Número 204
desembre 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Emili Ros, la Fundació Eroski, el Grup Alimentari Guissona i Ordesa Group, premiats pel CCNIEC

El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) ha lliurat avui, divendres 11 de desembre, el VI Premi Ramon Turró, en reconeixença d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició, a Emili Ros Rahola, responsable de la Unitat de Lípids de l’Hospital Clínic de Barcelona. El VI Premi CCNIEC a la millor iniciativa de la indústria alimentària ha estat concedit ex aequo a la Fundació Eroski i al Grup Alimentari Guissona, i el IV Premi CCNIEC Marc Viader a la innovació en productes alimentaris, a Ordesa Group. L’acte, que s’ha celebrat a la Sala Prat de la Riba de l’Institut, ha estat presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC; Joan Puigdollers, secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, i Joan Girona, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya. L’obertura ha estat a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC. 

El VI Premi CCNIEC Ramon Turró ha reconegut Emili Ros Rahola «per la seva fructífera trajectòria investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició i els lípids». Emili Ros ha dedicat la seva vida a l’estudi de la importància dels lípids en la salut, avaluant l’efecte d’aliments, nutrients o patrons dietètics en la modulació del metabolisme dels lípids i el risc cardiovascular. Ha estat un dels investigadors principals de l’estudi PREDIMED, un dels assajos clínics més importants fets al món per a avaluar l’efecte de la dieta en la prevenció de la malaltia cardiovascular. Ha dirigit nombrosos estudis finançats per diverses entitats públiques i privades i ha publicat més de tres-cents articles científics en revistes nacionals i internacionals, alguns d’ells altament citats. Ros ha estat premiat en diferents ocasions per la seva trajectòria, entre les quals cal destacar el Premi Josep Trueta 1997 d’Investigació Científica de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears; el Golden Nut Award, atorgat per la International Nut and Dried Fruit Foundation (2012), el Premi a la Trajectòria Científica en Nutrició Dr. Carles Martí Henneberg 2013, que atorga anualment l’Instituto Danone, i el Premi Grande Covián de Nutrició 2014 de la Sociedad Española de Arteriosclerosis.

Emili Ros es va llicenciar en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona l’any 1969. Va fer el programa de formació postllicenciatura als Estats Units, a l’Educational Council for Foreign Medical Graduates, i es va especialitzar en medicina interna i gastroenterologia a Nova York i Boston, respectivament. Abans de tornar a Barcelona, va fer un any de recerca predoctoral en fisiologia biliar al Departament de Biofísica de la Universitat de Boston i el 1991 es va doctorar a la Universitat de Barcelona. L’any 1985 va crear la Unitat de Lípids de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha dirigit fins l’actualitat. Ha estat també membre fundador i vicepresident de la Sociedad Española de Arteriosclerosis, membre de la European Atherosclerosis Society i la International Atherosclerosis Society, i fundador i expresident de la Sociedad Iberolatinoamericana de Aterosclerosis.

El VI Premi CCNIEC a la millor iniciativa de la indústria alimentària ha reconegut ex aequo la tasca de la Fundació Eroski i el Grup Alimentari Guissona. El premi reconeix la trajectòria de la Fundació Eroski en la promoció de l’alimentació equilibrada i de l’adquisició d’hàbits de vida saludables, el fet de ser pionera en la introducció d’un etiquetat nutricional basat en els colors del semàfor en totes les referències de marca pròpia i l’eliminació dels greixos trans afegits en els processos industrials de fabricació, que ha elevat l’estàndard de qualitat nutricional dels seus productes. El CCNIEC reconeix que Eroski ha fet un gran esforç en la formació dels consumidors, amb l’oferta d’una revista i un portal web d’informació al consumidor, així com tallers i activitats de formació múltiples entre les quals destaca l’Escola d’Alimentació. També posa en relleu que la marca pròpia d’Eroski és l’única del mercat que etiqueta els seus productes, a Catalunya, en català.

Pel que fa al Grup Alimentari Guissona, el premi reconeix el fet que ha anat incorporant valor al seu cicle productiu fins al punt que realitza tots els passos i processos per a arribar directament al consumidor final, sense cap intermediari, i amb una extensa gama de productes carnis frescos, elaborats i cuinats. En els darrers anys, el Grup ha aplicat aquest model a altres productes alimentaris bàsics (llet, pa, iogurts, etc.), i ha ampliat les instal•lacions, els processos i la plantilla. El jurat ha valorat que aquesta filosofia comporta beneficis per als consumidors (més qualitat, preu més baix i garantia d’origen), i també per als productors, que tenen la seguretat que els productes s’acabaran comercialitzant directament a les botigues del Grup.

El IV Premi CCNIEC Marc Viader a la innovació en productes alimentaris ha estat atorgat a Ordesa Group. Amb una trajectòria de més de setanta anys, Ordesa lidera el mercat amb solucions nutricionals per a totes les etapes de la vida. La innovació és un dels principals valors en l’activitat de la companyia, que inverteix un 2,5 % de les seves vendes en recerca i desenvolupament. Té un centre de recerca al Parc Científic de Barcelona especialitzat en àrees com la nutrició, la farmàcia, la biotecnologia, la microbiologia i la pediatria clínica; impulsa més de quinze projectes de recerca anualment i disposa d’una xarxa de més de dos-cents investigadors. El premi valora que, «amb la innovació com a premissa fonamental de les seves activitats, Ordesa ha aconseguit desenvolupar productes alimentaris d’alta qualitat i seguretat, amb una sòlida base científica i especialitzant-se en la salut intestinal, la funció cognitiva, les al•lèrgies i intoleràncies alimentàries, i la prevenció de l’obesitat».

El CCNIEC és format per la major part de grups de recerca reconeguts dels Països Catalans dedicats a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme. Creat el 1999, té per objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a millorar la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat. El jurat dels premis ha estat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Maria Isabel Covas, Lluís Serra, Josep A. Tur, Abel Mariné i Montserrat Barbany Cahiz), el secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Notícies

* Tots els sinònims a la Xarxa

* Emili Ros, la Fundació Eroski, el Grup Alimentari Guissona i Ordesa Group, premiats pel CCNIEC

* Quin és el neologisme del 2015?

* Carles-Enric Riba pronuncia el discurs de recepció com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* L’IEC celebra una sessió d’homenatge al pedagog Joan Triadú (1921-2010)

* Es presenta a Palma el llibre Perfils lingüístics balears, de Joan Veny

* Jordi Casassas, elegit president de la Universitat Catalana d’Estiu

* Mor Vicenç Biete, antic president de la Societat Catalana de Geografia

* Es presenta el Nobiliari General Català, d’Armand de Fluvià

* La governança i la gestió del litoral català centren una jornada a l’IEC

* L’acte Punt i seguit. Aportacions d’El País que Volem a l’etapa constituent, a l’IEC

* Es presenten les versions catalana, anglesa, espanyola i francesa del llibre Aportacions catalanes universals

* Joan Martí i Castell és nomenat Fill Predilecte de la Ciutat de Tarragona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa