Número 212
setembre 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L'IEC lamenta les morts de Jordi Carbonell, membre de la Secció Filològica, i de Xavier Roselló, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

Jordi Carbonell i de Ballester, filòleg, polític, i membre de la Secció Filològica de l’IEC des del 1972, el 22 d’agost, a l’edat de noranta dos anys. Xavier Roselló i Molinari, enginyer industrial especialitzat en l’àmbit del transport, va morir a Barcelona el dissabte 10 de setembre a l’edat de seixanta-vuit anys.

Incansable lluitador antifranquista

Jordi Carbonell va començar a treballar a la Secretaria General de l’IEC en la clandestinitat com a secretari redactor, l’any 1946, tot just llicenciat en filologia romànica per la Universitat de Barcelona, amb Ramon Aramon com a Secretari General. Del 1984 al 1989, va ser secretari general adjunt de l’IEC, i entre el 1989 i el 1995, secretari de la Secció Filològica. Va ser professor als Estudis Universitaris Catalans i a la Universitat Autònoma de Barcelona, d’on l’expulsaren el 1972 per raons polítiques. Ha estat professor de la Universitat Catalana d’Estiu, de la qual fou president honorari i vicerector de l’Equip Rector. Ha estat lector de català a la Universitat de Liverpool i catedràtic de la Universitat de Càller. Jordi Carbonell fou fundador de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de l’Associació Italiana d’Estudis Catalans. Va dirigir la Gran enciclopèdia catalana i va fer estudis sobre Joan Roís de Corella i la cultura catalana a Sardenya.

Expert en transports

Xavier Rosselló era doctor enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i llicenciat en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona, Va ser director tècnic adjunt de l’Autoritat del Transport Metropolità. Dirigí el Servei de Planejament i Estudis a la Direcció General de Ports i Transports de la Generalitat de Catalunya (1998-2000). Va treballar en altres entitats públiques, com ara la Gerència de Protecció Civil (Mossos d’Esquadra), on fou cap de Projectes; la Direcció General de Transports de la Generalitat, com a cap de la Secció d’Informació del Servei de Planejament i Promoció; l’Institut Provincial d’Urbanisme de la Diputació Provincial de Barcelona, on va ser tècnic, i, finalment, també va participar en la Comissió Gestora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i va col·laborar en la redacció del Pla d’Ordenació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per al qual va desenvolupar models urbanístics de localització residencial i de transport de viatgers. 

Xavier Roselló va participar en el projecte per al desenvolupament del Sistema Expert d’Ajut a la Programació Esportiva dels Jocs Paralímpics, encomanat pel COOB’92, i en la gestió de la demanda de transport de persones amb mobilitat reduïda greu. Havia estat professor associat del Departament d’Enginyeria Mecànica de la UPC i membre del Consell Assessor de la revista Datamon.

 

Notícies

* La Secció Filològica presenta L’Acadèmia Oberta al professorat de primària i secundària de Catalunya

* La Secció Filològica presenta al Ple la proposta d’Ortografia

* Commemoració de l’Onze de Setembre, a l’IEC

* L’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home», al claustre de l’IEC

* Una jornada i un manifest per a reivindicar i fer visible el paper del traductor literari

* L'IEC lamenta les morts de Jordi Carbonell, membre de la Secció Filològica, i de Xavier Roselló, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

* Franco Farinelli presenta a l'IEC la traducció al català del seu llibre La invenció de la Terra

* La recerca en l’ensenyament de la química reuneix en l’ECRICE 2016 investigadors i professors d’arreu del món

* Les societats txeca, eslovena, austríaca, eslovaca i catalana de matemàtiques es reuneixen a l’IEC

* Les publicacions de l’IEC en la 34a Setmana del Llibre en Català

* Moisés, estigues quiet, de l’escriptora Lliris Picó, millor llibre juvenil en els XXVI Premis de la Crítica de l’AELC

* El sector agroalimentari i el TTIP, a debat

* El discurs del Partit Popular amb relació a la PAH, «corrupte i contaminat per l’instint de supervivència del partit i del sistema capitalista regnant»

* V Congrés Europeu de Teoria Sociològica: Rethinking Social Change

* L’IEC obre el termini per a la presentació en línia de les candidatures als Premis Sant Jordi 2017


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa