Número 212
setembre 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Commemoració de l’Onze de Setembre, a l’IEC

El pati de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans, va ser, un any més, l’escenari de la celebració de l’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya. Els actes van consistir en la tradicional conferència commemorativa, enguany a càrrec de la historiadora Eva Serra; la inauguració de l’exposició sobre Rafael Patxot; l’actuació d’El Quartet de la Barítona, i, per acabar, l’ofrena floral a Rafael Casanova.

La celebració va començar a les set del vespre del dissabte dia 10, vigília de la Diada, amb les paraules de benvinguda del president de l’Institut, Joandomènec Ros. «Des de fa més d’un segle, l’IEC és una institució molt arrelada al país i no pot deixar de reflectir, en actes com aquest, el sentir de Catalunya i dels Països Catalans», va dir el president al centenar de persones que van assistir a l’acte.

A continuació, Manuel Castellet, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia i comissari de l’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home», va presentar aquesta mostra itinerant, que fins al 16 de desembre de 2016 es podrà veure per última vegada al claustre de l’IEC. «Patxot va ser un científic, humanista i home de país que, a més, va utilitzar el seu patrimoni per a fer mecenatge científic, cultural i social», va afirmar.

Al seu torn, la historiadora Eva Serra, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, va pronunciar la conferència «Història i política en el passat i en el present», en la qual va posar de manifest les visions oposades de la política, l’economia i el poder que han enfrontat Catalunya i Espanya al llarg dels segles fins a arribar als nostres dies. «Pensar que Espanya pot actuar com Anglaterra és oblidar els processos històrics de l’una i de l’altra», va dir Serra en referència a un hipotètic referèndum acordat sobre la independència de Catalunya.

Acabat el discurs, El Quartet de la Barítona va pujar a l’escenari per interpretar les sardanes Primavera i Juny, del compositor Juli Garreta, que va ser premiat per la fundació que dirigia Rafael Patxot als anys vint. Tot seguit, la formació va interpretar el Els segadors, i, per acabar la celebració, la Junta de Govern de l’IEC va dipositar una ofrena floral davant la imatge de Rafael Casanova.

Notícies

* La Secció Filològica presenta L’Acadèmia Oberta al professorat de primària i secundària de Catalunya

* La Secció Filològica presenta al Ple la proposta d’Ortografia

* Commemoració de l’Onze de Setembre, a l’IEC

* L’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home», al claustre de l’IEC

* Una jornada i un manifest per a reivindicar i fer visible el paper del traductor literari

* L'IEC lamenta les morts de Jordi Carbonell, membre de la Secció Filològica, i de Xavier Roselló, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

* Franco Farinelli presenta a l'IEC la traducció al català del seu llibre La invenció de la Terra

* La recerca en l’ensenyament de la química reuneix en l’ECRICE 2016 investigadors i professors d’arreu del món

* Les societats txeca, eslovena, austríaca, eslovaca i catalana de matemàtiques es reuneixen a l’IEC

* Les publicacions de l’IEC en la 34a Setmana del Llibre en Català

* Moisés, estigues quiet, de l’escriptora Lliris Picó, millor llibre juvenil en els XXVI Premis de la Crítica de l’AELC

* El sector agroalimentari i el TTIP, a debat

* El discurs del Partit Popular amb relació a la PAH, «corrupte i contaminat per l’instint de supervivència del partit i del sistema capitalista regnant»

* V Congrés Europeu de Teoria Sociològica: Rethinking Social Change

* L’IEC obre el termini per a la presentació en línia de les candidatures als Premis Sant Jordi 2017


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa