Número 234
gener 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Gramàtica essencial de la llengua catalana, una obra en línia que facilita l’accés a la normativa gramatical

Després de la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana, l’any 2016, l’Institut d’Estudis Catalans ha presentat la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), una versió reduïda i en línia que té per objectiu fer accessible a un públic ampli la normativa gramatical. Aquesta gramàtica en línia de l’IEC es pot consultar a l’adreça https://geiec.iec.cat.

La Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), que es va presentar el 17 de gener de 2019 a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, forma part del conjunt de gramàtiques institucionals de l’Institut d’Estudis Catalans, que parteix de la Gramàtica de la llengua catalana (2016) i que es completarà amb la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana.

La Gramàtica essencial està dissenyada per a la consulta en línia i té un to expositiu semblant al de la Gramàtica de la llengua catalana. Està estructurada en trenta-dos capítols i la consulta es pot fer a través del sumari, dels quadres resum o del glossari. Les explicacions s’organitzen al voltant de 245 quadres resum, els quals permeten anar ràpidament al contingut concret que se cerca. Com a elements de suport, inclou també un glossari en línia (amb 568 termes definits i exemplificats), que resol dubtes terminològics durant la consulta, i remissions internes i externes a la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC) i a l’Ortografia catalana (OIEC).

La presentació va ser a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, i Maria Josep Cuenca, membre de la Secció Filològica i directora del projecte.

El president de l’IEC va destacar que «aquesta gramàtica, simplificada i més accessible, aproxima la gramàtica normativa al lector», un objectiu que va reiterar la presidenta de la Secció Filològica, que va qualificar l’obra normativa de l’IEC com la «Santíssima Trinitat». M. Teresa Cabré va explicar que hi ha una única doctrina gramatical, que es presenta en tres recursos concrets de consulta: la Gramàtica de la llengua catalana, on es troba la doctrina, descriptiva i normativa; la Gramàtica essencial, que facilita la consulta d’aquesta doctrina, i la Gramàtica bàsica i d’ús, que serà una reducció, que prioritzarà els conceptes orientatius, destinada al gran públic.

Maria Josep Cuenca va presentar el contingut i l’organització de la Gramàtica essencial de la llengua catalana, així com el funcionament de la plataforma de consulta, i va anunciar que «properament s’inclouran àudios amb exemples d’aquells casos en què és rellevant sentir com es pronuncia una paraula o una oració».


Podeu descarregar el dossier informatiu Què és la Gramàtica essencial de la llengua catalana?, amb més informació sobre l’obra, l’estructura i el contingut.

Notícies

* La Gramàtica essencial de la llengua catalana, una obra en línia que facilita l’accés a la normativa gramatical

* Presentació de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics

* La diplomàcia i la cooperació territorial a Europa centren tres dies de debats a l’IEC

* Josep Clotet parla de les mentides de la ciència a l’IEC

* Carme Calderer, nova membre corresponent de la Secció de Ciència i Tecnologia de l’IEC

* Carles Viver i Pi Sunyer, membre de l’IEC, rep la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

* Una exposició itinerant commemora els cinquanta anys de la segona edició d’Aloma, de Mercè Rodoreda

* Presentació del monogràfic dedicat a Pompeu Fabra de la Revista de Catalunya

* L’Euskaltzaindia celebra el centenari amb un congrés sobre llengües minoritzades

* Conferència de Jordi Caballé sobre les aportacions del Premi Nobel Paul Romer

* Conferència Física a tot arreu: fins i tot a l’òpera


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa