Número 224
febrer 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d’Estudis Catalans acull l’acte de cloenda de la commemoració dels cinc-cents anys de la Reforma protestant

El 27 de febrer va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans la darrera sessió de la commemoració dels cinc-cents anys de la Reforma protestant, organitzada per la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Arquebisbat de Barcelona i l’Església evangèlica alemanya.

L’acte estava estructurat en dues ponències de mitja hora cadascuna, seguides d’un col·loqui entre els assistents: «La dimensió cultural de la Reforma», a càrrec de Pere Lluís Font, membre de l’IEC i professor de filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i «La legitimació luterana del poder», a càrrec de Salvador Giner, membre de l’IEC i professor de sociologia de la Universitat de Barcelona. La presentació va ser a càrrec de Maria Coromines, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC.

Anteriorment s’han dut a terme diverses ponències de temàtiques significatives, com «El cristianisme segons Martí Luther», a càrrec d’Elfride Teresa Bergreich, bisbessa de l’Església evangèlica alemanya; «L’espiritualitat luterana», a càrrec d’Hèctor Vall, rector de l’Institut Ponticifi Oriental de Roma; «El significat del matrimoni de Martí Luther», a càrrec de Susanne Stork pastora de l’Església evangèlica alemanya; «Martí Luther catòlic i les seves 95 tesis», a càrrec de Jaume González-Agàpito, delegat d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses de l’Arquebisbat de Barcelona; «Quin sentit té avui la Reforma de Martí Luther», a càrrec de Margot Kässmann, bisbessa de l’Església luterana, i «La valoració catòlica, en el segle XXI, de la Reforma de Martí Luther», a càrrec de Juan Fernando Usma Gómez, cap de l’Oficina del Consell Pontifici per a la Promoció de la Unitat dels Cristians.

La Reforma protestant

Tal com destaquen els organitzadors dels actes de commemoració, avui catòlics, protestants, agnòstics i ateus poden celebrar plegats els cinc segles de l’inici de la Reforma protestant i la transcendència que va tenir en la conformació de la societat i la cultura occidental. Un camí complex i difícil en el decurs de la història ha comportat moltes convergències entre catòlics i protestants amb la voluntat de cercar l’autenticitat del missatge cristià. 

La Reforma aportà novetats en el camp del pensament i uns canvis profunds de models socials, polítics i econòmics que són a la base de la nostra societat actual. També obrí el procés de secularització que conduí a la dessacralització del món, la qual facilità l’expansió del saber especulatiu de la ciència i contribuí a la formació de l’estat modern. 

Notícies

* Arrenca l’Any Fabra

* Ramon Pinyol, nou president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC s’adhereix a la declaració de l’Acadèmia aranesa dera lengua occitana davant la sentència del Tribunal Constitucional

* Es lliura el XV Premi Catalunya d’Economia a José García Montalvo

* Ramon López de Mántaras: «Per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes»

* Jaume Mensa: «L’IEC ha estat el veritable pal de paller dels estudis arnaldians»

* L’Institut d’Estudis Catalans participa en la Mobile Week Barcelona

* Liechtenstein i el Vaticà centren l’última sessió del cicle sobre els microestats d’Europa

* Es lliuren a l’IEC els premis de la VIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

* L’Institut d’Estudis Catalans acull l’acte de cloenda de la commemoració dels cinc-cents anys de la Reforma protestant

* El tema «Revolució i utopia» centra la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya

* L’IEC organitza diversos actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

* Més d’un centenar d’alumnes participen en el Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa