Cicle de conferències:
Els premis Nobel de l'any 2004
 

13 de desembre
 

La degradación de proteínas mediada por ubicuitina:
¿Cómo se reconocen las proteínas celulares que deben destruirse?

Conferència sobre el Premi Nobel de Química concedit a Aaron Ciechanover, Abraham Hershko i Irwin Rose, a càrrec d'Erwin Knecht, de l'Instituto de Investigaciones Citológicas, Fundación Valenciana de Investigaciones Biomédicas.
Coordinada per la Societat Catalana de Química.

«La cèl·lula ajusta contínuament els nivells de cada proteïna mitjançant diverses maquinàries degradatives. Una d’aquestes maquinàries és el sistema ubicuitina-proteasomes del funcionament correcte del qual depèn la supervivència cel·lular, i de la mateixa manera, les alteracions que presenta s’associen a patologies tan diverses com el càncer o altres malalties neurodegeneratives (Alzheimer, Parkinson, etc.)»
 
14 de desembre
 
Àustria, dones, música i literatura a l'obra d'Elfriede Jelinek
Conferència sobre el Premi Nobel de Literatura concedit a Elfriede Jelinek, a càrrec de M. Loreto Vilar Panella, de la Universitat de Barcelona.
Coordinada per la Societat Catalana de Llengua i Lietarura.

«S’apuntaran algunes dades biogràfiques de l’escriptora per entendre la traumàtica desharmonia que Jelinek desemmascara entre l’experiència de la feminitat a la societat austríaca actual i els estereotips culturals de la tradició musical i literària en llengua alemanya.»
 
15 de desembre
a les 19 h
De l'esclavitut a la llibertat, gràcies a una derivada
Conferència sobre el Premi Nobel de Física concedit a David J. Gross, H. David Politzer i Frank Wilczek, a càrrec de Santiago Peris, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Coordinada per la Societat Catalana de Física.

«Els quarks, partícules elementals que formen el protó, no poden existir aïlladament. Si fem xocar els quarks a molt alta energia, es comporten inicialment com si estiguessin lliures.
Els tres premis Nobel de Física d'aquest any van ser els primers a saber que, enlloc d'una contradicció, aquest comportament paradoxal és com les dues cares d'una mateixa moneda.»

 
16 de desembre
 
Mecanismes moleculars de la percepció olfactòria
Conferència sobre el Premi Nobel de Medicina concedit a Richard Axel i Linda B. Buck, a càrrec d'Enrique Claro Izaguirre, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Coordinada per la Societat Catalana de Biologia.

«El sistema olfactori és un quimiodetector d’extraordinària sensibilitat i resolució. La percepció d’un estímul olfactori té lloc en dues etapes: la recepció de les molècules odoríferes als receptors neuronals de l’epiteli nasal, i el processament d’aquest senyal. Richard Axel i Linda Buck van identificar els receptors olfactoris. Linda Buck va demostrar l’existència d’un sistema combinatori de reconeixement d’olors. L’experiència quotidiana ens mostra que el sentit de l’olfacte té un poder d’evocació únic. La percepció d’un aroma és un fenomen subjectiu, on la recepció dels odorífers constitueix tan sols el primer pas a través del qual el cervell canvia per poder modificar l’entorn en el seu propi benefici.»
 
17 de desembre
 
Regles versus discrecionalitat: la consistència temporal de la política econòmica
a Conferència sobre el Premi Nobel d'Economia concedit a Finn E. Kydland i Edward Prescott, a càrrec de F. Xavier Mena López, d'ESADE.
Coordinada per la Societat Catalana d'Economia.

«Els professors Finn E. Kydland i Edward C. Prescott han estat guardonats per les seves contribucions en els àmbits del problema de la consistència temporal en el disseny de la política econòmica i per les seves aportacions relatives als factors determinants dels cicles econòmics. Les seves investigacions han tingut una influència determinant en els Bancs Centrals.»
 
Per a més informació:
Ramon Balasch (667 550 590 o rbalasch@clipmedia.net), Servei de premsa de l'IEC;