Número 204
desembre 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC celebra una sessió d’homenatge al pedagog Joan Triadú (1921-2010)

Joan Triadú, pedagog, crític literari i membre de l’Institut d’Estudis Catalans des de l’any 1979, va morir el 30 de setembre de 2010, a Barcelona, als vuitanta-nou anys d’edat. Havia estat president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC del 1988 al 1992 i fundador de la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l’Institut. El 17 de desembre especialistes de diferents àmbits van recordar el mestratge de Triadú en una sessió d’homenatge que es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’IEC. Joandomènec Ros, president de l’IEC; Josep González-Agàpito, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, i Martí Teixidó, president de la Societat Catalana de Pedagogia, van presidir l’acte, que es va obrir amb l’actuació del cor de la Institució Cultural del CIC.

Josep González-Agàpito va fer la primera intervenció amb la ponència titulada «La pedagogia de Joan Triadú». El van seguir les conferències «Un jove mestre a la Guerra Civil», de Salomó Marquès; «Una escola per a bastir una nova societat», de Jordi Cots; «La formació del professorat de català i la Delegació d’Ensenyament Català», de Joaquim Arenas; «El Consell Català d’Ensenyament», de Jaume Sarramona; «Triadú i la Societat Catalana de Pedagogia», de Margarida Muset; «Triadú i la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC», de Josep M. Casasús; «El Col·legi de Llicenciats i Joan Triadú», d’Albert Balcells, i «El meu pare, el seu vesant humà», de Joaquim Triadú.

Joan Triadú (Ribes de Freser, 1921- Barcelona, 2010), llicenciat en filologia clàssica, va començar a exercir de mestre l’any 1938, nomenat per la Generalitat de Catalunya, fins que va acabar la Guerra Civil. Va fer classes de català durant el franquisme, de literatura catalana i de direcció pedagògica i general. Va ser lector de la Universitat de Liverpool i, el 1998, va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat Ramon Llull. Com a escriptor, va practicar regularment la crítica literària en català des del 1946. Va publicar una vintena de llibres de diversos estils: crítica, antologies, estudis sobre Carles Riba i traduccions. Era membre electiu de la Fundació Mercè Rodoreda, de l’Institut d’Estudis Catalans, i havia rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1982), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1992) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2002).

 

Vídeo de la sessió d'homenatge a Joan Triadú 

Notícies

* Tots els sinònims a la Xarxa

* Emili Ros, la Fundació Eroski, el Grup Alimentari Guissona i Ordesa Group, premiats pel CCNIEC

* Quin és el neologisme del 2015?

* Carles-Enric Riba pronuncia el discurs de recepció com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* L’IEC celebra una sessió d’homenatge al pedagog Joan Triadú (1921-2010)

* Es presenta a Palma el llibre Perfils lingüístics balears, de Joan Veny

* Jordi Casassas, elegit president de la Universitat Catalana d’Estiu

* Mor Vicenç Biete, antic president de la Societat Catalana de Geografia

* Es presenta el Nobiliari General Català, d’Armand de Fluvià

* La governança i la gestió del litoral català centren una jornada a l’IEC

* L’acte Punt i seguit. Aportacions d’El País que Volem a l’etapa constituent, a l’IEC

* Es presenten les versions catalana, anglesa, espanyola i francesa del llibre Aportacions catalanes universals

* Joan Martí i Castell és nomenat Fill Predilecte de la Ciutat de Tarragona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa