Número 207
març 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Pere Aragonès: «L’economia catalana necessita un estat a favor, i no en contra»

 

El secretari d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va pronunciar la conferència «L’economia catalana: reptes de futur», en la qual va reiterar que malgrat que les dades favorables del 2015 indiquen que Catalunya està en una fase de creixement moderat, aquesta millora no s’ha traduït en beneficis socials per a la població. Per al diputat d’ERC, la causa es troba en la manca d’un estat propi que «ens impedeix utilitzar les eines per a compensar-ho i esmorteir els períodes de crisi».

En la conferència, celebrada el 30 de març passat a l’IEC i organitzada per la Societat Catalana d’Economia (SCE), Aragonès va començar per desglossar les dades moderadament positives del període 2015, que, entre altres factors, s’han aconseguit gràcies al sector exterior, la demanda interna i la política monetària del Banc Central Europeu. El secretari d’Economia també va destacar la millora en la creació d’empreses dels dos últims anys i l’augment de les que han establert la seva seu a Catalunya. «Podríem dir que el 2015 ha estat un bon any», va resumir l’economista.

Aragonès, però, no es va deixar arrossegar per l’autocomplaença i aviat va atacar els aspectes més negatius de l’economia catalana: «Malauradament, aquestes millores no es tradueixen en beneficis socials per a la nostra gent», va afirmar, abans de referir-se a un atur «dramàticament elevat», a l’excessiva temporalitat, a un índex de desigualtat superior a la mitjana de la Unió Europea i a l’abús de les rebaixes salarials com a via per a la millora de la competitivitat.

Per al republicà, un estat propi per a Catalunya podria corregir bona part dels problemes de l’economia catalana, que va qualificar de dinàmica, oberta, emprenedora, amb projecció de futur i més desenvolupada que la del seu entorn. Una economia, però, que depèn massa de la conjuntura i que, per a tirar endavant, necessita «un estat a favor, i no en contra», per a afrontar reptes com ara l’elevat cost de l’energia, «un llast per a la competitivitat de les empreses catalanes».

Aragonès va continuar enumerant els reptes que ha d’afrontar el país, com ara esdevenir un pol logístic del sud d’Europa, convertir l’Institut Català de Finances (ICF) en un banc d’inversions capaç de donar crèdit a l’economia productiva, impulsar la industrialització, prestigiar la formació professional i invertir en la lluita contra el canvi climàtic no només com a compromís ambiental, sinó també «com a inversió per a una economia més competitiva».

Per acabar la conferència, a la qual van assistir el president de l’IEC, Joandomènec Ros, i el president de la SCE, Eduard Arruga, Aragonès va subratllar que alguns d’aquests reptes només els pot afrontar l’Estat espanyol o bé «l’estat que s’acabi configurant a Catalunya al final d’aquest procés històric».

Notícies

* L’anuari Societat catalana 2014-2015 posa en evidència el desànim de les noves generacions sobre el futur

* Pere Aragonès: «L’economia catalana necessita un estat a favor, i no en contra»

* La neologia lèxica catalana. La paraula viva d’una llengua que no es vol aturar

* Rècord de participació en la VI Jornada de Cromatina i Epigenètica

* Primera edició del Seminari Rafael Tasis

* «La projecció internacional del Govern català: la nova acció exterior»

* Dones, guerra i moviments migratoris a la Women’s Week 2016

* VI col·loqui internacional de l’ISLRF: La immersió supera la quarantena

* Exposició demostració de maquetes d’invents al llarg de la història

* La Societat Catalana de Matemàtiques convoca la primera edició dels Premis Emmy Noether


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa