Número 182
desembre
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

‘Scripta’ mallorquina
Joan Veny i Àngels Massip

 

Secció Filològica. Institut d’Estudis Catalans

La ‘Scripta’ mallorquina, a cura de Joan Veny i Àngels Massip, és una selecció de textos que van del segle XIV al segle XXI i que ofereixen una àmplia perspectiva de la llengua escrita a Mallorca —i, mitjançant l’escrit, de l’oralitat de cada època. Presenta temàtiques i gèneres tan diversos com poden ser les rondalles, els inventaris, els testaments, els sermons, la lexicografia o el teatre popular. El valor d’aquesta obra rau, precisament, en la gran quantitat de textos recollits, un total de tres-cents quaranta-set, que van acompanyats d’una anàlisi exhaustiva i precisa de les característiques gràfiques (per mitjà de les quals es reflecteixen les fonètiques), morfològiques, sintàctiques i lèxiques més remarcables del text i que en defineixen la llengua com a varietat mallorquina. És una obra fonamental per al coneixement de la cronologia dels canvis.

En el segon volum hi figura un glossari amb totes les paraules que surten comentades en les anàlisis lingüístiques i, al costat, la referència a l’any i al gènere del text on apareixen.

Aquesta obra, que forma part del projecte de recerca Diatopia i canvi lingüístic. ‘Scripta’ i variació dialectal (FFI 2012-36000), complementa la ‘Scripta’ eivissenca i la ‘Scripta’ menorquina, publicades per l’Institut d’Estudis Catalans el 2009 i el 2011, respectivament. Totes tres obres pertanyen a la col·lecció «Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística».

 

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Comunicació. Revista de Recerca i d'Anàlisi - Societat Catalana de Comunicació
 
 
‘Scripta’ mallorquina - Joan Veny i Àngels Massip
 
 
Les publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans de 1907 a 1939 - Pere Quer
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa