Número 224
febrer 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Arrenca l’Any Fabra

El 21 de febrer es va obrir oficialment l’Any Fabra, acordat pel Govern de Catalunya l’agost passat. Unes quatre-centes cinquanta persones van assistir a l’acte inaugural, que va tenir lloc al Teatre Zorrilla de Badalona, localitat on Fabra residí i on va treballar en la part més significativa de la seva obra. El dia abans, el 20 de febrer, que coincidia amb la data exacta del naixement de Fabra, l’Institut d’Estudis Catalans va organitzar un acte d’homenatge per a commemorar els cent cinquanta anys del naixement de Pompeu Fabra. L’IEC ha programat diferents activitats per a recordar la figura del Mestre al llarg de l’any 2018.

«Pompeu Fabra és un homenot del país, pel que va fer per la llengua i pel seu activisme. Avui el volem recordar per la seva important obra de recuperació i transformació del català en una llengua de cultura.» Amb aquestes paraules, Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, va obrir l’acte d’homenatge que es va fer el 20 de febrer davant del bust de Pompeu Fabra de la Casa de Convalescència, on es va dipositar una corona de llorer com a distinció honorífica i símbol de reconeixement.

Aquest va ser el primer de tots els actes que l’IEC ha programat per a commemorar els cent cinquanta anys del naixement de Fabra i els cent anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa. En l’acte també van intervenir Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Mir, membre de la Secció Filològica.

Teresa Cabré va afirmar que «l’any 78 no hauríem pogut començar a caminar, en la normalització del català, si no hi hagués hagut la petjada de Fabra. Ens va deixar una obra a punt per a poder-la actualitzar». En el seu torn, Jordi Mir va destacar el «sentit de pàtria» de Fabra, que va qualificar d’«home provindencial» gràcies al qual «avui ens podem manifestar en una llengua que forma part del patrimoni cultural mundial».

Ester Franquesa va voler «felicitar el país per haver-nos decidit a commemorar l’Any Fabra i fer conèixer al conjunt de la societat el referent complet que era». La directora general de Política Lingüística va destacar Fabra com a «ciutadà compromès amb la llengua i les entitats culturals, socials i polítiques». «La seva va ser una obra de patriota i la seva vida també ho va ser», va cloure.

 

L’Any Fabra a l’IEC

Coincidint amb l’inici de la commemoració, l’IEC ha fet públic el web Any Fabra 2018 a l’Institut d’Estudis Catalans, que inclou totes les activitats que la institució organitza per a celebrar l’efemèride, així com articles de diferents membres relacionats amb la figura i obra de Fabra i un accés directe al web Fabra de la Generalitat, que recull totes les iniciatives d’arreu.

Pel que fa a la programació d’activitats, l’1 de març s’ha homenatjat el poeta, filòleg i etnògraf cassanenc Xavier Carbó i Maymí, amb motiu del centenari de la seva mort i en reconeixement de la seva contribució al Diccionari general de la llengua catalana.

En l’acte, que s’emmarcava dins l’Any Fabra, van intervenir Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Martí Vallès, alcalde de Cassà de la Selva, i Joan Naspleda, delegat episcopal per al Patrimoni Cultural del Bisbat de Girona. També hi va haver els parlaments de Xavier Carbó, familiar de l’homenatjat, amb «La biografia»; Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC, amb «La correspondència amb Carles Riba i els clàssics»; Joan Veny, membre de l’IEC, amb «La llengua», i Joaquim Nadal, historiador, amb «Xavier Carbó i Pompeu Fabra».

D’altra banda, el 5 de març s’ha presentat a l’IEC el Portal Pompeu Fabra, una eina fonamental per a difondre la figura i l’obra de Pompeu Fabra, ja que inclou la versió digital de les seves Obres completes (excepte les lexicogràfiques), a més d’informació sobre la seva biografia i els seus treballs lingüístics.

El portal, que dona accés a cada una de les obres de Fabra, a part de permetre cercar una cadena de caràcters (un mot o un conjunt de mots) dins la totalitat de l’obra, un grup d’obres de la mateixa categoria o una obra concreta, és una iniciativa conjunta de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i s’emmarca dins la celebració del cent cinquantè aniversari del naixement de Fabra.

La presentació va ser a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC i directora de la Càtedra Pompeu Fabra, que va fer una demostració del funcionament del portal i va detallar el contingut de la versió digital de les Obres completes de Fabra.

 

Properes activitats


El proper 14 de març hi haurà la presentació del còmic Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, d’Oriol Garcia Quera i Gemma Pauné Xuriguera, i editat per Dalmau Editors. En la presentació intervindran el president de l’IEC, Joandomènec Ros; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals, i la directora de la Càtedra Pompeu Fabra, Teresa Cabré. Presentarà el llibre Vicent Sanchis, director de TV3.

 

Abans de finalitzar l’any també es presentarà el desè volum de les Obres completes de Fabra, que inclou els índexs, i es preveu la convocatòria de dues borses per a estudiar l’obra de Fabra dins del Cartell de premis que s’anunciarà el proper Sant Jordi.

L’IEC acollirà a la seva seu l’exposició itinerant que promou la Direcció General de Política Lingüística, prepararà una mostra de materials sobre Fabra a partir del fons Mir i de l’Arxiu de l’IEC, que exposarà al pati de la Casa de Convalescència, i organitzarà una exposició divulgativa sobre Fabra, l’excursionisme i l’esport, amb col·laboració del Centre Excursionista de Catalunya.

Al novembre se celebrarà un simposi acadèmic que acollirà ponències proposades per les cinc seccions de l’Institut d’Estudis Catalans.
 

Notícies

* Arrenca l’Any Fabra

* Ramon Pinyol, nou president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC s’adhereix a la declaració de l’Acadèmia aranesa dera lengua occitana davant la sentència del Tribunal Constitucional

* Es lliura el XV Premi Catalunya d’Economia a José García Montalvo

* Ramon López de Mántaras: «Per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes»

* Jaume Mensa: «L’IEC ha estat el veritable pal de paller dels estudis arnaldians»

* L’Institut d’Estudis Catalans participa en la Mobile Week Barcelona

* Liechtenstein i el Vaticà centren l’última sessió del cicle sobre els microestats d’Europa

* Es lliuren a l’IEC els premis de la VIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

* L’Institut d’Estudis Catalans acull l’acte de cloenda de la commemoració dels cinc-cents anys de la Reforma protestant

* El tema «Revolució i utopia» centra la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya

* L’IEC organitza diversos actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

* Més d’un centenar d’alumnes participen en el Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa