Número 217
febrer 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L'IEC publica Joan Subias Galter (1897-1984): Dues vides i una guerra, de J. Nadal

En aquesta biografia, l’historiador Joaquim Nadal rescata de l’oblit Joan Subias, un personatge clau a qui devem la preservació de moltes obres i monuments del patrimoni artístic català, que va protegir abans i durant la Guerra Civil. L’obra ha estat editada per l’IEC dins la col·lecció «Publicacions de la Presidència», a partir dels documents del fons Joan Subias Galter, que va ser donat per la família a l’Arxiu de l’Institut.

El llibre es va presentar en un acte que va tenir lloc a l’IEC el dimarts 7 de febrer, casualment, el mateix dia que, setanta-vuit anys enrere, Joan Subias creuava la frontera amb la seva família per refugiar-se a França. L’acte va ser presidit per Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i hi van intervenir Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Joaquim Nadal, autor del llibre i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

En obrir l’acte, Ros va qualificar d’inexplicable que «una figura tan important en la recuperació del patrimoni de Catalunya hagi estat a l’ombra durant tants anys», abans de cedir la paraula a l’autor, Joaquim Nadal, qui va reconèixer que «fins no fa gaire, Subias era també per a mi un desconegut». Nadal va fer un repàs per la vida de Joan Subias (1897-1984), qui es va iniciar en la gestió del patrimoni cultural com a director dels Serveis de Cultura de la Diputació de Girona l’any 1926, i va prendre la iniciativa en la declaració de monuments nacionals de Sant Pere de Roda i de Santa Maria de Vilabertran, a més de promoure la restauració i la rehabilitació de molts altres monuments.

En la seva intervenció, l’autor es va centrar sobretot en la Guerra Civil i el paper de Subias en la protecció del patrimoni artístic, que va traslladar a algunes masies com Can Descals, a Darnius, lluny de les bombes i els estralls de la Guerra. Nadal va definir Joan Subias com «un home d’acció i un servidor públic molt a l’anglesa».

Al seu torn i per cloure l’acte, el conseller de Cultura, Santi Vila, va destacar aquesta publicació per reivindicar la importància de la feina feta per Joan Subias i per tots els «servidors públics com ell, compromesos amb el bé comú i l’interès general».

Vídeo de l'acte

Notícies

* El nom de l’autor de Curial e Güelfa, desvelat

* El 8 de juny, eleccions a la Presidència de l’IEC

* L'IEC publica Joan Subias Galter (1897-1984): Dues vides i una guerra, de J. Nadal

* La Gramàtica, reconeguda amb una menció especial als Premis Ciutat de Barcelona 2016

* Joana Maria Seguí i Enoch Albertí, nous membres de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* Joan Nogué ingressa a l’IEC amb el discurs «El paisatge, entre el subjecte i l’objecte»

* Martí Domínguez es presenta com a membre de l’IEC amb el discurs «L’embolic de Darwin»

* S’estrena la Ruta Pompeu Fabra a Prada de Conflent

* Joan Veny, Medalla d’Or de les Illes Balears

* Albert Jané, Premi Especial del Jurat Martí Gasull i Roig per la construcció d’un imaginari col·lectiu infantil en català

* Martí Teixidó, guardonat amb el Premi d’Actuació Cívica

* El president de l’IEC i el delegat a Castelló assisteixen a la inauguració de MENADOR Espai Cultural

* Fabià Estapé, el geni provocador a qui li feia por anar amb tren

* La SCM lliura per primera vegada el Premi Emmy Noether

* Presentació a Girona del Compendium constitucionum generalium cathalonie, de Narcís de Sant Dionís, i signatura del conveni de col·laboració entre l’IEC i l’Institut d’Estudis Gironins


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa