Número 240
octubre 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Joandomènec Ros: «La sentència del Suprem és indignant perquè demostra que ni els tribunals ni el Govern espanyol no volen entendre les reclamacions justes de Catalunya»

 

Joandomènec Ros, president de l’IEC, ho va manifestar així en la inauguració del curs acadèmic 2019-2020. L’acte va comptar amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, i amb el síndic de l’Alguer, Mario Conoci.

En la seva intervenció, Ros va recordar que ja és la tercera vegada que ha de fer referència a la situació política del país en un acte inaugural de curs. «Després de dos anys d’empresonament suposadament preventiu de membres del Govern de Catalunya, de la presidenta del Parlament i dels presidents de dues organitzacions cíviques del país, el Tribunal Suprem que els ha jutjat acaba de fer pública una sentència que és, a criteri de l’Institut, qualsevol cosa menys justa, com tampoc no ho fou el judici»; Ros ho va dir durant l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2019-2020 de la institució, que es va celebrar dimarts 22 d'octubre a la Sala Prat de la Riba de la Casa de Convalescència.

Ros va subratllar que la sentència és indignant «no només per allò que suposa per a les persones condemnades, sinó perquè demostra una vegada més que ni els tribunals ni el Govern espanyol no volen entendre les reclamacions justes de Catalunya». El president de l’IEC es va referir també a la situació de violència a Catalunya i, especialment, a Barcelona en la resposta popular a la sentència com un «motiu de preocupació».
Durant l’acte es va llegir la declaració sobre la sentència que fa uns dies va fer pública l’Institut.

D’altra banda, el president va lamentar la mort, dissabte passat, de qui va ser president de l’Institut d’Estudis Catalans durant dos mandats, del 2005 al 2013, Salvador Giner, «sociòleg i home cultíssim que va fer molta feina i molt bona des del seu càrrec a l’IEC». Els assistents a l’acte van retre un homenatge a Giner amb un minut de silenci.

Ros va voler deixar clar que «ni la situació política actual ni el dol per la pèrdua de membres tan estimats faran defallir l’IEC en les seves activitats de recerca i difusió de la ciència, que és el que sempre ha fet l’Institut».

En aquest sentit, el president es va referir a alguns dels projectes de l’IEC: «Enguany hem publicat la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana, que és la tercera de les gramàtiques normatives que ha produït la Secció Filològica, i ens acaba de ser concedit un finançament dins dels programes POCTEFA (Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) per a digitalitzar el projecte de recerca Catalunya Carolíngia».

Ros va finalitzar assegurant que l’Institut d’Estudis Catalans seguirà treballant per donar compliment a allò que demanava Enric Prat de la Riba en el document fundacional de l’IEC, el 1907; i va citar, textualment: «Produir ciència i facilitar la investigació que dugui a saber directament tot el que tenim de propi; constituir-nos com un centre d’investigació metòdica que supleixi les deficiències produïdes més per falta de mitjans i d’organització que no pas de persones competents, i assessorar el Govern, com a nucli científic, en tot el que pugui convenir a les urgents demandes d’aquesta terra».

Per la seva banda, la consellera Vilallonga, en la cloenda de l’acte, es va referir a la situació política de Catalunya; va fer una defensa aferrissada del diàleg polític i de la unitat. També va recordar Salvador Giner, a qui va citar per referir-se a l’IEC com una «acadèmia nacional al servei de Catalunya». La consellera va subratllar que l’Institut sempre ha mantingut el seu compromís amb «la llengua, el coneixement i el país».

El síndic de l’Alguer, Mario Conoci, de la seva banda, va admetre que la situació del català a l’Alguer és crítica avui i va apuntar que «si encara és una llengua viva és gràcies a l’acció cultural de les associacions de la ciutat. Així mateix, va defensar que la relació amb institucions i entitats d’altres terres de parla catalana serà clau en el futur».

Lliçó inaugural del doctor Eduard Vallès

«Picasso i la cultura catalana: notes artístiques, humanes i literàries» és el títol del discurs reglamentari que va pronunciar Eduard Vallès i Pallarès, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Vallès va parlar de la figura de Picasso com a altaveu de la cultura catalana. Va remarcar que «la vinculació del pintor amb Catalunya és tan sòlida que no necessita justificació» i ha afegit que «l'estada de Picasso al país i la seva relació posterior transcendeixen el vessant artístic i es projecten cap a altres terrenys com la literatura, la història moderna o la política».

L’acte va acabar amb l’actuació musical del grup Tornaveus.

Notícies

* Joandomènec Ros: «La sentència del Suprem és indignant perquè demostra que ni els tribunals ni el Govern espanyol no volen entendre les reclamacions justes de Catalunya»

* L’IEC lamenta la mort de Salvador Giner, que en va ser president del 2005 al 2013

* DECLARACIÓ DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS EN RELACIÓ AMB LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM QUE CONDEMNA LA PRESIDENTA DEL PARLAMENT, MEMBRES DEL GOVERN DE CATALUNYA I ELS PRESIDENTS DE DUES ENTITATS SOCIALS

* L’IEC homenatja la figura de Mercè Rodoreda

* La Secció Filològica de l’IEC publica en línia la Bibliografia de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC)

* El simposi Teresa Pàmies, política, memòria i literatura porta a l’IEC l’obra i la vida de l’escriptora de Balaguer

* L’IEC, amb les obres completes de Moll i Alcover

* Manel Esteller parla d’epigenètica i envelliment en el seu discurs de presentació com a membre numerari de l’IEC

* Joaquim Bruna parla sobre matemàtica industrial en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC acull la presentació del llibre Filosofia de la tecnologia, de Mario Bunge

* Exposició «La taula periòdica a l’IEC»

* L’IEC acull la conferència «La taula periòdica. Una història complexa i un futur incert»

* L’IEC debat sobre la vigència de les propostes pedagògiques d’Alexandre Galí

* Joan Vallès, membre de l’IEC, ingressa a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya com a acadèmic corresponent

* L’IEC reconeix a Franziska Knapp el seu llegat


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa