Número 207
març 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Rècord de participació en la VI Jornada de Cromatina i Epigenètica

 

El 8 de març passat es va celebrar la sisena edició de la Jornada de Cromatina i Epigenètica, organitzada per la Secció de Biologia Molecular de la Societat Catalana de Biologia, a la seu de l’IEC. Hi van participar més de cent vuitanta investigadors i estudiants de doctorat que pertanyen als més de trenta grups de recerca en aquesta matèria que es poden comptabilitzar en el nostre entorn, la xifra de participació més alta en els sis anys d’història d’aquesta jornada.

Amb un total de vint-i-dues comunicacions orals presentades pels caps de grup convidats i joves investigadors, es van tractar temes diversos com ara la participació de proteïnes que organitzen la cromatina en l’estabilitat genòmica, el paper dels RNA no codificants en la funció i malaltia de diversos tipus cel·lulars, i el paper de les marques de les histones en la regulació gènica, però, també, la inesperada absència d’aquestes marques en alguns gens.

Durant la jornada també es va abordar l’estudi de canvis epigenètics en espermatozous i oòcits, la funció de l’epigenètica en la heretabilitat del risc de malalties metabòliques, l’estudi del canvis en el metiloma associats al desenvolupament o malalties, i molts d’altres.

Aquesta edició va incloure una sessió, organitzada en col·laboració amb el Barcelona Chromatin Club, dedicada específicament a nous descobriments entorn de la reprogramació epigenètica durant el desenvolupament i tumorogènesi.

Enguany hem tingut la participació destacada d’uns quants científics que duen a terme la seva tasca fora de les nostres fronteres: Álvaro Rada-Iglesias (Universitat de Colònia), Pierre-Antoine Defossez (CNRS, París) i Laia Richart (CNIO, Madrid). La jornada va concloure amb una xerrada per part de l’investigador Dave Monk, de l’IDIBELL, sobre com es transmet i conserva l’imprinting per metilació del DNA dels gàmetes dels progenitors a l’embrió, i les conseqüències que té per a l’expressió gènica durant el desenvolupament posterior.

L’epigenètica és una branca jove de la biologia que estudia com l’ambient i la història d’un individu influeixen en l’expressió dels seus gens, i com aquests caràcters adquirits es transmeten d’una generació a l’altra sense alterar la seqüència del DNA.

Malgrat el breu recorregut històric d’aquesta ciència, els avenços han esdevingut essencials a l’hora d’entendre el desenvolupament i l’heretabilitat de molts tipus de càncers, i han posat de manifest la clara influència que l’entorn i els hàbits tòxics exerceixen sobre l’expressió de la nostra càrrega genètica.

Els esforços que diversos grups de recerca d’arreu aboquen a esclarir aquests mecanismes de modificació química del DNA han traspassat, en poques dècades, l’àmbit de la investigació bàsica, i a hores d’ara ja condicionen la pràctica mèdica i són un dels principals focus d’atenció en innovació farmacèutica i biotecnològica.

Notícies

* L’anuari Societat catalana 2014-2015 posa en evidència el desànim de les noves generacions sobre el futur

* Pere Aragonès: «L’economia catalana necessita un estat a favor, i no en contra»

* La neologia lèxica catalana. La paraula viva d’una llengua que no es vol aturar

* Rècord de participació en la VI Jornada de Cromatina i Epigenètica

* Primera edició del Seminari Rafael Tasis

* «La projecció internacional del Govern català: la nova acció exterior»

* Dones, guerra i moviments migratoris a la Women’s Week 2016

* VI col·loqui internacional de l’ISLRF: La immersió supera la quarantena

* Exposició demostració de maquetes d’invents al llarg de la història

* La Societat Catalana de Matemàtiques convoca la primera edició dels Premis Emmy Noether


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa