Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'IEC i el CSIC col·laboren per primer cop amb el cicle de conferències 'El traç que pinta'

Salvador Giner qualifica aquesta col·laboració com el principi d'una relació "que ha de ser duradora i fructífera"

Salvador Giner, Vinyet Panyella, Perejaume, Maria del Mar Bonet i Francesc Farré
Foto: Montse Catalan

La inauguració el passat dimarts al vespre, a la Residència d'Investigadors del CSIC de Barcelona, del cicle de conferències i lectures poètiques El traç que pinta, va ser qualificada pel president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, com "el principi d'una relació que ha de ser duradora i fructífera".

El cicle, coordinat per les escriptores Vinyet Panyella i Susanna Rafart i amb cinc sessions programades, ha estat organitzat per la Residència d'Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), a Barcelona, amb la col·laboració de l'IEC i la Institució de les Lletres Catalanes. És la primera vegada que l'IEC i la Residència d'Investigadors, entitat veïna ubicada en la mateixa zona del centre històric de Barcelona (carrer Hospital, 64), promouen conjuntament un programa de difusió cultural, "un pas qualitatiu molt rellevant", en paraules de Giner.

La iniciativa de col·laboració entre l'IEC i la Residència d'Investigadors del CSIC es correspon amb la voluntat d'ambdues institucions de sumar esforços en la difusió d'iniciatives científiques i culturals en aquesta àrea central de la capital catalana.

Davant del nombrós públic assistent a la sessió inaugural, Salvador Giner va recordar la seva vinculació amb el CSIC –"he tingut la sort d'haver-ne estat membre i director d'un dels seus instituts", va comentar– i va expressar "el propòsit d'estrènyer la col·laboració entre l'acadèmia nacional, l'IEC, i els centres del Consell Superior d'Investigacions Científiques, al qual pertanyen molts membres de l'Institut".  

El director del consorci Residència d'Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya, Francesc Farré, va agrair la col·laboració de l'IEC, i es va sumar als propòsits de futures col·laboracions entre ambdues institucions.

Vinyet Panyella va resumir el cicle subratllant que "la pintura és poesia callada i la poesia és pintura que parla", i Susanna Rafart va justificar-ne el títol - El traç que pinta- en la lectura de Franz Kafka i entenent el traç dels pintors i dels poetes com "un llegat inesborrable".

La jornada inaugural, amb el títol "Els poetes pintors", va incloure la conferència De Pere Serafí a Perejaume. Quatre segles de pintors-poetes i poetes-pintors en les lletres catalanes , pronunciada per August Bover, poeta i professor de literatura catalana i president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura , filial de l'IEC. Va tancar la primera sessió del cicle la taula rodona i lectura de poemes Pintar i escriure, amb la participació de la cantant Maria del Mar Bonet i dels pintors Perejaume i Albert Ràfols-Casamada.

Les properes sessions del cicle El traç que pinta se celebraran el 7 de març, 4 d'abril, 2 de maig i 6 de juny, amb conferències, respectivament, d'Enric Sòria, Sam Abrams, Antoni Marí i Neus Galí. En les pròximes taules rodones i lectures poètiques, estan convocats Narcís Comadira, Carles Duarte, Jean Serra i Àlex Susanna; Rosina Ballester, Rosa Alice Branco, Miquel de Palol i Antoni Vidal i Ferrando, i, en la jornada del 2 de maig, José Corredor-Matheos, Ricard Creus, Pere Gimferrer, Vicente Valero i Ester Zarraluki. En la darrera cita del cicle, el 6 de juny, també intervindran les coordinadores, Vinyet Panyella i Susanna Rafart, conjuntament amb Jaume Subirana i Lluís Calvo, director científicocultural de la Residència d'Investigadors.

 

Llegiu l'entrevista amb Vinyet Panyella i Susanna Rafart

Llegiu l'entrevista amb Lluís Calvo, director científicocultural de la Residència d'Investigadors

 

Descarregueu-vos el programa del cicle "El traç que pinta":

Descarregueu-vos la conferència d'August Bover:

Descarregueu-vos la presentació de Vinyet Panyella:

Descarregueu-vos la presentació de Susanna Rafart: