecorat pel Govern de la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi. Fruit de la seua àmplia i sòlida trajectòria investigadora, ha publicat nombroses obres, entre les quals destaquen El Congrés de Sants (1975), Catalanisme i moviment obrer: el CADCI entre 1903 i 1923 (1988), Sindicalistes i llibertaris: l’experiència de Camil Piñón (1989) i Carlins i liberals a Lleida (1833-1840) (1993). 

Notícies

* La relació de Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans, en una exposició a la Casa de Convalescència

* La Nit de la Biologia reconeix els treballs que més han contribuït a les ciències biològiques

* Homenatge a Josep M. Llompart, l’escriptor i l’activista polític i cultural

* El pare Josep Massot, Medalla d’Honor de la Xarxa Vives

* L’IEC, membre del Patronat d’Honor del Centenari de l’Euskaltzaindia

* Universitat Catalana d’Estiu, a Manresa

* L'IEC lamenta la mort d'Eva Serra i Joaquim Garriga, membres de la Secció Històrico-Arqueològica

* Cicle Música al claustre de l’IEC

* Christer Laurén, membre corresponent de l’IEC, guardonat amb el 28è Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística

* Josep Cruanyes i Joan Viñas, distingits amb la Creu de Sant Jordi 2018

* Andreu Casero, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, guanya la segona edició del premi de recerca de l’AMIC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa