Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat

L'Institut ultima un projecte pioner sobre informació cartogràfica dels sòls

El TERMCAT presenta 'La normalització terminològica en català: criteris i termes 1986-2004' a la seu de l'IEC

Presentació de la primera traducció al francès del 'Tirant lo Blanc'

La Societat Catalana de Biologia endega un projecte per mostrar als estudiants de secundària el dia a dia dels científics

'El traç que pinta' analitza la relació entre poesia, assaig i crítica d'art

Balanç positiu de visitants a la parada de llibres de l'IEC per Sant Jordi

Es presenta el 'napping', un innovador sistema de tast de vins que es capaç de conjugar l'estadística amb els sentits

Científics i gestors públics celebren el 30è aniversari del 'Llibre Blanc de la Gestió de la Natura als Països Catalans'

L'IEC i la Fundación Ramón Areces celebren un simposi internacional per avaluar els avenços de la microbiologia

La Societat Catalana de Matemàtiques entrega els guardons de la prova Cangur 2006

El Comitè d'Empresa de l'IEC

 

L'Institut ultima un projecte pioner sobre informació cartogràfica dels sòls

Des del web de l'Institut es podran consultar en línia els mapes de sòl existents de Catalunya i les Illes Balears

 
Pàgina d'una de les proves del web on es podrà consultar la informació de sòls de Catalunya i les Illes Balears

La Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) enllesteix una exhaustiva investigació sobre la cartografia de sòls realitzada per diverses institucions durant els darrers 25 anys, que culminarà amb la creació d'un web on es podrà consultar en línia i de manera gratuïta la informació de sòls existent de Catalunya i les Illes Balears. Per primer cop, una informació molt dispersa, però indispensable per conèixer la distribució i característiques dels sòls, serà de fàcil accés per a tots els usuaris d'informació de sòls, amb l'objectiu de planificar el territori, l'agricultura, l'arquitectura del paisatge... El projecte el dirigeix Jaume Porta Casanelles, membre de l'IEC i catedràtic d'Edafologia de la Universitat de Lleida, que coordina un equip format per Miquel Aran, Jaume Boixadera, Marta López-Acevedo, Núria Llussà, Rosa M. Poch, M. Rosa Teira i Josep M. Villar. La pàgina es presentarà a l'European Congress on Regional Geoscientific Cartography and Information Systems , que tindrà lloc a Barcelona del 13 al 16 del proper mes de juny, i durant el 2006 estarà en fase de prova.

Els investigadors han recopilat mapes i dades procedents de diversos organismes oficials, com el Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat i el Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida –a Catalunya– i l'Institut Nacional de Reforma y Desenvolupament Agrari (IRYDA) –a les Illes Balears-. Bona part d'aquesta informació no ha estat publicada i per tant les dades no eren fàcilment accessibles fins ara. A més, les dades estaven en diferents formats, en paper les més antigues i en suport digital les més recents. Amb el nou web de l'IEC aquests problemes se solucionaran ja que tots els mapes de sòl estaran disponibles a la Xarxa per la seva consulta immediata, escanejats en format DIN A3.

A hores d'ara, s'estan ultimant els convenis amb les diferents institucions que han promogut mapes de sòls, per poder disposar de les autoritzacions per posar tota aquesta informació al web de l'IEC. En aquest sentit, el president de l'IEC, Salvador Giner, va mantenir una reunió amb el, fins fa dues setmanes, conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, ja que el DARP és el principal impulsor de la cartografia de sòls a escala 1: 25 000 a Catalunya.

La consulta serà gratuïta i es podrà fer per part d'institucions i particulars. Serà una eina immillorable per a planificadors del territori, enginyers agraris, pagesos, responsables forestals, organismes de gestió de l'aigua, conservacionistes i institucions. Es podrà consultar informació sobre el funcionament, els processos de degradació, els criteris de protecció i els indicadors de qualitat de sòl, entre d'altres. Això es podrà fer de manera ràpida a través diverses eines de cerca disponibles.

Imatges de les proves del nou web de sòls:

El TERMCAT presenta 'La normalització terminològica en català: criteris i termes 1986-2004' a la seu de l'IEC

L'obra recull la feina realitzada durant vint anys en recerca terminològica

El Centre de Terminologia TERMCAT va presentar el passat 20 d'abril a la seu de l'IEC La normalització terminològica en català: criteris i termes 1986-2004, una obra que recull l’experiència i el treball fet en l’àmbit de la normalització terminològica en els vint anys d’existència del centre. L'acte va comptar amb la presència de Salvador Giner, president de l’IEC; Miquel Pueyo, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Joan Martí, president de la Secció Filològica de l’IEC; Josep Massot, director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, i Rosa Colomer, directora del TERMCAT.

El volum presenta dues parts ben diferenciades. La primera és una descripció dels criteris, el mètode i el procés de treball que caracteritzen la normalització terminològica en català; és a dir, el procés de recerca que conclou amb la proposta de les denominacions catalanes més adequades per a designar els nous conceptes dels àmbits especialitzats tècnics i científics. És la primera vegada que es publica de manera unitària aquesta informació, que té un gran interès per a lingüistes, professionals i estudiosos de diversos àmbits.

 
Rosa Colomer, Miquel Pueyo, Salvador Giner, Francesc Vallverdú i Josep Massot
Foto: Montse Catalan

La segona part, més extensa, és un diccionari de tots els termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT durant els seus vint anys d’història. Es tracta de 6.002 neologismes dels àmbits tècnics i científics, que es presenten amb la seva definició terminològica, els equivalents en castellà, francès i anglès, les possibles relacions de sinonímia, i sovint notes amb informacions complementàries. També s’hi inclouen els índexs en castellà, francès i anglès per a facilitar la localització dels termes.

La publicació de La normalització terminològica en català: criteris i termes 1986-2004 va suposar la cloenda dels actes de commemoració del vintè aniversari del TERMCAT. Entre aquests actes, emmarcats sota el lema “Vint anys en primer terme”, han destacat l’organització d’unes jornades de portes obertes i d’una sessió científica en què terminòlegs i especialistes van debatre sobre els reptes de la normalització terminològica en català.

El TERMCAT és un organisme amb participació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s’encarrega de coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.

Intervenció de Joan Martí:

Intervenció de Rosa Colomer:

Reportatge fotogràfic:

Presentació de la primera traducció al francès del 'Tirant lo Blanc'

Efectuada per Jean-Marie Barberà i publicada per l'editorial Anacharsis

El Tirant lo Blanc, una de les obres cabdals de la literatura catalana i universal de l'Edat Mitjana, ha estat traduït al francès, per primer cop a partir de l'original. L'IEC va acollir l'acte de presentació, en el qual van intervenir l'autor de la traducció, l'historiador i lingüista Jean-Marie Barberà; el president de la Secció Filològica de l'IEC, Joan Martí i Castell, i l'editor d'Anacharsis, Frantz Olivié. A l'inici de l'acte, Barberà va voler dedicar la presentació al professor Escamilla –en primera fila dels assistents– que havia estat professor seu de castellà i al qual retrobava després de 40 anys.

 
Jean-Marie Barberà, Joan Martí Castell i Frantz Olivié
Foto: Montse Catalan

La traducció del Tirant al francès és la primera que es realitza directament de l'original, ja que l'anterior que existia (realitzada el 1737 pel comte Cailus) estava basada en una traducció de l'italià de l'obra de Joanot Martorell. Segons Barberà, nascut a Algèria i amb avantpassats catalans, "és impossible llegir [el Tirant] i no enamorar-se'n". Aquesta versió del Tirant de Barberà es va editar a França el 2003 i ja se n'han venut més de 2.000 exemplars.

Tirant lo Blanc ha estat traduït a l'alemany, a l'anglès, al castellà, al finès, al neerlandès, al romanès, al suec i al xinès.

Intervenció de Joan Martí:

Reportatge fotogràfic:

La Societat Catalana de Biologia endega un projecte per mostrar als estudiants de secundària el dia a dia dels científics

'Vine a veure què fan els científics' ha comptat amb la participació de 31 alumnes

La Societat Catalana de Biologia, filial de l'IEC, amb la col·laboració de l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat unes visites que sota el títol de "Vine a veure què fan els científics", han portat a diferents laboratoris d'investigació de Barcelona 31 alumnes de secundària de set centres. L'objectiu d'aquestes visites ha estat mostrar als estudiants com és la ciència que es realitza actualment i com es duu a terme la feina del científic contextualitzada en el seu entorn laboral. Segons assenyala Antonio R. García, coordinador d'aquesta activitat conjuntament amb Cristina Junyent, Mariàngels Gallego i Maite Sánchez, "també volíem despertar vocacions científiques en els alumnes per mitjà del seu apropament a un laboratori d'investigació real". L'objectiu sembla que s'ha assolit, ja que la resposta dels alumnes, tan quantitativa com qualitativa, ha estat major de l'esperada. "En hem trobat" –afegeix García– "amb alumnes que no han pogut venir a les sortides per manca de places".

 
Els alumnes de secundària van mostrar-se molt interessats per la feina dels científics

La primera edició de "Vine a veure què fan els científics" ha constat de tres visites: la primera es va realitzar al grup d'investigació d'Epidemiologia Genètica dels Trastorns Mentals, dirigit per Lourdes Fañanás, del departament de Biologia Animal (Unitat d'Antropologia) de la Facultat de Biologia de la UB; la segona va conduir als estudiants a visitar el grup d'investigació de Teràpia Anticancerosa, dirigit pel doctor Carlos J. Ciudad Gómez, del departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Farmàcia de la UB, i la tercera i darrera, es va realitzar al grup d'investigació de Regulació del Metabolisme, dirigit pel doctor Ramon Bartrons Bach, del departament de Ciències Fisiològiques II (Unitat de Bioquímica) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. En les tres reunions, segons assenyala García, els estudiants es van mostrar molt interessats per la feina dels científics i van allargar la seva visita més enllà de l'horari previst. "Teníem pensat que les visites duressin unes dues hores, però al final en duraven quasi quatre", comenta García.

El funcionament de les visites era el següent: en primer lloc, els estudiants rebien una xerrada per part de l'investigador senior on se'ls presentava i contextualitzava el centre que visitaven i, posteriorment, realitzaven la visita al laboratori de la mà d'un becari que els comentava la tasca d'investigació que ell mateix duia a terme. D'aquesta forma els estudiants (amb edats compreses entre els 16 i el 18 anys) visitaven les instal·lacions acompanyats d'una persona amb una edat molt propera a la seva i "se sentien més confiats per poder fer les preguntes que desitgessin", apunta García.

Com a punt final d'aquesta iniciativa, cada visita es va avaluar amb la finalitat de poder-ne extreure les conclusions quantitatives –pel que fa al grau de satisfacció personal dels alumnes i dels doctorands–, com qualitatives –per a obtenir opinions i suggeriments que permetin millorar en futures edicions, així com conèixer quins conceptes s'han après–.

Després de l'èxit assolit, ja s'està preparant la segona edició de "Vine a veure què fan els científics", que tindrà lloc la propera tardor.

'El traç que pinta' analitza la relació entre poesia, assaig i crítica d'art

És la penúltima sessió del cicle organitzat conjuntament per la Residència d'Investigadors del CSIC i l'IEC

En el marc del cicle "El traç que pinta", el passat 2 de maig es van considerar les relacions entre la poesia i la reflexió artística. Va inaugurar la sessió Antoni Marí, poeta i professor d'Estètica de la Universitat Pompeu Fabra, que va pronunciar la conferència Charles Baudelaire i la crítica d'art, on va copsar la figura del poeta francès, i la seva relació amb la crítica d'art.

 
José Corredor-Matheos, Antoni Marí i Susanna Rafart
Foto: Montse Catalan

La taula rodona celebrada a continuació de la conferència de Marí va reunir José Corredor-Matheos, poeta i crític d'art professional; Ricard Creus, pedagog i divulgador de l'obra de Picasso; Vicente Valero, crític i poeta, i Esther Zarraluki, poeta que s'inspira en el camp de la teoria artística.

La propera i darrera sessió del cicle "El traç que pinta", tindrà lloc el 6 de juny, i durà per títol "La pintura, com la poesia". La conferència anirà a càrrec de Neus Galí, professora de Filologia Llatina de la Universitat Pompeu Fabra i comptarà amb la participació de Susanna Rafart i Vinyet Panyella, coordinadores del cicle, Lluís Calvo, director científicocultural de la Residència d'Investigadors, i Jaume Subirana, director de la Institució de les Lletres Catalanes.

De la reflexió artística al poema, a càrrec de Susanna Rafart :

Reportatge fotogràfic:

Balanç positiu de visitants a la parada de llibres de l'IEC per Sant Jordi

L'estand comptava amb més de cent publicacions diferents on hi eren representades totes les seccions de l'Insitut.

 
Un gran nombre de persones va visitar la parada de llibres de l'IEC a la Rambla de Barcelona
Foto: Montse Catalan

La parada de llibres que l'IEC instal·la cada any a la Rambla de Barcelona per Sant Jordi, va comptar amb una gran afluència de públic. L'estand, que enguany estava ubicat entre el carrer del Carme i el carrer de la Petxina, davant del mercat de la Boqueria, va vendre exemplars d'un total de 24 títols de temàtica variada d'entre les cent publicacions diferents que s'hi exposaven i que representaven la totalitat de seccions de l'Institut.

La major afluència de compradors va tenir lloc quan la Rambla estava del tot impracticable degut al gran nombre de persones que passejaven per l'indret més característic del dia de Sant Jordi.

 

 

 

 

Notícia sobre la parada de llibres de l'IEC a TV3:

Es presenta el 'napping', un innovador sistema de tast de vins que es capaç de conjugar l'estadística amb els sentits

Una vintena d'enòlegs i tastadors de vins van sotmetre's a aquesta tècnica dins un seminari organitzat per l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació

La seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va ser l'escenari el passat 20 d'abril de la presentació a Catalunya del napping, un innovador sistema de tast de vins que es basa en el tractament estadístic de les sensacions que es tenen durant la degustació. Vint-i-dos tastadors de prestigi internacional van ser part activa de la presentació emmarcada en el seminari Estadística i plaer: degustació de vins, organitzat per l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, filial de l'IEC, junt amb l'Agrocampus de Rennes, la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Institut Químic de Sarrià, l'Ambaixada de França i Bodegues Torres.

 
Ramon Viader, un dels experts tastadors de vins de prestigi internacional que ha participat en el Seminari 'Estadística i plaer: degustació de vins'
 

Jérôme Pagès, especialista en l'anàlisi sensorial i director del Laboratori de Matemàtiques Aplicades de l'Agrocampus de Rennes, va ser l'encarregat de presentar el napping, un sistema que el seu laboratori ha desenvolupat durant els darrers vint anys. La funció del napping consisteix, bàsicament, en una classificació olfactiva i gustativa dels vins mitjançant uns descriptors que després es "tradueixen" comparativament en un mapa, on s'hi pot observar la distància que hi ha entre els vins degustats. Així, cada tastador present a la seu de l'IEC va fer un tast a cegues de vuit vins diferents i en lloc de puntuar la seva qualitat, va haver de col·locar-los sobre un paper, repartits segons un criteri de proximitat tant en gust com en olfacte. Amb totes les dades, un programa informàtic va establir, mitjançant complexos càlculs matemàtics i estadístics, les similituds i diferències entre els vins.

Segons Jérôme Pagès, dels resultats del sistema napping es poden extreure algunes conclusions de forma ràpida. Per exemple, els tastadors van coincidir a agrupar els vins per la seva procedència. Tot i això, Pagès considera que en el mètode "no hi ha respostes bones o dolentes", sinó que es tracta d'avaluar de forma matemàtica una cosa tan relativa i subjectiva com són els gustos i els sentits. La demostració volia servir per demostrar les possibilitats que té l'anàlisi sensorial en la indústria agroalimentària, sobretot per comparar dades difícilment quantificables.

'Plaers estadístics', reportatge d'El Periódico de Catalunya:

Apunt sobre el seminari, per Josep Obiols, president
de l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació:

Reportatge fotogràfic:

Científics i gestors públics celebren el 30è aniversari del 'Llibre Blanc de la Gestió de la Natura als Països Catalans'

El conseller de Medi Ambient i Habitatge anuncia la creació del primer Observatori de la Sostenibilitat a Catalunya

Francesc Baltasar, nou conseller de Medi Ambient i Habitatge, va anunciar el passat 28 d'abril a l'Auditori Caixa Catalunya, la creació del primer Observatori de la Sostenibilitat a Catalunya, un organisme que recopilarà, validarà i ordenarà la informació referent a la gestió del territori. Baltasar va realitzar aquest anunci durant la celebració del 30è aniversari de l'edició del Llibre Blanc de la Gestió de la Natura als Països Catalans, una obra on gairebé tots els científics catalans dedicats a l'estudi del medi natural van establir les bases per a la conservació i la gestió del patrimoni natural català. L'acte va ser organitzat per la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), filial de l'IEC, i la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya .

El Llibre Blanc de la Gestió de la Natura als Països Catalans va ser una obra cabdal en la gestió de la natura, i encara es pot apreciar la seva influència en la política ambiental que s'aplica a Catalunya. Per exemple, la selecció d'espais que es va fer al Llibre Blanc coincideix a grans trets amb l'actual sistema d'espais naturals protegits. La celebració dels 30 anys de l'edició d'una obra que va posar per primer cop sobre la taula la problemàtica ambiental, ha coincidit amb la recent proposta d'espais naturals que el Departament de Medi Ambient i Habitatge vol incloure a la Xarxa Natura 2000.

Declaració del consell directiu de la ICHN sobre la proposta de Xarxa Natura 2000 a Catalunya:

L'IEC i la Fundación Ramón Areces celebren un simposi internacional per avaluar els avenços de la microbiologia

Salvador Alegret va destacar que el simposi és 'el principi d'una tasca conjunta que continuarà en el futur entre l'IEC i la Fundación Ramón Areces'

Coincidint amb la celebració del 50 aniversari de la publicació del llibre The Microbe's Contribution to Biology, d'Albert J. Kluyver i Cornelis B. van Niel, una de les obres que van marcar una fita en la microbiologia contemporània, la seu de l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona va ser l'escenari, el 27 i el 28 d'abril, del Simposi Internacional sobre la contribució dels microbis a la biologia, organitzat per la Fundación Ramón Areces, amb la col·laboració de la Secretaria Científica de l'IEC.

 
El president de l'IEC i alguns dels inscrits al simposi internacional
Foto: Montse Catalan

Les jornades tenien com a objectiu avaluar el progrés de la microbiologia des de la publicació de l'obra de Kluyver i van Niel i reflexionar sobre els canvis produïts, la situació actual i el futur que es preveu per a aquesta ciència, des d'una perspectiva àmplia i multidisciplinària. En el simposi, hi van participar científics de primer nivell, procedents d'universitats i centres d'investigació d'arreu del món.

L'acte d'inauguració, va comptar amb les intervencions de Julio R. Villanueva, vicepresident del consell científic de la Fundación Ramón Areces; Stanley Maloy, president de l'American Society for Microbiology, i Ricard Guerrero, secretari científic de l'IEC. Així mateix, també hi van assistir Salvador Giner, president de l'IEC, i Salvador Alegret, vicepresident de l'Institut, que va destacar que “el simposi és el principi d’una tasca conjunta que continuarà en el futur entre l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundación Ramon Areces, a la qual agraeixo l’organització de l’acte en la primera col·laboració entre ambdues entitats”.

Resum de les ponències:

Reportatge fotogràfic:


La Societat Catalana de Matemàtiques entrega els guardons de la prova Cangur 2006

Ivan Geffner, Alejandro Martínez, Antai Llaquet i Xavier Ros, guanyadors dels primers premis

 
Els guardonats de la Prova Cangur 2006 en el pati de Ciències de la seu central de la Universitat de Barcelona
Foto: Montse Catalan

El paranimf de la Universitat de Barcelona va ser el passat dijous 4 de maig, l'escenari de l'acte de lliurament de premis de la prova Cangur 2006, organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l'Institut d'Estudis Catalans.

En l'acte van intervenir el vicerector de recerca de la Universitat de Barcelona, Marçal Pastor, el president de l'IEC, Salvador Giner; el president de la SCM, Carles Casacuberta, i el cap de la Comissió Cangur, Antoni Gomà. També hi va assistir el president de l'associació internacional Kangourou sans Frontières, André Deledicq.

En l'edició d'enguany del Cangur, realitzada el 21 de març, s'hi van inscriure 16.800 estudiants procedents de 498 centres d'Andorra, Catalunya, Illes Balears i País Valencià. Dels quatre nivells de la prova hi ha un guanyador absolut (i un premi especial, en els nivells 3 i 4), que rep com a premi un ordinador portàtil, i diversos guanyadors de les cinc categories, que s'enduen una càmera fotogràfica digital, una agenda electrònica, una impressora multifunció i un reproductor d'mp3.

Els guanyadors del primer premi han estat Ivan Geffner (IES Maragall, Barcelona), en el primer nivell; Alejandro Martínez (IES Manuel Carrasco i Formiguera, Barcelona), en el segon; Antai Llaquet (IES Escola Industrial, Sabadell), en el tercer, i Xavier Ros (IES Les Corts, Barcelona), en el quart nivell.

Prova Cangur, a El Butlletí de l'IEC número 85

Reportatge fotogràfic: